Autor:

Bramborový bochánek (mazanec)

Snadné
Těsto:
Hladká mouka 500 g
Vařené brambory
jemně nastrouhané
200 g
Vejce 1 ks
Žloutek 1 ks
Rozpuštěné máslo
vlažné
80 g
Cukr krupice 100 g
Vanilkový cukr 1 ks
Sůl
necelá
1/2 lžička
Citronová kůra
čerstvě nastrouhaná
1/2 lžička
Mléko 1,5 dl
Droždí 30 g
Dále:
Bílek
na potření
 
Rozinky  
Kandované ovoce  
Mandle  
Bramborový bochánek (mazanec)

Postup přípravy:

Do mísy dáme mouku smíchanou s cukry a solí, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přilijeme trochu vlažného mléka, trošku promícháme a necháme vzejít kvásek. Až se nám kvásek zvedne, přidáme do mísy zbylé ingredience společně s rozinkami (nejlépe předem namočenými v rumu), kandovaným ovocem nebo mandlemi dle chuti a vymícháme hladké nelepivé těsto, které necháme na teplém místě cca půl hodiny kynout pod utěrkou. Poté těsto opět propracujeme, vypracujeme jeden větší nebo dva menší bochánky, které dáme kynout už na plech vyloženým pečícím papírem. Těsně před pečením potřeme bochánek (bochánky) rozšlehaným bílkem a dle chuti posypeme mandlemi (celé, nasekané nebo lupínky). Pečeme v předehřáté troubě na 190 stupňů, po 5 minutách zeslabíme na 170 stupňů a dopečeme dozlatova. Před vyndáním vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 5 x
1
5 5 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 5x)
Bezlepkové placky Bezlepkové placky: Ke snídani i na svačinu Články z

Komentáře k receptu: Bramborový bochánek (mazanec)

Komentáře

  1. Klárka   28.03.2016 | 15:21 | reagovat | závadný

    Mazanečky jsou výborný, vypracovala jsem si taky radši dva menší. Mňamka <3

  2. Magda Rychlá   04.04.2015 | 17:40 | reagovat | závadný

    Už jiné dělat nebudu. S těstem byla radost pracovat a výsledek je skvělý. <:-) :-* :-* :-)

  3. Eva Smetanová   27.03.2015 | 13:22 | reagovat | závadný

    Bochánky na zkoušku dopadly nad očekávání, s těstem se krásně pracovalo a to už byla polovina úspěchu. Udělala jsem radši dva menší, protože mám špatnou troubu a připaluje mi při delším pečení zespodu. Jsou nadýchané a to je skvělé. Mám dva recepty na bochánky, které jsou také výborné, ale ne tak pěkně nadýchané. Taky jsem od babičky naučená dělat na bocháncích křížek a tak jsem místo mandlí udělala navrch zářezy. Mandle jsem nakrájela a dala s rozinkami do těsta. Recept chválím a doporučuji dál.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web