Autor:

Univerzální bramborové těsto

Snadné
Ingredience
Brambory
uvařené
750 g
Hrubá mouka 250 g
Krupice 50 g
Vejce 2 ks
Ocet 1 lžíce
Sůl 1 špetka
Univerzální bramborové těsto

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy, Z brambor

Nahrubo nastrouhané brambory smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme tuhé těsto. Pokud lepí, přidáme mouku. Toto těsto můžeme využít na několik způsobů:

1. vyválíme placičky a smažíme na tuku, podáváme buď na sladko (povidla, mák, skořicový cukr apod.) nebo na slano (strouhaný sýr, kečup, tatarka, zelenina apod.)

2. vyválíme velkou placku, vykrajujeme větší kolečka a plníme zase buď sladkými náplněmi (povidla) nebo slanými (mleté maso, dušené kysané zelí, uzeniny apod.), vaříme ve vodě.

3. tvoříme plněné knedlíky - sladké (výborné jsou se švestkami) nebo slané (plněné škvarky, uzeninou apod.), vaříme ve vodě.

4. do těsta přidáme jakékoliv koření nebo bylinky, tvoříme malé knedlíčky a zavařujeme do polévky.

5. tvoříme klasické knedlíky (šišky), vaříme ve vodě.

Zkrátka a dobře, fantazii se meze nekladou. Většinou dělám toto těsto ve větším množství, uvařím si do zásoby přílohové knedlíky a knedlíčky do polévky a dám zamrazit.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
2+
4.33 3 5 1
Cuketovo-kedlubnové komínky Očista pro zimní dny Články z

Komentáře k receptu: Univerzální bramborové těsto

Komentáře

  1. Nikijaho   01.04.2014 | 13:12 | reagovat |

    Tak nevím, těsto jsem dělala z dvojté dávky a místo 500g mouky a 50g krupice jsem do těsta musela přidat mouky celkem 1300g mouky! Podle mě je tam mnoho vajec a stačila by polovina. Máme teď těsto spíš moučné s bramborami, než bramborové s moukou.

    1. HelenaPa   01.04.2014 | 14:56 | reagovat |

      Já dávám do bramborového těsta na 800 g brambor, 200 g hrubé mouky a 100 g krupice jen 1 vejce. A žádný ocet. Hustota těsta ale taky záleží na druhu brambor.

  2. RauM   25.01.2012 | 15:49 | reagovat |

    původně jsem z nich měla strach, ale povedly se výborně, dělala jsem klasické knedle - šišky a za 20 min bylo hotovo.. i manžel pochválil :-[

  3. Zdena z JM   19.01.2011 | 6:59 | reagovat |

    Brambory se nejprve uvaří a potom nastrouhají.Myslím si,že v původní verzi tohoto receptu bylo uvedeno 750 g vařených brambor.To slovo vařených se někde zatoulalo.

    1. Jarka O.   19.01.2011 | 8:08 | reagovat |

      Zdeno, Vy si můžete svůj vlastní recept opravit ;-)

    2. danyi@mf.cz   19.01.2011 | 10:22 | reagovat |

      Děkuji za upozornění, recept jsem již opravil. ;-)

  4. kuchařka   12.01.2011 | 19:52 | reagovat |

    A ty brambory se, prosím, strouhají syrové nebo uvařené? Děkuji.

  5. anna.s   20.11.2010 | 9:14 | reagovat |

    prosim, jak dlouho se vari treba sisky na sisky s makem? nebo i klasicky bramborovy knedlik? dekuji

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 ranních návyků, po kterých se bohužel přibírá 5 ranních návyků, po kterých se bohužel přibírá
Jitka Schneiderová v další řadě První republiky: Koho bude hrát a jak její postava zamíchá kartami? Jitka Schneiderová v další řadě První republiky: Koho bude hrát a jak její postava zamíchá kartami?
Petrklíče, hyacinty, narcisy: Jak na to, aby vydržely i v interiéru Petrklíče, hyacinty, narcisy: Jak na to, aby vydržely i v interiéru
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web