Brabantské dortíčky

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 34
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: miroslavaJ

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Spojíme v těsto, vyválíme plát asi 5 mm silný a vykrajujeme malá kolečka. Po upečení slepujeme Nugetou (Nutelou), potřeme čokoládovou polevou a zdobíme půlkami loupaných mandlí.
Použité ingredience v tomto receptu: Cukr Hera Hladká mouka Ořechy Vejce
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Eva Kopalová
    Eva Kopalová |

    18. 12. 2007 19:31

    Vyzkoušela jsem poprvé, vynikající a celkem rychlé.

  • Lenka Cvejnová
    Lenka Cvejnová |

    18. 12. 2007 15:03

    Také chválím, moc dobré, dávám 1

  • Marcela Burešová
    Marcela Burešová |

    16. 12. 2007 11:36

    Tento rok jsem dělala poprvé. Jsou moc dobré, slepovala jsem oříškovým krémem, některé jen marmeládou. Polila čokoládou a zdobila ořechem. Dávám za 1. S těstem se pracovalo moc dobře.

  • Helena H.
    Helena H. |

    15. 12. 2007 19:47

    Protože jsem neměla ječtě hnědé cukroví,přidala jsem do těsta kakao,je vynikající,křehoučké,chutné,doporučuji!!

  • Ivana
    Ivana |

    14. 9. 2007 14:02

    Tyto dortíčky jsou výborné, všem doporučuji!!!!!

  • Ta, co to peče
    Ta, co to peče |

    10. 8. 2007 16:08

    Vůbec tady nepíšete, jak dlouho se to má péct, na kolik stupňů. Musela jsem přidat více mouky, těsto se lepilo a nešlo z toho nic udělat. Tak jsem to tam hodila vcelku, teď se mi to peče, jsem zvědavá, co to bude zač.

  • Jitka Śtychová
    Jitka Śtychová |

    1. 2. 2007 10:39

    Tyto dortíčky pecu jiz nekolik desrtileti a nemají chybu.Sní se mezi prvními.Jita

  • čtenář
    čtenář |

    27. 1. 2007 19:37

    ano tento recept je výborný ale místo nutely používám krém.

  • Iva Mala
    Iva Mala |

    24. 1. 2007 19:17

    Jestě jsem to nedělala..zní to dobře v nejbližší době to zkusím..Díky..

  • Petra Seibertová
    Petra Seibertová |

    19. 1. 2007 09:06

    Výborné,dávám za 1*.

  • Anonym
    Anonym |

    13. 1. 2007 20:50

    Spojování Nutelou naší rodině nechutná, dávám ořechovou nápůň s medem a strouhaným perníkem

  • Hana Šlechtová
    Hana Šlechtová |

    5. 1. 2007 20:30

    Vyzkoušejte jako náplň švestková povidla. Nemá to chybu.

  • kokšík
    kokšík |

    3. 1. 2007 18:48

    Brabantské dortíky pečeme léta a léta je přeoříškujeme ještě oříkškovou nápní. Taky jsou první spucované. Těsto podobné jen dodržujeme, že oříšky lískové. Letos snacha nesehnala lískáče a použila arašídy natura a jsou taky moc dobré.

  • Jaroslava Staňková
    Jaroslava Staňková |

    31. 12. 2006 00:08

    Toto cukroví peču již řadu letvždy s velikým úspěchem a z tácu zmizí jako první.Jenom místo Nutely,dávám máslový krém s kapkou rumu.Do krému je možné přidat oříšky ale nemusí být .Lepší jsou bez(přeoříškováno).

  • Jana Tomčíková
    Jana Tomčíková |

    29. 12. 2006 14:09

    Navazuji na svůj komentář na předchozích stranách a dávám za jedna, jen ta půlka, kterou jsem udělala s čokoládovým krémem místo s nutelou byla fakt lepší.Ale s krémem se cukroví zase musí nechat v lednici, takže obojí má svoje plus.

  • kackac
    kackac |

    17. 12. 2006 16:01

    Mam je uz upecené a jsou opravdu vynikajici.Jako napln jsem pouzila nutelu a navrch polevu z mlecne cokolady.Jsou vazne uzasne-doporucuji.

  • Verbenka
    Verbenka |

    16. 12. 2006 21:05

    Dneska jsem pekla. Po přečtení všech zdejších připomínek jsem chtěla dát méně tuku, ale při zpracování už bylo jasné, že by se těsto nespojilo, takže jsem dala doporučované množství tuku- pouze máslo. 1 vejce jsem považovala totiž za 1 žloutek. To je v receptu asi chybně zadané, protože do všech podobných těst se dávají pouze žloutky. Povedlo se, po odležení v chladničce se dobře zpracovávalo, krásně upeklo a jsou fakt vynikající !

  • Daniela
    Daniela |

    16. 12. 2006 11:22

    Já také používám silokonový vál, je to paráda, žádné čištění válu, krásně se to umyje a mně osobně teda těsto nelepí (stačí podsypad pokud vůbec tak minimálně)

  • věra
    věra |

    15. 12. 2006 19:16

    Zdravím Šárku,moc děkuji za tip na silikonový vál.Netušila jsem,že je v prodeji,hned jsem koupila a vyzkoušela.Skvělý pomocník!Brabantské dortíčky jsem zaměnila na srdíčka,ořechy použila pražené lískové a krém karamelový.Moc dobré cukroví...

  • Michaela Staňková
    Michaela Staňková |

    15. 12. 2006 15:27

    Zdravim všechny,tak jsem pravě dopekla dortíčky a jsou opravdu výborné,ikdyž jsem tam nedala vejce.Ořechy jsem dávala lískové a mandle. Před vyválením doporučuji dát na chvíli do mrazáku.

  • Anonym
    Anonym |

    14. 12. 2006 13:17

    Já jsem použila čokoládovou:140 g másla,140 g moučkového cukru,100 g čokolády na vaření,Změklé máslo napěníme s moučkovým cukrem a přidáme čokoládu rozehřátou v malé nádobě ve vodní lázni.

  • Taťjana
    Taťjana |

    13. 12. 2006 21:24

    Také jsem vyzkoušela Váš recept,mám napečeno a na chuť výborné,vždy peču jen z kvalitního másla a nemám nikdy problém.Chtěla bych se zeptat na jinou nádivku než je nutela.Předem děkuji.

  • miroslava Štefečková
    miroslava Štefečková |

    13. 12. 2006 11:29

    Tak jsem to včera vyzkoušela a jde to. Přesně podle návodu. Těsto jsem dala do lednice tak na 4 hod. a potom vyválela mezi sáčky. Bylo sice mazavé, ale dalo se to udělat. Formičkou jsem mezikaždým dalším vykrojením klepla do mouky a šlo to.

  • Lenča
    Lenča |

    12. 12. 2006 14:23

    Tohle těsto jsem dělala ze Stelly a bylo dobré.Lepilo se tak akorát,ale řeknu Vám,takový silikonový vál......to musí být terno.Takže na Vánoce,po pečení cukroví,si jej budu přát.

  • miroslava Štefečková
    miroslava Štefečková |

    12. 12. 2006 12:32

    já vál vůbec nepoužívám a veškerá těsta rozvaluji v mikrotenu na stole.

  • Marie Horáková
    Marie Horáková |

    11. 12. 2006 13:28

    Šárko, silikonový vál jsem dostala vloni od Ježíška, takže letos jsem na něm vánoční cukroví dělala poprvé a souhlasím s Vámi, je skvělý, s dřevěným se to nedá srovnat. Moc doporučuju.

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    11. 12. 2006 13:27

    Šárko, taky po něm toužím, tak snad k narozkám...

  • Šárka Tkáčová
    Šárka Tkáčová |

    11. 12. 2006 13:02

    Děvčata,před nedávnem jsem si koupila silikonový vál na testo.Nejdřív jsem si o něj chtěla napsat Ježíškovi,ale potom si říkám,že před Vánoci ho prubnu.Je to skvělá věc,nic se nelepí,složí se to jak utěrka do šuplíku,jen na vykošťování králíka a vůbec masa používám starý dřevěný,abych si ten nový nepořezala.Ale rádelko ani formičky válu nevadí.

  • Jana Z
    Jana Z |

    11. 12. 2006 12:01

    No mně se to lepilo snad i na ten mikroten:-))) Poměr ingrediencí jsem použila od Marty a lepilo se i tak.Tak jsem těsto (přes noc v lednici) začala zpracovávat po troškách a nakonec to dopadlo.Odpočívají v krabici a čekají na vánoce.Jestli se ovšem dočkají, jsou moc dobré.

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    11. 12. 2006 08:58

    Myslím si ,že po Vaší úpravě,Hospodyňko,je to už o něčem jiném.Právě díky tomu,že je těsto řidší,jsou dortíčky krásně křehoučké a jen se rozplývají na jazyku.

  • Hospodyňka
    Hospodyňka |

    11. 12. 2006 08:35

    Použila jsem pravidlo 1,2,3 jako u lineckého těsta (1 díl cukru, 2 díly tuku, 3 díly mouky) a tímto pádem jsem ubrala máslo na polovinu. Těsto se skvěle spojilo a dobře vyválelo, chuť vynikající. Myslím že problémy s válením, s řídkým těstem jsou díky velkému množství másla na tolik mouky...

  • Lenka
    Lenka |

    10. 12. 2006 18:40

    Jedním slovem skvělé! Těsto jsem dělala s Herou, krásně se spojilo, dobře se vyvalovalo (mezi sáčkama). Jsou hned měkoučké a navíc krásně voní! Řadím tenhle recept mezi oblíbené :o)...

  • Eliska Adolfova
    Eliska Adolfova |

    10. 12. 2006 17:26

    tyto dortíčky peču už druhým rokem a jsou fakt výborné!!! Dávám za 1

  • Lenka
    Lenka |

    8. 12. 2006 12:58

    Pekla jsem minulý týden přesně podle receptu,použila jsem heru a žádný problém nebyl.

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    7. 12. 2006 07:17

    Dělala jsem z Hery, s těstem jsem neměla žádný problém. Moje zkušenost: těsto jsem do poslední chvíli nechala v lednici a zpracovávala po malých částech, vál jsem si trochu podsypala, trochu obalila váleček moukou a šlo to dobře. Kuchyň krásně voní....

  • Lenka
    Lenka |

    5. 12. 2006 14:50

    Já tedy používám tento poměr a nikdy se mi nestalo, že bych měla těsto řidké nebo se nedalo rozválet:1 dávka = cca 25 slepovaných koleček150 g hl. mouky90 g hery (nebo jakýkoliv tuk40 g ořechů60 g cukr moučky bez vajčkavše promíchám ve vláčné těsto zabalím do fólie a nechám cca hodinu v lednici odpočinou - na pomoučněném vále pak vyválím placku cca 2-3 mm a peču ve středně vyhřáté trouby cca 4:30 min. nechám schladnou a slepuji marmeládou atd.

  • Anonym
    Anonym |

    5. 12. 2006 07:31

    Myslím, že bude lepší poměr ingrediencí od Marty - tedy více cukru a méně ořechů, zvlášť pokud se dávají vlašské, ty jsou dost mastné. A taky dám příště jenom žloutek místo celého vajíčka.

  • mirka
    mirka |

    4. 12. 2006 14:10

    Dělala jsem těsto přesně podle rozpisu v pátek, použila klasické máslo, dala na noc do ledničky a na druhý den bylo přesto pořád řídké, taky jsem musela přidávat mouku abych vykrojená kolečka vůbec dostala z válu na plech.

  • Marta
    Marta |

    3. 12. 2006 19:14

    Já dávam, 240g hl. mouka,240g tuk, 120g ml. cukr, 120g ořechy, 1 žloutek,a rozválím mezi mikritenové sáčky, tak se nic nelepí.

  • Jana Tomčíková
    Jana Tomčíková |

    3. 12. 2006 14:16

    Dámy, já jsem použila jenom máslo a nechala těsto chvíli v lednici, i tak se s ním nepracovalo dobře, nechtěla jsem přidávat mouku a tak jsem vyválela tvary tlustší než máme v oblibě(odhadem tak 3-4 mm), což je myslím dost, vzhledem k tomu, že se kolečka budou slepovat.Možná by pomohlo, kdyby se těsto nechalo pořádně uležet a ztuhnout v lednici až do druhého dne.Jinak s hodnocením ještě počkám, až přidám náplň a čokoládu, ale musím říct, že děti ochutnávaly a loudily už teď.

  • Eva
    Eva |

    2. 12. 2006 19:37

    I já mám zkušenost, že je těsto dost řídké a musela jsem přidávat hodně mouky navíc. Myslím, že to nebude jen kvalitou tuku.

  • Ladislav Beranová
    Ladislav Beranová |

    29. 11. 2006 23:22

    Měla jsem stejný problém. Použila jsem Heru a těsto bylo řídké - musela jsem přidat mouku, aby se dalo vyválet.

  • Anonym
    Anonym |

    29. 11. 2006 14:47

    Mohla by Šárka Makovičková - nebo i někdo jiný, kdo tuto náplň zná - napsat, kolik kterých ingrediencí dává do své náplně? Díky

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    29. 11. 2006 14:36

    Já dávám na všechna vánoční těsta napůl máslo a napůl heru a nemám nikdy problém. Zvláště u tohoto receptu si pochvaluju, jak se s ním perfektně pracuje !!! Ale máslo dávám to poctivé naše české z prodejny , ne ze supermarketu.

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    29. 11. 2006 13:19

    Já peču vánoční cukroví jen z másla.S těstem se pak lépe pracuje.Toto těsto je opravdu řídké,je potřeba dát je ztuhnout do ledničky a potom odebírat po částech.Právě proto,že je těsto řidší,je z toho potom výborné křehké cukroví,které nepotřebuje naležet.

  • Anonym
    Anonym |

    29. 11. 2006 13:00

    Nevím, jestli se všichni vyjadřujete přesně k uvedenému receptu nebo k brabantským dortíčkům podle vašich vlastních receptů. Já jsem totiž upekla přesně podle tohoto receptu, ale těsto bylo tak řídké, že jsem musela přidat nejméně 100 g mouky. Použila jsem Heru, jak je v receptu psáno.

  • Hana
    Hana |

    24. 11. 2006 07:50

    Ano,musí se dávat pozor na podíl tuku. Je možné koupit i levnější máslo,kde podíl tuku je kolem 60% a když pak člověk ještě natrefí na nekvalitní mouku,je zaděláno na problém.

  • Anonym
    Anonym |

    23. 11. 2006 07:54

    Hano, píšeš, že těsto s nekvalitním máslem se lepí. Ale jak poznám kvalitní máslo? Je to s větším podílem tuku (nejvíc jsem našla 82 %), nebo určitá značka?

  • ŠARKA MAKOVIČKOVÁ
    ŠARKA MAKOVIČKOVÁ |

    22. 11. 2006 08:54

    Take je peču:Mlete piškoty,rybizová marm.rum ,žloutek maslo.Nadivka,take moc dobré

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    20. 11. 2006 14:29

    Pečou se jako každé vykrajované cukroví - asi tak na 150 st. asi 10 min.m, ale teď opravdu přesněji nevím, to se musí vyzkoušet, jak začnou červenat, obracím plech a dopíkám, na hodiny se nedívám. Placku dělám - jako na každé takové cukroví - tenkou, tak 2 mm, s tímto těstem se výborně pracuje, je to přímo radost. Už se zase těším !!

  • Anonym
    Anonym |

    20. 11. 2006 13:58

    Dotaz už tu jednou je, ale nikdo na něj neodpověděl, proto ještě jednou: na kolik stupňů a jak dlouho se dortíčky pečou? Jak silnou placku vyválet?

  • Hana
    Hana |

    20. 11. 2006 12:20

    1 díl si každý určí sám podle toho,jaké množství cukroví chce mít. Já např. peču po 20 dkg mouky a másla a po 10 dkg cukru a oříšků...Pokud není máslo až tak kvalitní a těsto se proto lepí, doporučuji dát na chvíli do lednice a pak válet mezi mikroteny.

  • Eliska Adolfova
    Eliska Adolfova |

    17. 11. 2006 20:44

    Kolik je pomer ten jeden díl?

  • Hana
    Hana |

    15. 11. 2006 06:45

    Ty pravé se pečou v tomto popměru:1 díl mouky,1 díl kvalitního másla, 1/2 dílu lískových oříšků, 1/2 dílu cukru...

  • Berča
    Berča |

    13. 11. 2006 15:48

    Obalovaná semínka, ořechy i ovoce prodávají někde i v zeleninách. U nás mají i slunečnicová semínka obalovaná v lentilkové polevě - jsou krásně barevná, dětem vždy posypu rolády. U nás v zelenině je naváží i do průsvitného dárkového sáčku, řeknu si co chci a kombinuji barevné vrstvy (jogurt, čokoláda). Mám pak pěkný dárek a hlavně zdravější než bonboniéra.

  • Milena Štádlerová
    Milena Štádlerová |

    11. 11. 2006 17:46

    Brabantské dortíčky pečeme v rodině už několik generací,jen náplň děláme z másla ,cukru a rumu a do těsta dáváme pouze máslo.

  • Daniela
    Daniela |

    10. 11. 2006 14:39

    Také budu péci, už jsem si i koupila nutelu, je to moc dobré.

  • Jana Borovcová
    Jana Borovcová |

    9. 11. 2006 13:47

    Pekla jsem minulý rok a byly brzy snědené a moc pěkně vypadaly.

  • Zuzana Šindlerová
    Zuzana Šindlerová |

    9. 11. 2006 10:46

    Výborné, budu zase opakovat letos, doma měly dortíčky ohromný úspěch.

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    30. 1. 2006 07:22

    Jajo 13, odpovídám sice pozdě, ale skoro stejně, jako odpovědi Nadi a Anonyma - slunečnicová semínka se prodávají v BIO prodejnách - v našem městě máme přímo výrobce, takže to máme přímo u nosu - jsou obalená v čokoládě tmavé, světlé a v jogurtu. A když je pořádně naschovám, tak na ně chodíme všichni, je to velká pochoutka ! A na čokoládové polevě to pěkně vypadá a s tou nutellovou náplní ještě lépe chutná.

  • Anonym
    Anonym |

    28. 1. 2006 16:03

    obalované slunečnice jsem našla v Kauflandu. Byli barevně obalené, v čokoládě a tuším v medu

  • Naďa
    Naďa |

    28. 1. 2006 10:54

    Sice se ptáte Jany z VM,ale vím,že obalovaná slunečnicová semínka dostanete koupit v každé větší zelenině,kde se prodává ovoce a semínka obalovaná v čokoládě a jogurtu.Ta slunečnicová semínka mají dokonce obalená v různobarevném cukru.Doma asi nemá smysl se s tím piplat-semínka oloupat atd.Je výhodnější je koupit.

  • jaja 13
    jaja 13 |

    27. 1. 2006 18:42

    Jano z VM, jak to děláte, to obalování slunečnicových semínek. Prosím o radu, ráda bych vyzkoušela. Děkuji

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    27. 1. 2006 10:59

    Ještě musím jednou dodat - sice dlouho po Vánocích - že s těmi slunečnicovými semínky je to pochoutka - křupavá, voňavá. Budu je dělat znovu za pár dní na rodinnou oslavu, už se těším, protože se s těstem perfektně pracuje a taková práce je radost! Ještě jednou díky za super recept !!

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    19. 12. 2005 08:36

    Ještě dodávám, že jsem je dělala ve tvaru slziček a dozdobila slunečnicovými semínky obalovanými v čokoládě, jogurtu a karamelu, Prostě JEDNIČKA !

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    19. 12. 2005 08:34

    Vynikající cukroví, které od teďka nebude chybět o žádných Vánocích !!

  • Jana Han
    Jana Han |

    13. 12. 2005 04:21

    U nas nechybi v zadnem vanocnim cukrovi uz nejmene 30 let. Je skutecne vynikajici

  • lu
    lu |

    13. 12. 2005 03:16

    Prosim, poradte mi, jak dlouho a na kolik pect. Dekuji

  • Janinka
    Janinka |

    12. 12. 2005 16:20

    Jsem ráda, že také někdo další zná "Brabantky", jak tomu říkáme u nás doma. Je to recept minimálně z 19.století a stále skvělý. U nás se jen dává trošku jiný poměr tuku a ořechů, nakonec spojíme ostřejší zavařeninou, navrch citronovou cukrovou polevu a ozdobit ořechem - hmmm. Zrovna včera jsem pekla a doufám, že to do vánoc všechno nesním :-) Je to prostě bašta!

  • Zdena z JM
    Zdena z JM |

    12. 12. 2005 07:33

    Je to výborné,křehké cukroví,dávám za 1.

  • Anndy KV
    Anndy KV |

    4. 12. 2005 12:40

    dcera nesmí ořechy, takže nahrazuji kokosem a je to taky vynikající!!!

  • Barbara Polakova
    Barbara Polakova |

    3. 12. 2005 21:40

    Tak tento recept je vynikajuci,pciem ho na vianoce uz roky a je to jeden z najoblubenejsich.

  • Eva Krejčová
    Eva Krejčová |

    27. 11. 2005 10:37

    To je teda něco tenhle recept znám už hodně dlouho moje teta ho získala před lety když jsem byla ještě malá já to znám pod názvem brabantské koláčky jsou vynikající

Další doporučené recepty: