Autor:

Sarma od Muki

240 minut PT0H240M
Střední
Ingredience
Hlávkové zelí
v sáčku, kyselé
1 ks
Mleté maso 500 g
Rýže 2 hrst
Cibule 1 ks
Máslo 1 ks
Masox 1 kostka
Sůl  
Pepř mletý  
Ajvar
nebo rajský protlak
1 lžíce
Sarma od Muki

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Mleté

Rozebereme listy a spaříme je vodou. Maso opláchneme pod vodou a smícháme s nevařenou rýží a nakrájenou cibulí (já jí rozmiksuji úplně na drobno) osolíme a opepříme.
Velké listy rozdělíme na půl a zbavíme silného kmene. I středním listům odříznu trochu ten hrbolek kmene.
List naplním malým množstvím masa (mám ráda malé závitky) a bud složím obě dvě strany dovnitř a pak zamotám od kořene do špice nebo rovnou začnu motat od kořene a pak volné okraje prstem zacpu dovnitř smotku.
Naskládám do vysokého hrnce těsně vedle sebe. Zaliji vodou a dáme máslo s ajvarem a masox.
Na velmi mírném ohni vaříme minimálně 2 hodiny. Klidně i 3-4 hodiny. Nic se tím nemůže zkazit.
Někdo dodává i smetanu nebo šlehačku nebo jíšku těsně před dovařením. To už ale podle chuti, co kdo má rád.
Vypadá to složitě, ale je to jednoduché a příprava je rychlá a to vaření mi nevadí, když koukám na telku. Dělám totiž večer na druhý den, sarma je tak ještě lepší. A v lednici vydrží dlouho.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Vepřová roláda s houbami (Foto: Jakub Jurdič) Rolády pro každého krok za krokem Články z

Komentáře k receptu: Sarma od Muki

Komentáře

  1. Alena Melova   07.05.2016 | 12:02 | reagovat |

    Ja som teraz prišla zo Slovenska a tam som zakysané listy dostala kupit v Bernolákove při Senci v kapustárni/ krouhané zelí/ a majú to krásně balené po 10 ks. :-$

  2. Martina Jurošková   25.02.2009 | 18:09 | reagovat |

    Tak vidim, že muj obsahly komentar ke kysane hlavce stale neni prirazen,nevim proč , když jsem jej posilala zaroven s fotkou.Takže bych chtela poprosit znovu spravce aby tento komentar vložil !!!

  3. Tereza J.   16.02.2009 | 18:29 | reagovat |

    Pani Hanka, kľudne sa dá použiť aj hlávka kapusty nekvasená. Inak, až teraz som si všimla, že v popise je napísané, že listy kyslej hlávky kapusty sparíme. Keď rozoberiem kyslú hlávku, listy netreba sparovať, oni sú už totiž mäkké, krásne sa dajú zbaliť :)))

  4. Hana Š   16.02.2009 | 15:50 | reagovat |

    Tady se celá hlávka kysaného zelí dá sehnat opravdu hooodně těžko. Mně tohle zelí vozil kamarád z Chorvatska. Tak pokud máte známého Chorvata, který jezdí často domů, pak mu zkuste říct ;) Jinak já dělám holubce podle receptu tchyně ze Zakarpatské Ukrajiny z obyčejného zelí, které spařím, než listy rozeberu. Dobrou chuť ;)

  5. Olga .   10.01.2009 | 12:00 | reagovat |

    jj " Holubce od rodilé Ukrajinky " :o)

1 2 3 4 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut? Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut?
Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce! Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce!
Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout? Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web