Univerzální bramborové těsto

Hodnocení:

Moje:

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 750
      g brambory uvařené
    • 250
      g hrubá mouka
    • 50
      g krupice
    • 2
      ks vejce
    • 1
      lžíce ocet
    • 1
      špetka sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Nahrubo nastrouhané brambory smícháme s ostatními surovinami a vypracujeme tuhé těsto. Pokud lepí, přidáme mouku. Toto těsto můžeme využít na několik způsobů:
2
1. vyválíme placičky a smažíme na tuku, podáváme buď na sladko (povidla, mák, skořicový cukr apod.) nebo na slano (strouhaný sýr, kečup, tatarka, zelenina apod.)
3
2. vyválíme velkou placku, vykrajujeme větší kolečka a plníme zase buď sladkými náplněmi (povidla) nebo slanými (mleté maso, dušené kysané zelí, uzeniny apod.), vaříme ve vodě.
4
3. tvoříme plněné knedlíky - sladké (výborné jsou se švestkami) nebo slané (plněné škvarky, uzeninou apod.), vaříme ve vodě.
5
4. do těsta přidáme jakékoliv koření nebo bylinky, tvoříme malé knedlíčky a zavařujeme do polévky.
6
5. tvoříme klasické knedlíky (šišky), vaříme ve vodě.
7
Zkrátka a dobře, fantazii se meze nekladou. Většinou dělám toto těsto ve větším množství, uvařím si do zásoby přílohové knedlíky a knedlíčky do polévky a dám zamrazit.
Zařazení: Pokrmy Z brambor
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • HelenaPa
    HelenaPa |

    1. 4. 2014 14:56

    Já dávám do bramborového těsta na 800 g brambor, 200 g hrubé mouky a 100 g krupice jen 1 vejce. A žádný ocet. Hustota těsta ale taky záleží na druhu brambor.

  • Nikijaho
    Nikijaho |

    1. 4. 2014 13:12

    Tak nevím, těsto jsem dělala z dvojté dávky a místo 500g mouky a 50g krupice jsem do těsta musela přidat mouky celkem 1300g mouky! Podle mě je tam mnoho vajec a stačila by polovina. Máme teď těsto spíš moučné s bramborami, než bramborové s moukou.

  • RauM
    RauM |

    25. 1. 2012 15:49

    původně jsem z nich měla strach, ale povedly se výborně, dělala jsem klasické knedle - šišky a za 20 min bylo hotovo.. i manžel pochválil :-[

  • danyi@mf.cz
    danyi@mf.cz |

    19. 1. 2011 10:22

    Děkuji za upozornění, recept jsem již opravil. ;-)

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    19. 1. 2011 08:08

    Zdeno, Vy si můžete svůj vlastní recept opravit ;-)

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    19. 1. 2011 06:59

    Brambory se nejprve uvaří a potom nastrouhají.Myslím si,že v původní verzi tohoto receptu bylo uvedeno 750 g vařených brambor.To slovo vařených se někde zatoulalo.

  • kuchařka
    kuchařka |

    12. 1. 2011 19:52

    A ty brambory se, prosím, strouhají syrové nebo uvařené? Děkuji.

  • anna.s
    anna.s |

    20. 11. 2010 09:14

    prosim, jak dlouho se vari treba sisky na sisky s makem? nebo i klasicky bramborovy knedlik? dekuji

  • jch
    jch |

    7. 11. 2010 14:46

    ani recept na bramborový knediky tady neni,a pak že je tady všechno,ani takovej základ :-(

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    30. 1. 2007 10:14

    Myslím si,že se nic nestane,když dáte místo krupice mouku.

  • Anonym
    Anonym |

    29. 1. 2007 17:18

    pani zdeno,je nutne do tohoto testa davat krupici?Bydlim v Anglii,a jeste se mi nepodarilo krupici sehnat.

  • Iveta Bílková
    Iveta Bílková |

    9. 11. 2006 14:10

    To zní zajímavě, určitě vyzkouším.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    9. 11. 2006 14:10

    Zaujaly mne ty knedlíčky do polévky, příležitostně zkusím:-)