Žloutkové penízky

moje hodnocení:

4,2

hodnotilo: 28
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 120
      g moučkový cukr 100-120
    • 2
      žloutek
    • čokoládová poleva
    • pečící papír

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Žloutky a cukr třeme do husté pěny (ručně nebo v robotu). Plech vyložíme pečícím papírem a z hmoty na něj děláme lžičkou malé hromádky, které se roztečou.
2
Pečeme při 100 °C až jdou lehce sloupnout od papíru, tj. asi 10minut.
3
Po upečení musí mít spodní část úplně suchou. Sejmeme z papíru na plochou mísu, necháme vychladnout a pocákáme nepravidelně čokoládovou polevou (různé čárky přes sebe atd.).
4
Uložíme do krabice a po odležení podáváme ve směsi s jinými druhy vánočního cukroví. Můžeme též slepovat čerstvě ušlehanou šlehačkou a asi po 10 minutách podáváme. Mají chuť jako rakvičky.
Zařazení: Moučníky Cukroví
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jana
    Jana |

    8. 10. 2015 10:53

    Ja to pecu na 120 a i tak to trva min.pul hodiny...kazda trouba to ma jinak

  • Jana
    Jana |

    8. 10. 2015 10:51

    Me to chutna vic jak rakvicky...ono hodne zalezi na pomeru cukru a vajec...ja delat 120 gramu cukru 2 zloutky a v troube na 120 ca pul hodiny az 40 minut kdyz jsem je delala poprve tak uz ani nevim v jakem pomeru jsem to udelala ale kdyz jsem to vytahla z trouby tak to silene smrdelo ze jsem myslela ze hodim savli..nechala jsem to vychladnout protoze jsem si rikala ze horke to prece nebudu hazet do kose, ze to je nebezpecny...a kdyz to vychladlo tak byl ten smrad temer pryc tak jsem si rekla ze to ochutnam a byla jsem nadsena...bylo to ale hodne tmavy...ted mame jinou trouby a v te to zase trva silene dlouho

  • Jitka
    Jitka |

    21. 12. 2012 07:56

    Výborné a jednoduché, jen hodně sladké, ale o Vánocích si zamlsá každý a nerozumím té pětce v hodnocení :-( .

  • Jana
    Jana |

    19. 12. 2012 15:41

    Letos jsem pekla poprvé, a rodina se po nich mohla utlouct! Dávala jsem do formiček - rozpustila jsem máslo, nechala krapánek ztuhnout a pak jsem vzala štěteček, který se používá na potírání masa při grilování, namočila do másla a formičky pořádně vymazala. Asi by šel taky použít sprej na vystříkání plechu, ale to jsem nezkoušela. Formičky jsem vyklepávala, když byly úplně vychladlé. Z asi čtyřiceti kousků se mi jich "rozklížilo" jen pět... I tak jsem byla příjemně překvapená. Příště zkusím část dávat na papír lžičkou a slepovat. Dávám za jedna a všem přeju dobrou chuť, ať mlsáte cokoliv!

  • puntikmona
    puntikmona |

    12. 12. 2012 12:22

    Musíš péct fak hodně pomalu...já to pekla asi 15 min na malinkato a jsou fakt super. Ze začátku jsem se na to dívala a bylo to taky jen na povrchu, tak jsem to tam ještě chvilku nechala a bylo to...:o)))

  • puntikmona
    puntikmona |

    12. 12. 2012 12:20

    Zkoušela jsem letos a úplně supr...všem z rodiny to chutná a fakt je jak rakvičky....:o)))mňam... :-P

  • Kamca
    Kamca |

    11. 12. 2012 08:43

    Chutná jako rakvičky? Tak to ani náhodou :-X , chutná to a smrdí po vejcích :-X

  • Tereza76
    Tereza76 |

    10. 12. 2012 17:10

    Prosim vas holky, jak to pecete ????? Mne se to vubec nepovedlo, pekla jsem presne podle navodu a bylo to hotove jenom na povrchu, uvnitr porad nejak syrove, zkousela jsem horky vzduch i normalne a nic nevyslo :-! ....

  • Bara
    Bara |

    24. 8. 2012 18:22

    sstrašný recept a ještě horší cukroví!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! :-X :-X Dávám za 5. :-X :'( :-(

  • mirage.ady
    mirage.ady |

    21. 12. 2011 10:25

    Také dávám za jedna je to rychlé dobré a všem to moc chutná. do jedné várky jsem zkusila přidat mleté lískové oříšy sice se to pee delší domu ale jsou také moc skvělé. Jen jsem se chtěla zeptat do jakých formiček to dáváte aby vám to šlo vyoupnout

  • martulacka
    martulacka |

    18. 12. 2011 10:36

    Teď jsem dopekla, jsou výborné. Jen jsem je pekla déle a při 150 C. :-))

  • Margareta
    Margareta |

    11. 12. 2010 16:06

    Díky autorovi za tento recept. Nermusím trnout hrůzou, jestli se mi to povede vyklopit z formiček jako u rakviček.

  • veronikad
    veronikad |

    10. 12. 2010 11:02

    Zrovna jsem je dopekla. Jsou výborné, musela jsem je před dětmi schovat a nejspíš budu muset péct ještě jednu dávku. Jen jsem je pekla 20 minut místo 10. Dávám za jedna.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    6. 10. 2009 10:38

    Těsto jsem zkusila dát do formiček podle rady kamarádky, ale šlo to dost těžko vyklápět, tak jsem ho pak dávala jen lžičkou na pečící papír. Dodatečně mne napadlo čokoládou namalovat obličejíčky a byli z toho moc pěkní smajlíci, ale už jsem bohužel nevyfotila - takže fotku posílám bez toho dozdobení.

  • Simča Sládková
    Simča Sládková |

    12. 12. 2007 11:50

    Souhlas s Jarkou - dělali jsme to tak doma vždycky a říkali tomu žloutkové banánky. Do těsta jsme kápli trochu citr. šťávy a strouhli kůru z citrónů - je to pikantnější.

  • Laděnka Knapkova
    Laděnka Knapkova |

    11. 12. 2007 19:30

    peču letos zase už podruhé dětem to moc chutná kdo má rád rakvičky ....tak to totiž chutná dobrou chut Ladka doporučuji

  • jolana Matějovská
    jolana Matějovská |

    30. 11. 2007 21:45

    moc moc dobré ,pekla jsem loni -letos znova

  • Vlasta
    Vlasta |

    28. 5. 2007 19:33

    Mňam mňam, jsou výborné!!!!!Jen jsem na ně já lenoch nastříkala šlehačku ve spreji a syn je sněd skoro všechny sám!!!

  • Nicole
    Nicole |

    28. 5. 2007 15:33

    Je to dobré dávám za jedna.

  • Nicole
    Nicole |

    28. 5. 2007 15:32

    Pokud někomu přijdou sladké rakvičky, nechápu proč tento recept zkouší, když je tam jasně napsáno že to jako rakvičky chutná!! Je to to samé těsto,akorát pečené v placičkách a ne ve formách.. že Petro Š.?????

  • Petra Š.
    Petra Š. |

    7. 1. 2007 21:35

    Musím říct že to bylo moc sladké, nechutnalo nám to. Určitě to už péci nebudu.

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    20. 12. 2006 08:44

    Je to vynikající cukrovíčko,jen je na mě moc sladké.Mohu ubrat cukr?Měla jsem z toho takové různé tvary,ale moc dobré,jak tvrdil manžel:o)

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    18. 12. 2006 13:06

    Jen malá tvarová obměna: složíte-li pečící papír jako harmoniku a budete dávat těsto do záhybů, vyjdou docela hezké kapky ;o) Po upečení harmoniku roztáhnete a kapky samy vyskáčou :-))

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    18. 12. 2006 09:52

    Doporučuji všem, jednoduché a vynikající. Čoko jsem nedávala, zato je postříkala šlehačkou...

  • Martina Horklová
    Martina Horklová |

    17. 12. 2006 16:56

    Vyzkoušeno - sice mi při pečení z placiček vylezly jakési "housenky", ale chuťově lahoda :-)

  • Verbenka
    Verbenka |

    16. 12. 2006 20:59

    Vyzkoušela jsem, jsou vynikající! Jsou lepší než rakvičky, protože jsou menší chuť je koncentrovanější. Pekla jsem na doporučovaných 100 st., krásně se odlouply z pečícího papíru. Jen pro zbrklejší pekařky: než začnete polévat polevou, je potřeba, aby skutečně vychladly, jinak se poleva roztéká.

  • Karla
    Karla |

    16. 12. 2006 20:57

    Prosím, kolik asi kusů tedy z toho množství upeču, vyplatí se to dělat? Je to jen 1 plech??? Láká mě to, ale nevím...

  • Jaroslava Oumarová
    Jaroslava Oumarová |

    16. 12. 2006 17:28

    Madlo, měla jste hodně vyhřátou troubu. Žloutkové cukroví se peče pomalu, spíš jenom suší jako pusinky, aby si zachovalo hezkou barvu a tvar.

  • Madla Str
    Madla Str |

    15. 12. 2006 21:31

    Prosím o radu, v troubě mi penízky praskaly a vytékaly z nich jazýčky žloutkové pěny.Penízky pak nejsou pěkné ,ale stejně jsou už snědené.

  • Lenka Zavřelová
    Lenka Zavřelová |

    13. 12. 2006 15:30

    Před chvílí jsem vytáhla z trouby. Pekla jsem asi 17 min, pak se pěkně odlepily. Jsou moc dobré, opravdu jak rakvičky. Jen jsem myslela, že toho bude víc. Dělala jsem ze 3 žloutků a byl to 1 a půl plech-celkem ani ne 40 kousků. Ale to se asi zdá vždycky, když je něco dobré, že? Z bílků peču právě pusinky.

  • Hana Janů
    Hana Janů |

    12. 12. 2006 18:01

    Je jako rakvičky a slepené pařížskou šlehačkou a polité čokoládou je po proležení výborné

  • Lucie Červenková
    Lucie Červenková |

    4. 12. 2006 10:37

    Vyzkoušela jsem již loni, letos jsem zopakovala. Stříkám je pouze čokoládou,jsou dobré i bez šlehačky :)

  • Laděnka Knápková
    Laděnka Knápková |

    8. 11. 2006 16:00

    hledala jsem tento recept protoze loni jsem to dělala ze dvou dávek ale i tak to bylo snědeno jako první blíží se vánoce a já už se těším na penízky všem doporučuji vyzkoušet je to mnamka

  • Mirka Cat
    Mirka Cat |

    15. 5. 2006 01:55

    Ja jsem zloutkove penizky vyzkousela a byly moc dobre. Mam vsak otazku jak ridke ma byt to testo?Ma to testo teci? Ja jsem to na plech davala dvema lzickami. Penizky se pekne upekly. kdyz jsem mezi ne dala slehacku a pak se do toho kouslo, tak ta slehacka vyprskla ven, protoze ty penizky byly dost tuhe.Vyzkousim to jeste jednou.Rady na hustotu testa ocenim.

  • eMILA
    eMILA |

    18. 3. 2006 15:44

    ZlaTO, LŽIČKOU PLACIČKY, ONO SE TO SAMOVOLNĚ ROZTEČE, HROMÁDKY Z TOHO NEJDOU

  • Zlata
    Zlata |

    17. 3. 2006 20:15

    Prosím, na plech robiť hromádky alebo placičky?Poraďte, nepoznám to a chcem to skúsiť.

  • Stáňa Nová
    Stáňa Nová |

    31. 1. 2006 21:24

    dělala jsem na Vánoce větší placičky a slepovala před podávání šlehačkou, vylo to výborné jako rakvičky

  • Yveta
    Yveta |

    29. 12. 2005 04:22

    Moje nejoblibenejsi cukrovi jiz od detstvi. Moje maminka mi jej pekla temer kazdy mesic. Nijak je nezdobila ani nepolevala cokoladou a ja se mohla po nich utlouci. Dodneska jsou tyto penizky nejoblibenejsi cukrovi, ktere u nas zmizne jako prvni. Davam jednicku s hvezdickou.

  • Anonym
    Anonym |

    27. 12. 2005 11:30

    Udělala jsem placičky, pocákala čokoládou a na Štědrý den ráno slepila neslazenou šlehačkou, ony se rozležely a byly jako rakvičky, budu dělat i přes rok, protože byly vynikající

  • Elany
    Elany |

    15. 12. 2005 17:44

    Upečeno, snědeno. Dostala jsem úkol: upéct znovu. Děkuji za recept.

  • Alis
    Alis |

    7. 12. 2005 23:28

    Moc dobré a dobře se mi dělalo, asi jste pekla ve špatně vyhřáté troubě

  • Marcela Vrabcová
    Marcela Vrabcová |

    7. 12. 2005 18:49

    Pekla jsem z 8 zloutku a narazila jsem na jeden problem. Prvni plech se povedl na jednicku, ale u tech dalsich jsem mela problemy s odlepenim penizku, spodek zustaval prilepeny na papire, i kdyz jsem pekla skoro pul hodiny. Napada vas, cim by to mohlo byt? Delala jsem v horkovzdusne troube dva plechy zaraz, ale to delam bezne a bez problemu. Penizky jsou dobre, jen uz trochu vic vysusene, tak doufam, ze se zalezi.

  • Alis
    Alis |

    23. 11. 2005 19:44

    Ano souhlasím s ostatními, moc dobré, ještě sypu konadovaným ovocem a ořechy nebo jen pocákám čokoládou, je to křehoučké. Někdy také slepuji šlehačkou, do které přidám ztužovač

  • Jarmila Doležalová
    Jarmila Doležalová |

    23. 11. 2005 17:15

    už loni jsem tento receptik zkoušela a moc nam všem chutnal letos už se zase těšim až ho udělam .Jednoduche a velmi dobré.

  • Alina
    Alina |

    21. 11. 2005 17:25

    Má chuť jaKO RAKVIČKY, MOC DOBRÉ

  • Stáňa
    Stáňa |

    29. 9. 2005 21:27

    Už jsem také zkoušela, má to chuť jako rakvičky, dávala jsem mezi ně vysokou vrstvu šlehačky a nechala proležet, byla to balada

  • Tereza Jarčušková
    Tereza Jarčušková |

    28. 9. 2005 10:48

    Vyzerá to byť dobré a hlavne iné ako väčšina drobného pečiva. Určite vyskúšam.