Burgundská hovězí pečeně

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg hovězí plec (Nebo kulatá plec)
    • slanina
    • 3
      ks cibule
    • 1
      ks mrkev
    • 1
      ks rajský protlak
    • 1
      l červené víno (Rulandské modré)
    • rozinky
    • 3
      lžíce dětská výživa (Vrchovaté)
    • rostlinný olej
    • citron
    • provensálské bylinky
    • 10
      ks nové koření (Kuliček)
    • 1
      lžička škrob
    • cukr
    • sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Plec odblaníme, prošpikujeme slaninou, osolíme a ovážeme provázkem, aby se při pečení nerozpadla a vložíme do pekáčku. Cibule nakrájíme na kostičky, prudce osmahneme na oleji a když začnou na okrajích zlatovatět, přidáme rajský protlak a na prudkém oleji společně restujeme, až je směs tmavohněná. Přidáme strouhanou mrkev, ještě chvíli prohřejeme a směsí pokryjeme maso v pekáčku. Přidáme ještě dva asi 30 g kousky slaniny v celku, zalijeme dvěma deci vína, trochou sójové omáčky, okořeníme kuličkami nového koření, špetkou provensálského koření a za občasného podlévání pečeme pod pokličkou, až je maso měkké. Pak maso vyjmeme na talíř, z výpeku vyjmeme kousky slaniny, zředíme deci vína a propasírujeme přes pasírovací cedník (můžeme i rovnou rozmixovat - ale v mixéru se rozdrobí i kousky koření apod., proto je pasírované lepší). Propasírovanou šťávu vlijeme do mixéru, přidáme rybízovou zavařeninu, zbytek vína, další špetku provensálského koření a lžičku škrobu (ne víc, aby omáčka příliš nezhoustla), rozmixujeme, vylijeme do pekáčku a asi 5 minut necháme přejít varem, vložíme maso zbavené provázku a prohřejeme, podle chuti můžeme přisladit a přikyselit šťávou z citronu. I když je to francouzský recept, doporučuji jako přílohu kynutý knedlík a dozdobit plátkem pomeranče.<BR>
Zařazení: Maso Hovězí
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • svišť
    svišť |

    13. 3. 2015 10:36

    Mě zase dojímají ty 3 lžíce dětské výživy... O:-)

  • svišť
    svišť |

    13. 3. 2015 10:36

    Mě zase dojímají ty 3 lžíce dětské výživy... O:-)

  • jana
    jana |

    9. 11. 2013 17:43

    :'(

  • blaza
    blaza |

    19. 1. 2013 16:06

    Tak tohle je Cosi, ale burgundská docela určitě ne..... Blebleble. Přišla jsem pouze pro inspiraci na přílohu, recept mám vyzkoušený a zcela odlišný, a do tohoto bych nikdy nešla. Obzvlášť ta sojovka mě dojala.... Autor by se měl přiznat, jak k této fantazii přišel. :-\

  • Marthy
    Marthy |

    16. 12. 2012 01:26

    Grc... :-D

  • martin
    martin |

    5. 11. 2012 13:19

    sorry - vše špatně =-O

  • imagoimagor
    imagoimagor |

    20. 4. 2012 15:37

    Tohle nemá s tradičním francouzským pokrmem nic společného.

  • Tereza T
    Tereza T |

    4. 10. 2011 10:56

    Opraveno, díky...

  • cuoco
    cuoco |

    4. 10. 2011 00:40

    :-D Toto je lepsie citat ako humoristicku poviedku, kdo napisal tento recept si asi robil srandu ;-) alebo bol na mariske :-\ , mozem dat -5 ? PS: Burgundske hovedzi je jeden z najlepsich klasickych Francuzskych receptov vyzera podobne a nepodava sa s knedlou :'(

  • Eva
    Eva |

    18. 9. 2011 11:02

    Burgundská hovězí pečeně - a v první položce je napsáno vepřová plec....dddd)))) :-| :-| :-|

  • Alex
    Alex |

    27. 8. 2011 14:01

    a uvidím někoho, jak tam leje sojovku, tak mu ruce přerazím...panebože kde jste ten recept vyhrabali?..:- :'(

  • Alex
    Alex |

    27. 8. 2011 13:59

    Sory, ale tady něco nehraje....hovězí pečeně a v receptu je hnedle na první místě vepřová plec? ;-)

  • Anonym
    Anonym |

    7. 12. 2007 18:24

    a

  • Anonym
    Anonym |

    24. 11. 2007 18:48

    come

  • Petr Ullmann
    Petr Ullmann |

    24. 11. 2007 13:56

    Dobrý den právě jsme se ženou doobědvali a musím podoknout, že jsme oba velice spokojení. Děkuji a budu doporučovat

  • ranep
    ranep |

    11. 7. 2007 15:31

    Výborné, za 1

  • Maarty
    Maarty |

    19. 2. 2007 12:47

    k tomu krájní na kousky. Pečeni bych nechal pečení a pokud chcete nějaké hovězí naložené ve víně jednoznačně doporučuji Hovězí Bourgignon

  • Jana Janovská
    Jana Janovská |

    5. 12. 2006 13:27

    Tak je to fakt moc dobré a podávala jsem to s rýží

  • kuchar
    kuchar |

    3. 11. 2006 17:11

    Bude to skvele.

  • Jiří Strašek
    Jiří Strašek |

    15. 3. 2006 06:42

    Dělal jsem to přesně podle receptu a musím říct zcela jednoznačně VYNIKAJÍCÍ!!!!!!

  • kuchařka
    kuchařka |

    27. 12. 2005 23:36

    Upekla jsem a musím říct, je to vynikající. Jenom místo rybízové zavařeniny jsem použila brusinkovou. Je to výborné a nemá to chybu.

  • Jana Nechutová
    Jana Nechutová |

    25. 12. 2005 18:35

    Je to trochu jinak než doporučuje Chantal Polívková, ale protože si její recept nepamatuji přesně, pokusím se o nějaký kompromis.Dám k tomu - dle jejího doporučení - přece jen vařené brambory. Pí Polívková maso krájí na kostky, nechá je 12 hod. v 1 l (!) burgundského a potom to v tom burgundském dusí.

  • Eva Bitalová
    Eva Bitalová |

    24. 2. 2004 15:46

    Musím nejdřív vyzkoušet! Doufám, že se to povede.Eva