Autor:

Bramborový bochánek (mazanec)

Snadné
Těsto:
Hladká mouka 500 g
Vařené brambory
jemně nastrouhané
200 g
Vejce 1 ks
Žloutek 1 ks
Rozpuštěné máslo
vlažné
80 g
Cukr krupice 100 g
Vanilkový cukr 1 ks
Sůl
necelá
1/2 lžička
Citronová kůra
čerstvě nastrouhaná
1/2 lžička
Mléko 1,5 dl
Droždí 30 g
Dále:
Bílek
na potření
 
Rozinky  
Kandované ovoce  
Mandle  
Bramborový bochánek (mazanec)

Postup přípravy:

Do mísy dáme mouku smíchanou s cukry a solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přilijeme trochu vlažného mléka, trošku promícháme a necháme vzejít kvásek. Až se nám kvásek zvedne, přidáme do mísy zbylé ingredience společně s rozinkami (nejlépe předem namočenými v rumu), kandovaným ovocem nebo mandlemi dle chuti a vymícháme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě cca půl hodiny kynout pod utěrkou. Poté těsto opět propracujeme, vypracujeme jeden větší nebo dva menší bochánky, které dáme kynout už na plech vyloženým pečícím papírem. Těsně před pečením potřeme bochánek (bochánky) rozšlehaným bílkem a dle chuti posypeme mandlemi (celé, nasekané nebo lupínky). Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů, po 5 minutách zeslabíme na 170 stupňů a dopečeme dozlatova. Před vyndáním vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 7 x
1
5 7 5 1
Pečená kachna po savojsku Recept na víkend: Pečená kachna po savojsku Články z

Komentáře k receptu: Bramborový bochánek (mazanec)

Komentáře

  1. Erika   29.03.2017 | 12:31 | reagovat |

    Vyzkoušela jsem a dala rodině ochutnat a schválit. Jsou nadýchané a vláčné, prošly se ctí a tak určitě nebudou chybět za pár dnů na velikonočním stole. Děkuji za recept.

  2. Klárka   28.03.2016 | 15:21 | reagovat |

    Mazanečky jsou výborný, vypracovala jsem si taky radši dva menší. Mňamka <3

  3. Magda Rychlá   04.04.2015 | 17:40 | reagovat |

    Už jiné dělat nebudu. S těstem byla radost pracovat a výsledek je skvělý. <:-) :-* :-* :-)

  4. Eva Smetanová   27.03.2015 | 13:22 | reagovat |

    Bochánky na zkoušku dopadly nad očekávání, s těstem se krásně pracovalo a to už byla polovina úspěchu. Udělala jsem radši dva menší, protože mám špatnou troubu a připaluje mi při delším pečení zespodu. Jsou nadýchané a to je skvělé. Mám dva recepty na bochánky, které jsou také výborné, ale ne tak pěkně nadýchané. Taky jsem od babičky naučená dělat na bocháncích křížek a tak jsem místo mandlí udělala navrch zářezy. Mandle jsem nakrájela a dala s rozinkami do těsta. Recept chválím a doporučuji dál.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký horoskop na květen: Berany čeká láska a Štíři budou bez energie Velký horoskop na květen: Berany čeká láska a Štíři budou bez energie
Proč má většina z nás v sobě parazity a musíme se jich zbavovat? Proč má většina z nás v sobě parazity a musíme se jich zbavovat?
Princezna Charlotte slaví své druhé narozeniny! Víme, jak je oslaví! Princezna Charlotte slaví své druhé narozeniny! Víme, jak je oslaví!
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web