Autor:

Dalamánky z chleba

Snadné
Ingredience
Chleba
- centimetr silné krajíčky :
5 ks
Drcený kmín 1 lžička
Hladká mouka 500 g
Droždí 30 g
Sůl 2 lžička
Cukr krupice
na špičku nože
 
Hrubá sůl  
Dalamánky z chleba

Postup přípravy:

Pět krajíců chleba Šumava večer namočíme do studené vody, ve vodě je necháme do rána, ráno přebytečnou vodu slijeme (ponecháme), chleby neždímáme, jen rozmixujeme.

Hladkou mouku dáme do mísy, uprostřed uděláme důlek, do kterého rozdrobíme droždí, přidáme cukr, půl decilitru vody z chleba, trošku promícháme s moukou a necháme vzejít kvásek. Pak přidáme rozmixovaný chléb, kmín, sůl a jeli třeba přiléváme vodu, tolik, aby nám vzniklo hladké nelepivé těsto. Těsto necháme hodinu kynout. Pak rozdělíme na malé bochánky, které dobře propracujeme a vytvoříme bochánky, které uprostřed nakrojíme a necháme na plechu vyloženém pečícím papírem ještě nakynout. Po nakynutí, před vložením do předehřáté trouby na 180 °C je potřeme vodou, posypeme hrubou solí a kmínem. Pečeme dorůžova, podáváme vlažné nebo vychladlé k čerstvé zelenině nebo polévkám, gulášům...

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
1
5 3 5 1
Tvaroh s fíky Sladké fíky: ovoce z ráje Články z

Komentáře k receptu: Dalamánky z chleba

Komentáře

  1. zdeňka s.   18.12.2016 | 17:21 | reagovat |

    V receptu je napsáno "chleba Šumava " a tím je velikost jasná,peče se jen co já pamatuji 50 roků pořád stejná velikost, jen kdysi býval i kulatý.
    A výraz pečeme do růžova je přece běžný.
    Dalamánky zkusím hned jak zbyde chleba, recepty tohoto autora jsou totiž top :-)

  2. spendlovi   27.11.2016 | 16:36 | reagovat |

    byly mňamkový krásně křupaly a byla to naše první domácí výroba pečiva

  3. allena89   20.04.2014 | 15:50 | reagovat |

    Ještě jsem je během pečení potřela bílkem a jsou krásně lesklé. :-)

  4. allena89   20.04.2014 | 15:49 | reagovat |

    Výborné!!! Těsto krásně nakynulo a dobře se s ním pracovala.
    Už nikdy kupované dalamánky.
    Děkuji za recept.

  5. Svobodová   27.10.2013 | 17:59 | reagovat |

    Naprosto bez chyby jsou ještě teplé, to jsem myslela, že na večeři nezbydou a budu muset pro pečivo. Udělala jsem česnekovou pomazánku, no prostě vynikající!

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních Nejdřív málem zemřela při výslechu, potom v mlátičce a nakonec při povodních
Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne! Proměna jídelny: Kombinace starého nábytku a moderních prvků vás nadchne!
Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit Chat: Věčné problémy s pletí? Ptejte se odbornice, jak s nimi zatočit
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web