Kuře po židovsku podle paní Konstancie Železné

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks kuřecí maso celé kuře (naporcované nebo paličky či stehenní řízky)
    • cibule
    • 1,5
      lžička skořice - mletá
    • 1
      lžička zázvor - mletý necelá lžička
    • 1
      lžička sůl necelá
    • 0,5
      lžička pepř mletý
    • 1
      balení sušené švestky
    • 1
      lžíce med nebo hnědý cukr
    • 0,5
      šálek lískové oříšky nebo loupané mandle

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Maso okořeníme, zakapeme olejem a necháme v lednici přes noc. Druhý den na pánvi zpěníme cibuli, přidáme maso a opečeme. Podlijeme vodou, přiklopíme a asi 20 minut dusíme. Přidáme sušené švestky, případně podle chuti lžíci medu nebo hnědého cukru, a ještě asi 1/4 hodiny dusíme. Opražíme mandle nebo oříšky a přimícháme k masu. Podáváme s rýží.
2
Tento recept jsem našla v nějakých novinách v rozhovoru s paní Konstancií Železnou. Vím, že je to velmi neobvyklá kombinace chutí. Když jsme to prvně zkoušeli vařit, byla jsem připravena, že směs poputuje do koše a k obědu budou topinky :-)) Ale bylo to vynikající, rozhodně radím vyzkoušet.
Zařazení: Maso Drůbeží
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • ewave
    ewave |

    17. 1. 2014 22:41

    Uvařila jsem tohle kuře minulou sobotu k obědu a bylo to výborné, olizovali se všichni, včetně dcerky předškolačky. Sušený zázvor nemáme moc rádi, nahradila jsem ho proto najemno nastrouhaným čerstvým, cca 1 plná polévková lžíce. Je to jídlo neobvyklé, skalní konzervativci , kteří uznávají jen vepřo-knedlo-zelo, řízek, svíčkovou a pod. ho možná neocení, ale my rádi experimentujeme, zkoužíme a ochutnáváme nová jídla. A tohle nám moc chutnalo. Recept už mám ve své kuchařce a určitě jsem to nevařila naposledy. Příště ještě vyzkouším místo mandlí piniové oříšky, jak píše Jozef. ;-) ;-)

  • houhelak
    houhelak |

    3. 11. 2012 14:15

    Dnes jsme měli toto kuře k obědu. A musím říct, že nám to vůbec nechutnalo :-( Dělala jsem přesně dle receptu. Navíc, když jsem četla všechny pozitivní komentáře, myslela jsem si, že jídlo nebude mít chybu. Bohužel zbytek putoval do koše... :-S

  • Jozef T.
    Jozef T. |

    17. 1. 2012 21:04

    U nás je tento recept známy ako Maurské kura (preklad názvu). Je to bežný recept z krajín severného pobrežia Afriky (Maroko, Tunis atd.). Namiesto mandlí či lieskových orieškov sa používajú píniové oriešky (to ale na recepte nič nemení - trochu iná chuť - fajnovejšie). Názov "po židovsku" sa dá vysvetliť tým, že keď boli Židia vyhnaní zo Španielska v r. 1492, rozišli sa po krajinách v okolí Stredozemného mora. Je obdivuhodné, že až dodnes si držia zvyky a tradície, ktoré ich predkovia zo Španielska doniesli. Hovoria vtedajšou španielčinou (ladino), akou vtedy písal Cervantes. Keďže sa ocitli v inom svete, prijali niektoré zvyky a samozrejme aj jedlá od svojich nových susedov. V tomto prípade Maurov (Arabi zo severného pobrežia Afriky - Magreb). Tam je používanie "prísad" ako sušené slivky, ďatle a iné sladké ovocie súčasťou národnej kuchyne. Takže názov " po židovsku" v skutočnosti asi nie je správny.

  • Bopik
    Bopik |

    22. 6. 2011 17:47

    Uvařila jsem a oblizujeme se ještě ted :) Vynikající. Hodně jsem se této kombinace bála, ale bylo to zbytečné. Nemám sice moc kombinaci Maso-Sladké ráda, ale toto mělo šmrnc. Přidávám do kuchařky.

  • Tereza T
    Tereza T |

    31. 1. 2011 15:08

    Opraveno, díky.

  • Ladia
    Ladia |

    30. 1. 2011 12:41

    Prosím o opravu 0 lžička

  • Kateřina Rudincová
    Kateřina Rudincová |

    9. 9. 2009 20:55

    Přesně tento recept jsme vyzkoušeli v Maroku a musím říct, že kuře je výborné a kombinace chutí nemá chybu. Není třeba se bát sladkých přísad.

  • juppigi juppigi
    juppigi juppigi |

    4. 10. 2007 11:14

    DĚLALA JSEM JIŽ NĚKOLIKRÁT A ZNÁM TENTO RECEPT LÉTA, ZVLÁŠTNÍ KOMBINACE AVŠAK PRO ŽIDOVSKOU KUCHYNI NAPROSTO VLASTNÍ A HLAVNĚ VÝBORNÉ TAK JAKO VŽDY :o)))

  • mina kubikova
    mina kubikova |

    3. 10. 2007 08:14

    ivanka ja by som sa toho nebala, moja mamicka pridava susene slivky do kyslej fazulovej polievky, ja ochucujem smotanovu omacku ku svieckovej marhulovym a ribezlovym lekvarom, do skveleho, bajecneho receptu z tejto stranky na kura vindaloo ide skorica a kesu oriesky, na skoricove kridelka ide med a skorica, manzel miluje masove gulicky plnene susenou slivkou, nalev na zavarane uhorky sa robi z cukru ....a verte ani pri jednom jedle nemame pocit ze maso zajedame zakuskami. je pravda ze to v tomto recepte vyzera tak koncentrovanie, ale vysledok urcite , aj ked som to nerobila, nie je zly. salome to uz ma vyskusane a veri tomu.

  • Ivana Přikrylová
    Ivana Přikrylová |

    2. 10. 2007 20:43

    Ty ingredience se spíš hodí do moučníku, ale ke kuřeti mi to nesedí.

  • Salome
    Salome |

    24. 9. 2007 11:30

    Prosím redakci o přidání fotky, kterou jsem už dvakrát posílala.. Děkuji.