Koláč Cholera

Hodnocení:

Moje:

60 minut
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 400
      g listové těsto
    • 4
      ks brambory (velké, lojovité, uvařené den předem)
    • 1
      ks pórek
    • 2
      ks cibule (velké)
    • 200
      g uzený bůček (nakrájený na hranolky)
    • 200
      g sýr (švýcarský, například Raclette)
    • 2
      ks hrušky
    • 2
      ks jablka
    • 1
      ks žloutek
    • sůl
    • pepř mletý

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Troubu předehřejte na 180 °C. Na pánvi v tuku z vyškvařeného bůčku osmažte dozlatova jemně pokrájený pórek a na plátky nakrájenou cibuli. Uvařené brambory nahrubo nastrouhejte a osolte. Oloupané hrušky a jablka zbavte jádřinců a nakrájejte na kostičky. Těsto rozdělte na dvě části. Rozválejte a polovinu dejte do koláčové formy. Rozestřete na něj brambory, okraje ponechte volné.
2
Posypte kostičkami hrušek a jablek, cibulovou směsí, masem, kostičkami sýra a posypte hrubě drceným pepřem. Přikryjte druhým plátem těsta, okraje spojte a propíchejte vidličkou, aby mohla unikat pára. Potřete rozšlehaným vejcem nebo žloutkem a pečte asi 30 minut dozlatova. Nechte chvíli zchladnout a pak ostrým nožem naporcujte.
3
----
4
Koláč Cholera prý skutečně vznikl v dobách epidemií, kdy se nemocní sami nebo nuceně izolovali od ostatních a museli vyžít z toho, co dům dal. Dnes je připravován z mnoha výtečných surovin a v labužnickém repertoáru patří k vrcholům.

Komentáře k receptu

  • jakub
    jakub |

    18. 2. 2012 10:03

    Je to <3 <3 :-) , ale :-( :-( :-! :-! :-X