Autor:

Hrachová kaše (moc dobrá)

90 minut PT0H90M
Snadné
Porce: 4
Ingredience
Žlutý hrách
může být i zelený
500 g
Brambory
větší
2 ks
Cibule
střední
2 ks
Česnek 6 stroužek
Rostlinný olej 8 lžíce
Citronová šťáva
(z 1/2 citrónu)
3 lžíce
Mletý kmín 2 lžička
Kmín 1 lžička
Nové koření
(kuličky)
3 ks
Bobkový list 3 ks
Fenyklová semínka 1 lžička
Kardamom mletý 2 lžička
Kurkuma 1 lžička
Majoránka 1 lžíce
Zázvor - mletý 1/2 lžička
Mořská sůl  
Pepř celý  
Hrachová kaše (moc dobrá)

Postup přípravy:

Hrách namočíme do studené vody, do které přidáme bobkový list, nové koření, celý kmín, fenykl, a necháme namočené 8 hodin. Poté vodu vyměníme za čerstvou, a hrách v ní uvaříme, na mírném plameni, do měkka. Během vaření je někdy potřeba přidat trochu vody, ale pěna, která při vaření vzniká se neodstraňuje - obsahuje množství cenných bílkovin, takže se vmíchává zpět do hrnce, dokud hrách nepřestane pěnit.

Zatímco se bude hrách vařit, připravíme si čóns, tj. směs koření, kterou dobře rozmícháme v 1 pol. lžíci oleje - v našem případě mletý kmín, kardamon, kurkumu, zázvor, majoránku. Po uvaření hrachu by měla vzniknout tekutější kaše, ve které hrách rozmačkáme šťouchadlem, nebo rozmixujeme. Nyní přidáme koření - nejprve rozmačkaný (nebo na jemno nastrouhaný) česnek, zamícháme a chvíli povaříme, poté přidáme předem připravený čóns, opět zamícháme a chvíli povaříme.

Dále přidáme na jemno nastrouhané oloupané brambory, a na mírném plameni povaříme, za občasného míchání - brambory kaši dobře zahustí a nastaví. Kaši osolíme podle chuti, lehce opepříme, přidáme citronovou šťávu, a dobře promícháme. Nyní bychom již měli mít dobře hustou hrachovou kaši. Pokrm odstavíme z ohně. Na oleji téměř do hněda osmažíme na kostičky pokrájenou cibuli, kterou přidáme i s olejem do hotové kaše, a dobře promícháme.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
1
5 5 5 1
Krůtí tandoori Recept na víkend: Vůně orientu Články z

Komentáře k receptu: Hrachová kaše (moc dobrá)

Komentáře

  1. Stáňa   08.11.2016 | 21:53 | reagovat |

    Recept parádní, jen jsem omylem zmáčkla 5 hvězdiček, za mě má 1 !!! O:-)

  2. Josef   08.11.2016 | 17:43 | reagovat |

    Nejlepš hrachová kaše kteru jsem za posledních 68 let jedl!Jinak souhlasím že voda z namočeného hrachu se neslívá. :-)

  3. Pavla D.   14.07.2016 | 12:25 | reagovat |

    Vynikající recept, bála jsem se toho citronu, ale trvdí tam muziku. Je to tak, jak jste řekla, kdo má rád indickou kuchyni, bude nadšen. Moc děkuji za recept.

    :-)

  4. sewaltovi   09.07.2014 | 20:02 | reagovat |

    Vynikající, naprosto dokonalá! Děkuji za inspiraci.

  5. Martha   16.01.2014 | 15:08 | reagovat |

    HRACHOVÁ KAŠE
    - vracím se k receptu nahoře. Chyba v technologii hned na začátku ... Hrách by se měl proprat v několika vodách (teplé, studené, nejlépe pod sítem, příp. přebrat) a nechat namočený jak je uvedeno přes noc.
    Pak už v žádném případě vodu nevylívat - totiž právě po dobu namáčení se z hrachu uvolňují nejzdravější látky potřebné pro naše tělo. Případné nečistoty jsme již odstranili důkladným mytím před namočením.
    Přeji dobrou chuť.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejlepší červené rtěnky: Vyzkoušely jsme, kterou musíte mít! Nejlepší červené rtěnky: Vyzkoušely jsme, kterou musíte mít!
Sexuální tajemství z ložnic hollywoodských hvězd. Co na sebe prozradily? Sexuální tajemství z ložnic hollywoodských hvězd. Co na sebe prozradily?
Trápíte se pitím ovocných smoothies? Děláte největší dietní omyl! Trápíte se pitím ovocných smoothies? Děláte největší dietní omyl!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web