Hrachová kaše (moc dobrá)

Hodnocení:

Moje:

90 minut
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g žlutý hrách může být i zelený
    • 2
      ks brambory větší
    • 2
      ks cibule střední
    • 6
      stroužek česnek
    • 8
      lžíce rostlinný olej
    • 3
      lžíce citronová šťáva (z 1/2 citrónu)
    • 2
      lžička mletý kmín
    • 1
      lžička kmín
    • 3
      ks nové koření (kuličky)
    • 3
      ks bobkový list
    • 1
      lžička fenyklová semínka
    • 2
      lžička kardamom mletý
    • 1
      lžička kurkuma
    • 1
      lžíce majoránka
    • 0,5
      lžička zázvor - mletý
    • mořská sůl
    • pepř celý

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Hrách namočíme do studené vody, do které přidáme bobkový list, nové koření, celý kmín, fenykl, a necháme namočené 8 hodin. Poté vodu vyměníme za čerstvou, a hrách v ní uvaříme, na mírném plameni, do měkka. Během vaření je někdy potřeba přidat trochu vody, ale pěna, která při vaření vzniká se neodstraňuje - obsahuje množství cenných bílkovin, takže se vmíchává zpět do hrnce, dokud hrách nepřestane pěnit.
2
Zatímco se bude hrách vařit, připravíme si čóns, tj. směs koření, kterou dobře rozmícháme v 1 pol. lžíci oleje - v našem případě mletý kmín, kardamon, kurkumu, zázvor, majoránku. Po uvaření hrachu by měla vzniknout tekutější kaše, ve které hrách rozmačkáme šťouchadlem, nebo rozmixujeme. Nyní přidáme koření - nejprve rozmačkaný (nebo na jemno nastrouhaný) česnek, zamícháme a chvíli povaříme, poté přidáme předem připravený čóns, opět zamícháme a chvíli povaříme.
3
Dále přidáme na jemno nastrouhané oloupané brambory, a na mírném plameni povaříme, za občasného míchání - brambory kaši dobře zahustí a nastaví. Kaši osolíme podle chuti, lehce opepříme, přidáme citronovou šťávu, a dobře promícháme. Nyní bychom již měli mít dobře hustou hrachovou kaši. Pokrm odstavíme z ohně. Na oleji téměř do hněda osmažíme na kostičky pokrájenou cibuli, kterou přidáme i s olejem do hotové kaše, a dobře promícháme.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Stáňa
    Stáňa |

    8. 11. 2016 21:53

    Recept parádní, jen jsem omylem zmáčkla 5 hvězdiček, za mě má 1 !!! O:-)

  • Josef
    Josef |

    8. 11. 2016 17:43

    Nejlepš hrachová kaše kteru jsem za posledních 68 let jedl!Jinak souhlasím že voda z namočeného hrachu se neslívá. :-)

  • padobr
    padobr |

    14. 7. 2016 12:30

    Vynikající recept. Bála jsem se citronu, ale tvrdí tam muziku. Je to tak, jak jste říkala, kdo má rád indickou kuchyni, bude nadšen. Moc děkuji!!!!

  • Pavla D.
    Pavla D. |

    14. 7. 2016 12:25

    Vynikající recept, bála jsem se toho citronu, ale trvdí tam muziku. Je to tak, jak jste řekla, kdo má rád indickou kuchyni, bude nadšen. Moc děkuji za recept. :-)

  • sewaltovi
    sewaltovi |

    9. 7. 2014 20:02

    Vynikající, naprosto dokonalá! Děkuji za inspiraci.

  • Martha
    Martha |

    16. 1. 2014 15:08

    HRACHOVÁ KAŠE - vracím se k receptu nahoře. Chyba v technologii hned na začátku ... Hrách by se měl proprat v několika vodách (teplé, studené, nejlépe pod sítem, příp. přebrat) a nechat namočený jak je uvedeno přes noc. Pak už v žádném případě vodu nevylívat - totiž právě po dobu namáčení se z hrachu uvolňují nejzdravější látky potřebné pro naše tělo. Případné nečistoty jsme již odstranili důkladným mytím před namočením. Přeji dobrou chuť.

  • ČernáLuna
    ČernáLuna |

    13. 8. 2013 20:32

    Vyzkoušeno opakovaně. Pokud máte rád indická jídla a jejich koření, bude vám chutnat i tato kaše.

  • Jenda
    Jenda |

    29. 6. 2013 23:09

    Zda se mi kombinace koreni ponekud divoka.. mate nekdo ozkouseno? Jaky byl vysledek?

  • ČernáLuna
    ČernáLuna |

    2. 6. 2013 21:26

    Výborná kaše!!!!