Autor:

Hrachová polévka s domácími houstičkami

120 minut PT0H120M
Střední
Porce: 4
Na polévku
Hrách
sušený
300 g
Máslo 1 lžíce
Hladká mouka 1 lžíce
Smetana 12%
sladká
200 ml
Sůl  
Pepř mletý
čerstvě
 
Česnek
na dochucení
 
Bylinky
a zelené lístky případně klíčky k podávání
1 hrst
Na houstičky
Hladká mouka 500 g
Sušené droždí 1 balíček
Sůl 1 lžička
Olej 1 lžíce
Mléko 125 ml
Mák
na posypání
1 lžíce
Hrachová polévka s domácími houstičkami

Postup přípravy:

Zařazení: Polévky

Hrách vsypte na cedník s malými oky a dobře propláchněte pod tekoucí vodou. Vsypte do hrnce, zalijte studenou vodou a nechte několik hodin, případně přes noc, bobtnat. Pokud se všechna voda nevsákla, slijte ji a do hrnce přilijte čerstvou tak, aby byl hrách potopený. Uveďte do varu a pak na mírném plameni povařte doměkka, což podle stáří a tvrdosti hrachu trvá zhruba tři čtvrtě hodiny, ale někdy i hodinu a půl.

Povařený hrách rozmixujte a chcete-li polévku opravdu sametovou, prolisujte ji přes jemné síto, čímž odstraníte nepříjemné slupky. V malém kastrůlku rozehřejte máslo, poprašte moukou, zapražte a s trochou studené vody rozmíchejte na hladkou kašičku. Jíšku přilijte k prolisovanému hrachu, dolijte trochu vody, aby nebyla polévka příliš
kašovitá, a s jíškou ještě čtvrt hodiny povařte. Vmíchejte smetanu, polévku dobře dochuťte a podávejte ozdobenou bylinkami a doplněnou křupavými domácími houstičkami.

Na housky prosejte mouku do mísy a promíchejte s droždím. Osolte, přilijte olej, mléko a 250 ml vlažné vody. Pomocí elektrického hnětače asi 5 minut zpracovávejte na hladké těsto. Přikryté je nechte na teplém místě asi 50 minut kynout.

Těsto znovu na pomoučněné pracovní ploše prohněťte, vytvarujte z něho váleček a rozkrájejte jej na dvanáct kousků. Opět rozválejte jako válečky a splétejte do tvaru housky. Konce zahrňte dospodu a houstičky nechte asi 15 minut dokynout na plechu pokrytém pečicím papírem. Pak je potřené vodou a posypané pečte v troubě předehřáté
na 200 °C zhruba 30 minut.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
1-
4.75 4 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1- (hodnoceno 4x)
Reklama
Brambory s bylinkovými kotletami Chalupářské recepty s bramborami Články z

Komentáře k receptu: Hrachová polévka s domácími houstičkami

Komentáře

  1. vladi88   30.07.2013 | 12:15 | reagovat | závadný

    Vyzkoušela jsem a polévka nemá chybu :-) Sice jsem namísto hrachu sušeného použila Bonduelle v plechovce, ale to nic nemění na tom, že recept je skvělý a polévka chutná. Děkuji autorovi 8-)

    1. HelenaPa   30.07.2013 | 15:31 | reagovat | závadný

      Určitě je z hrášku v plechovce dobrá, ale to není hrachová. Je třeba rozlišovat hrách (luštěnina) a hrášek (zelenina).

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nový trailer Padesáti odstínů: Víc sexu, romantiky i temnoty! Nový trailer Padesáti odstínů: Víc sexu, romantiky i temnoty!
Vánoce podle feng-šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda Vánoce podle feng-šuej: Jak na to, aby se vás držely peníze a pohoda
Co si muži opravdu přejí, ale neřeknou si o to? Dejte jim to k Vánocům! Co si muži opravdu přejí, ale neřeknou si o to? Dejte jim to k Vánocům!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web