Autor:

Hrachová kaše (moc dobrá)

90 minut PT0H90M
Snadné
Porce: 4
Ingredience
Žlutý hrách
může být i zelený
500 g
Brambory
větší
2 ks
Cibule
střední
2 ks
Česnek 6 stroužek
Rostlinný olej 8 lžíce
Citronová šťáva
(z 1/2 citrónu)
3 lžíce
Mletý kmín 2 lžička
Kmín 1 lžička
Nové koření
(kuličky)
3 ks
Bobkový list 3 ks
Fenyklová semínka 1 lžička
Kardamom mletý 2 lžička
Kurkuma 1 lžička
Majoránka 1 lžíce
Zázvor - mletý 1/2 lžička
Mořská sůl  
Pepř celý  
Hrachová kaše (moc dobrá)

Postup přípravy:

Hrách namočíme do studené vody, do které přidáme bobkový list, nové koření, celý kmín, fenykl, a necháme namočené 8 hodin. Poté vodu vyměníme za čerstvou, a hrách v ní uvaříme, na mírném plameni, do měkka. Během vaření je někdy potřeba přidat trochu vody, ale pěna, která při vaření vzniká se neodstraňuje - obsahuje množství cenných bílkovin, takže se vmíchává zpět do hrnce, dokud hrách nepřestane pěnit.

Zatímco se bude hrách vařit, připravíme si čóns, tj. směs koření, kterou dobře rozmícháme v 1 pol. lžíci oleje - v našem případě mletý kmín, kardamon, kurkumu, zázvor, majoránku. Po uvaření hrachu by měla vzniknout tekutější kaše, ve které hrách rozmačkáme šťouchadlem, nebo rozmixujeme. Nyní přidáme koření - nejprve rozmačkaný (nebo na jemno nastrouhaný) česnek, zamícháme a chvíli povaříme, poté přidáme předem připravený čóns, opět zamícháme a chvíli povaříme.

Dále přidáme na jemno nastrouhané oloupané brambory, a na mírném plameni povaříme, za občasného míchání - brambory kaši dobře zahustí a nastaví. Kaši osolíme podle chuti, lehce opepříme, přidáme citronovou šťávu, a dobře promícháme. Nyní bychom již měli mít dobře hustou hrachovou kaši. Pokrm odstavíme z ohně. Na oleji téměř do hněda osmažíme na kostičky pokrájenou cibuli, kterou přidáme i s olejem do hotové kaše, a dobře promícháme.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 8 x
2+
4.5 8 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 8x)
Ciabatta Tip na víkend: Upečte si italské pečivo Články z

Komentáře k receptu: Hrachová kaše (moc dobrá)

Komentáře

  1. Stáňa   08.11.2016 | 21:53 | reagovat | závadný

    Recept parádní, jen jsem omylem zmáčkla 5 hvězdiček, za mě má 1 !!! O:-)

  2. Josef   08.11.2016 | 17:43 | reagovat | závadný

    Nejlepš hrachová kaše kteru jsem za posledních 68 let jedl!Jinak souhlasím že voda z namočeného hrachu se neslívá. :-)

  3. Pavla D.   14.07.2016 | 12:25 | reagovat | závadný

    Vynikající recept, bála jsem se toho citronu, ale trvdí tam muziku. Je to tak, jak jste řekla, kdo má rád indickou kuchyni, bude nadšen. Moc děkuji za recept.

    :-)

  4. sewaltovi   09.07.2014 | 20:02 | reagovat | závadný

    Vynikající, naprosto dokonalá! Děkuji za inspiraci.

  5. Martha   16.01.2014 | 15:08 | reagovat | závadný

    HRACHOVÁ KAŠE
    - vracím se k receptu nahoře. Chyba v technologii hned na začátku ... Hrách by se měl proprat v několika vodách (teplé, studené, nejlépe pod sítem, příp. přebrat) a nechat namočený jak je uvedeno přes noc.
    Pak už v žádném případě vodu nevylívat - totiž právě po dobu namáčení se z hrachu uvolňují nejzdravější látky potřebné pro naše tělo. Případné nečistoty jsme již odstranili důkladným mytím před namočením.
    Přeji dobrou chuť.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web