Hrachová kaše

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 36
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g hrách
    • 2
      lžíce sádlo
    • 1
      lžíce hladká mouka
    • 0,3
      l mléko
    • 1
      stroužek česnek
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      špetka majoránka

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Hrách propláchneme a namočíme přes noc do studené vody. Nabobtnalý hrách vaříme ve vodě, ve které byl namočen. Vaření urychlíme v tlakovém hrnci. Na sádle zpěníme trochu mouky, zalijeme mlékem, povaříme, vmícháme prolisovaný hrách, ochutíme a ještě chvíli povaříme. Podáváme s masem, uzeninou, vejcem a zeleninovým salátem.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • nvjt6
    nvjt6 |

    29. 1. 2017 20:04

    Nikdy nezklame! Moc dobré, už se těším až budu dělat znovu... :-)

  • Markéta
    Markéta |

    23. 12. 2016 09:37

    Výborný nápad, jdu ho udělat, už se těším :) Hezké Vánoce!

  • chica
    chica |

    14. 7. 2016 19:55

    K hrachové kaši vejce a salát? to by mě v životě nenapadlo, spíš teda kyselou okurku ;-) :-P

  • Petra
    Petra |

    10. 6. 2015 12:53

    Kaše dle tohoto receptu je opravdu výborná :-)

  • frak
    frak |

    24. 1. 2015 12:46

    Já sice k hrachové kaši nepodávám salát, ale syrové kyselé zelí k té kaši a uzenině musí být.

  • marianko
    marianko |

    2. 12. 2014 08:25

    ja milujem hrach ci uz kasu alebo polievocku a viem ze aj tento recept mi bude vyhovovat nuz a kysla uhorcicka patri k tomu

  • KolokKlokt
    KolokKlokt |

    23. 10. 2014 22:34

    A jen Slovaka.... ze to nemuze fungovat. Ty KAŠPARE :-D

  • Noname
    Noname |

    16. 10. 2014 22:17

    To moze napadnut len pepika aby podaval ku kasi salat :)

  • jana
    jana |

    2. 9. 2014 06:29

    Hrachovou kaši vařím jednou za rok vždy se na ni těším Hrachova kaše mnam! :-D :'( §

  • Petr
    Petr |

    22. 6. 2014 09:57

    Ahoj, super recept, díky. Doplnil jsem 1/2 dcl smetany. PECKA !!!

  • Honza
    Honza |

    16. 5. 2014 12:36

    podle mě se v dnešní době nic nemusí namáčet žádné luštěniny....třeba takovou čočku jsme vždycky namáčeli za komanču , ale dneska hned vařím...nevím co to je za odrůdy:))

  • Mila
    Mila |

    6. 5. 2014 11:24

    já vařím fazole i hrách v papiňáku pořád

  • Blanka
    Blanka |

    18. 3. 2014 01:09

    Pokud mate cerstvy hrach, tak ho nejdrive ususte, a pak delejte kasi. Jinak kase neni dobra.

  • jakna
    jakna |

    14. 3. 2014 12:22

    :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-$ :-S :-S :-S :-S

  • twiGGy4
    twiGGy4 |

    14. 3. 2014 10:45

    Použila jsem žlutý půlený hrách, takže odpadla nutnost hrách předem namáčet. Vařila jsem v malém množství vody, abych nemusela zahuš'ťovat moukou. Jinak jsem zachovala všechny ingredience podle receptu, pravda asi v jiném poměru - by oko :-), ale bylo to moc dobrý. Příště zkusím variantu s brambory..

  • papiňák
    papiňák |

    3. 1. 2014 02:11

    Predmočit na hodinku,do tlakoveho hrnce (moderniho) za 25min hotovo bez zahuštovani a mixovani.

  • mark
    mark |

    22. 12. 2013 09:50

    to může být tím, že jste dlouho vařila majoránku. Já ji dávám do všech jídel až nakonec, když sedlouho vaří může zhořknout ;)

  • Qulee
    Qulee |

    21. 12. 2013 13:46

    "tlakový hrnec ,,vybouchnul,," <:-) fakt jste prodejce? Uvěřil bych u tlakáčů 30 let starých, dnes to řekl bych nehrozí. Kdyby se už ucpala pajistka nahoře, vždy jsou další ochrany, jako třeba guma, která při přetlakování "vyleze" ven a obsah teče bokem... To se stát nemusí, pokud se u luštěnin dodrží množství vařené v tlakáči. Já dávám i s vodou max do půlky.

  • Mia
    Mia |

    26. 10. 2013 11:58

    V návodu u papiňáku je, že je nevhodné v něm vařit luštěniny!!!!

  • janička
    janička |

    13. 8. 2013 08:36

    aby jsi si necvrkla ...

  • Moravák
    Moravák |

    23. 7. 2013 11:44

    je to tak deset let co jsem maloval po takovem vybuchu O:-)

  • Ilona
    Ilona |

    17. 7. 2013 12:30

    Do kaše jíšku nedávám, koření stejné, cibulka, párek, volské oko - mňam :-P Příště zusím s tou bramborovou kaší, dnes nebyla, brambory jsme včera dojedli a nebyli lidi, kterým se chtělo jet do krámu :-)

  • Daniel
    Daniel |

    6. 7. 2013 11:12

    Já osobně hrách vůbec nenamáčím předem ... Úplně stačí ,když hrách v sítu projijete párkrát horkou vodou a můžete vařit ihned ... 8-)

  • Jana
    Jana |

    19. 6. 2013 10:54

    Po namočení bych vodu slila, luštěniny se namáčí, aby se z nich vyluhoval sacharid, který způsobuje nadýmání a také samozřejmě aby se urychlilo vaření. Určitě bych vodu pak slila :-)

  • Patrik
    Patrik |

    20. 5. 2013 12:34

    Já prostě miluji hrachovou kaši mňam a dobrou cuť všem. :-P :-P ;-)

  • limajki
    limajki |

    8. 5. 2013 06:20

    Olej místo sádla ze zdravotních důvodů je špatně. Obráceně je to správně!! :-)

  • Berta
    Berta |

    19. 4. 2013 18:19

    No ale luštěniny jsou poddruh zeleniny, mě můžeš taky věřit, mám selskej rozum.

  • AAAAAAAAA
    AAAAAAAAA |

    5. 4. 2013 20:03

    VYČISTI SI TY HRNCE A PAK NĚCO VAŘ :-X :-X :-X

  • ivuška
    ivuška |

    5. 4. 2013 10:36

    Čerstvý hrášek patří mezi zeleninu, stejně tak jako třeba zelený fazolky :-) mě můžeš věřit, mám ze zbožíznalství státnice ;-)

  • laik
    laik |

    23. 3. 2013 09:21

    Hrášek není luštěnina? Asi to bude ovoce. :-D

  • janas
    janas |

    15. 3. 2013 18:31

    Stačí hrách namočit přes noc a pak ve stejné vodě uvařit /nesolit!!!/.

  • janas
    janas |

    15. 3. 2013 18:28

    Ale to pak není hrachová polévka /kaše/, ale hrášková a to je velký rozdíl. Hrášek není luštěnina.

  • Jana
    Jana |

    26. 2. 2013 10:36

    No nevím, ale hrachovou kaši jsem nikdy nezahušťovala. A z těch hrnců z fotek by mi asi nechutnalo..

  • kekule
    kekule |

    12. 12. 2012 17:48

    Vařit hrácvh v papiňáku může jen sebevrah. Slupky snadno ucpou ventilek a hrnec může vybuchnout! Viděl jsem následky a není to vůbec hezké.

  • Diana
    Diana |

    2. 12. 2012 14:14

    Ahoj Lubinek :) prodavam tlakove hrnce a tím pádem ti doporučuji nevařit jakékoliv luštěniny v tlak. hrnci. Hrnec se tím velice poškozuje a navíc znám i paní, které kvůli radě vařit luštěniny v tlak. hrnci zohavil obličej....tlakový hrnec ,,vybouchnul,, PROSÍM VŠECHNY NERIZKUJTE ANEVAŘTE LUŠTĚNINY V TLAKOVÝCH HRNCÍCH!!!! ;-)

  • venyss
    venyss |

    22. 9. 2012 21:36

    Nezahušťovala jsem ani nemixovala ani nic podobného,bylo to výborné,

  • exlaura
    exlaura |

    6. 9. 2012 11:25

    Přesně tak :o) :-D

  • Markéta
    Markéta |

    25. 4. 2012 13:35

    zahustila jsem tedy trochu jinak,( mouku jsem ronou zamichala do hrašku a pak pomixovala s mlekem) ale jinak výborné =) :-)

  • Eva
    Eva |

    19. 10. 2011 23:20

    z čerstvého hrášku je s tímto postupem (výjma zahušťování) hrachová polévka...ale taky moc výborná:)

  • ilona
    ilona |

    22. 6. 2011 10:51

    Dala by se kase udelat taky z cerstveho zeleneho hrasku? :-\

  • Ondrasek406
    Ondrasek406 |

    15. 5. 2011 12:15

    Obravdu výborná hrachovka,,jednoduchá a rychlá, super

  • Ondrasek406
    Ondrasek406 |

    15. 5. 2011 12:14

    Opravdu výborná hrachovka,jednoduchá, rychlá, super 8-)

  • Simča S.
    Simča S. |

    10. 4. 2011 16:25

    Ochutila jsem i špetičkou tymiánu a podávala s párkem a okurkou. Měli jsme dobrý sobotní oběd.....

  • lubinek
    lubinek |

    2. 3. 2011 22:03

    Ja som skusala varit hrach v tlakovom hrnci niekolko krat a vzdy sa mi ventil upchal šupkou z hrachu - prestal sycat. Vie mi niekto poradit, ako uvarit hrach v tlakaci bez problemov. Dakujem

  • frakomina
    frakomina |

    1. 3. 2011 18:30

    Mě kaše zhořkla.Nevíte někdo čím to je?Není to česnekem?

  • Silvie
    Silvie |

    26. 2. 2011 11:33

    Kaše měla velký úspěch, všem doporučuji. :-)

  • Milan
    Milan |

    17. 2. 2011 13:27

    Hrachová kaše , byla mým prvním jídlem po nástupu vojenské základni služby.Nikdy před tím jsem ji nejedl a třicet šest let po té se odhodlávám to zkusit znovu :-P

  • rafa
    rafa |

    20. 1. 2011 15:40

    je to dobry jak tvoje piča :-$

  • ana
    ana |

    12. 11. 2010 06:25

    ;-) je to moc dobre

  • Ingrid Poslušná
    Ingrid Poslušná |

    7. 1. 2009 12:26

    Skoušela jsem to dělat jako p.Jitka M.s bramborovou kaší a bylo moc dobré.

  • Štěpánka Kozelková
    Štěpánka Kozelková |

    18. 2. 2008 12:42

    Teď jsem dovařila. Dělala jsem to z předvařeného bílého hrachu, který se vaří jen 5 minut. Celá příprava trvala jen chvilku, uvařila jsem k tomu vajíčko na tvrdo a musím říct, že je to moc dobré. Dávám bodík.

  • Jitka Macháčková
    Jitka Macháčková |

    7. 2. 2008 22:42

    Přikláním se k názoru nastavit hrachovou kaši brambory. Já to dělám tak, že uvařím hrách zvlášť, rozmixuji ho, přidám všechno koření jak uvedeno v tomto předpise, vedle toho si vyrobím trochu klasické bramborové kaše a vmíchám ji do hrachovky - poměr tak třetina až polovina množství hrachovky, jak to trefím. Výsledek je nadýchaný a velice jedlý. Tak jsem naučila jíst moji rodinu hrachovou kaši. Předtím ji odmítali.

  • Anonym
    Anonym |

    27. 12. 2007 11:30

    j e u žasna

  • Jitka
    Jitka |

    27. 12. 2007 10:20

    Uzenou papriku koupíte v prodejnách koření - třeba "Koření od Sindibáda" v Brně

  • Simona
    Simona |

    25. 11. 2007 11:37

    Kaše je opravdu vynikající

  • Kveta Manasova
    Kveta Manasova |

    28. 10. 2007 16:40

    Dekuji za pripomenuti ceske klasiky. Jsem Ceska zijici v Anglii a nebyla jsem si jista jak na to. Co ale urcite vim je, ze maminka nikdy nepridavala mleko a ja nikdy nepouzivam jisku. Hrach zhoustne sam o sobe, a pokud se obavate, ze ne, tak pridanim syrove brambory nakrajene na kousky do hrachu pred varenim svym prirodnim skrobem kasi zahusti. Rozhodne pouzivam olej misto sadla ze zdravotnich duvodu.

  • Anonym
    Anonym |

    19. 9. 2007 17:32

    Namočený hrách vařím v nové vodě s cibulí a česnekem. (Cibuli po uvaření vyhodím). Když je měkký, přileju trošku mléka a nechám ještě asi 2 minutky povařit, pak ho umixuju - a hotovo, žádná jíška, žádná mouka, žádné sádlo. K hrachové kaši mi daleko líp pasuje kyselá okurčička, že bych k němu chroupala čerstvou papriku nebo hlávkový salát si moc představit nedovedu.

  • mina kubikova
    mina kubikova |

    19. 9. 2007 07:47

    nemozem si pomoct, ale pride mi to velmi pracne.....ja skutocne ten hrach uvarim len vo vode...teda vo vo vode s dvoma kockami bujonu a po uvareni rozmixujem ponormym mixerom. navrch oprazim cibulku a pridam obcas nejaku udeninu. kazdy kto toto u mna jedol, si pytal recept a tak som minule robila prieskum a zistila som, ze lavinovo to varia v kazdej rodine blizko mna. ale netvrdim, ze recpet nie je dobry, akurat sa mi zda,ze to moje je jednoduchsie.

  • Anonym
    Anonym |

    14. 9. 2007 16:14

    Jak dlouho se má vařit ten hrách?? Děkuji za radu.

  • Gábina Houšková
    Gábina Houšková |

    22. 3. 2007 10:15

    Anonyme, uzená paprika je koření - viz http://www.koreni.cz/detail.php?pid=323

  • Anonym
    Anonym |

    22. 3. 2007 06:02

    Vendula:prosím , kde seženeme uzenou papriku???

  • Vendula
    Vendula |

    21. 3. 2007 19:49

    S toun paprikou je to fakt mňamka, a ještě lepší je to s uzenou paprikou!!!

  • eviku
    eviku |

    31. 10. 2006 22:13

    Jen malá "technická" pro Světlanu. Jíška by neměla mít moučnou chuť, když se pořádně provaří. Můj děda - kuchař vždycky říkal, že jíška potřebuje aspoň 20 minut povařit v polévce nebo omáčce, kam se přidává...

  • Světlana
    Světlana |

    30. 10. 2006 22:56

    Nepoužívám zahuštění jíškou, ta moučná příchuť mi připomíná školní jídelnu :-) Hrách uvařím, cca 1/3 odeberu, zbytek z větší části scedím (vývar nevylévat, odložit). Zbylé 2/3 hrachu rozmixuji téměř dohladka s trochou hrachového vývaru, hustota dle potřeby a chuti. Do kaše dám odložený hrách a mixérem jen "projedu". Dále se ochucuje česnekem, solí, majoránkou. Výsledkem je jemná opravdu hrachová kaše s kousky hrachu, mastí se až navrch cibulkou smaženou na tuku. Chutná dobře a je (skrytě) o něco zdravější . :-)

  • martina
    martina |

    14. 4. 2006 11:02

    Skúste ten namočený hrach variť spolu zo zemiakmi nakrájanými na kocky (pomer od oka) a ak máte tak môžete vyvariť kožu z údenej slaniny, keď to bude mäkké tak kožu vybrať a ostatné rozmixovať a nakoniec sa to dá vylepšiť zápraškou z ml. červenej papriky ktorú spolu s cesnakom ( cibulou)rýchlo osmahneme na troche oleja alebo masti podľa chuti .

  • Květa
    Květa |

    10. 4. 2006 13:55

    Vyzkoušela jsem tenhle recept a byl fakt dobrej. Akorát místo sádla jsem dala slunečnicovej olej. Pochutnali jsme si všichni.

  • Radim
    Radim |

    22. 12. 2005 17:46

    Tak jsem takhle jednou dostal chuť na hrachovku, kterou jsem tedy dělal podle tohoto receptu. Dvě lžíce sádla však v ní byly příliš mnoho cítit, takže sádla raději míň!