Pravé maďarské lečo

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • olej
    • 1
      kg paprika (zelené a červené)
    • 1
      kg rajčata
    • sůl
    • pepř mletý
    • cibule půl kila
    • 3
      ks klobása
    • koření Pišta nebo Anna (nutno koupit v nějakém obchodě s maďarskými potřebami nebo si nechat dovézt)
    • vejce můžeme použít

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Nakrájíme si papriky, rajčata a cibuli podle chuti, nejlépe na větší kousky. Připravíme si větší hrnec, nejlépe široký a nízký. Rozpálíme olej a přidáme cibuli. Lehce ji opražíme a přidáme klobásky podle chuti, které také opražíme tak 3 - 4 minutky. Poté přidáme papriky a necháme vydusit. Pozor nikdy nedáváme pokličku! Nakonec přidáme rajčata neoloupaná a dovaříme do měkka asi 15 minut opět bez pokličky. Papriky a rajčata mají dost vody která vám vydrží. Dusíme na velmi mírném ohni!
2
Pro milovníky vajíček: vajíčka rozklepneme do misky a řádně ušleháme. Poté, za stálého míchání vlijeme do pokrmu. Mírně povaříme.
3
Nakonec přidáme: pro milovníky pikantnějšího leča: Pištu. Pro milovníky jemného leča: Annu. Takto jsem se to tady v Madarsku naučil a je to moc dobré!
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • recepty73
    recepty73 |

    26. 8. 2016 10:23

    ...netuším, proč není vidět můj minulý komentář, ale psal jsem, že lečo bylo výborné a že nejde oznámkovat u vyzkoušených jedničkou! ...bylo by škoda hodnotit dvojkou, i když jak jsem zjistil, se tady poslední dobou hodnotí asi podle "ksichtu" i recepty, které nikdo ani nestačil uvařit :-( ...kdo to tu nezná a neví, že se dá hodnotit i přes spodní hodnocení nad komentáři, nic lepšího než dvojku k dispozici nemá :-(

  • recepty73
    recepty73 |

    18. 8. 2016 11:59

    ...nejde hodnotit za jedna vyzkoušený recept :'( ...musí se zadat jednička nad komentáři, pak teprve dát recept jako vyzkoušený ...jedničku zakrývají emotikony a nejlepší známka je tudíž dvě, což by mě v tomto případě mrzelo :-X ...o pravosti maďarského leča se dohadovat ale nebudu...

  • Eva
    Eva |

    10. 10. 2015 20:54

    Viděla jsem několik verzí tiramisů po česku, ale v itálii jen jednu verzi. mascarpone, vejce, piškoty, amareto, káva, kakao, cukr

  • igor
    igor |

    3. 7. 2015 15:29

    Vždy mě velmi udivuje debata o pravosti toho či onoho pokrmu, co tam určitě patří a co v žádném případě. Např. tiramisu se v každé části Itálie dělá jinak, nemluvě o pizze a jiných pravých italských pokrmech. Tak nejspíš ti praví madarští předkové pocházejí každý odjinud....

  • Jana
    Jana |

    5. 5. 2015 13:54

    Koukám, že i v Maďarsku jsou recepty na lečo různé, babička je z Maďarska a lečo jsme vařili vždy podle ní tzn do hrnce s nakrájenou zeleninou a ostatními ingrediencemi přidat 2-3 hrsti rýže a dusit. Po změknutí rýže teprve zahustit vejci . Je to moc dobré. :-) Podávat s chlebem .

  • Akamu
    Akamu |

    31. 3. 2015 21:00

    Recept super, sice sem bál že bez dušení nebude zelenina měkká, ale v pohodě. Nesehnal sem avizované koření, tak sem použil adžiku, taky dobrý. Snad příště se předzásobím

  • Klára
    Klára |

    24. 1. 2015 07:42

    To, či toto lečo je "pravé", nebudem diskutovat. Madarsko bolo krajinou, odkial pochádzali moji starí rodičia, rodičia a aj ja. Varím tradičnú madarskú kuchynu. Som v neustálom styku s mnohymi príbuznymi a stále sa navstevujeme. Nikdy som v leči nevidela klobásu či inú údeninu. Je to tradičné jedlo, ked dozrieva paprika a rajčiny. Ide o vyuzitie nadmerného mnozstva tejto zeleniny, ktorá sa nedá skonzumovat len v salátoch. Je to čisto zeleninové jedlo - bez klobásy a bez vajec. To je zvyk z Čiech a Slovenska, pretoze kvalita a chut papriky a rajčín je iná a potrebuje sa zvyraznit (dochutit) údeninou a vajciami.

  • zoltan
    zoltan |

    21. 8. 2013 13:04

    Moj kokot je stiplavejsi :-D

  • Blanka
    Blanka |

    7. 3. 2013 15:30

    Mě taky... :-D

  • Eli
    Eli |

    25. 9. 2012 12:38

    Já jsem zase nikdy neslyšela o pražení na oleji :)) jinak v knize o dětské stravě jsem četla,že nekteré druhy zeleniny(špenát,brokolice a další) by se měly dusit právě bez pokličky,protože jinak ztratí většinu důležitých vitaminů.budto podlité,nb lépe na pařáčku,jde to...

  • spacirka
    spacirka |

    19. 7. 2012 12:04

    no doporucujem pridat jednu dve stiplave papriky - daju sa kupit na trhu. :-)

  • radka
    radka |

    17. 7. 2012 11:28

    :-D

  • Eva
    Eva |

    6. 7. 2012 11:37

    Recept OK, ale rozesmálo mě, jak máme "dusit" bez pokličky.

  • kaka
    kaka |

    15. 6. 2012 13:07

    a je z toho sračka.tohle v maďarsku nevaří!

  • imagoimagor
    imagoimagor |

    20. 4. 2012 16:04

    Oblíbené lečo už od dětství, přesně takhle jednoduše je dokonalé, nic jiného do něj nepatří. A s čerstvým chlebem.. :-) Kupované nemá šanci!

  • Vlastes
    Vlastes |

    30. 11. 2011 16:36

    Já ho dělám ještě trochu jinak s Jalapeňos a trochou piva. :-P ;-)

  • Martin
    Martin |

    25. 10. 2011 23:37

    Dnes jsem po dlouhých letech a hlavně v mládí jsem lečo moc rád neměl. Dnes premiéra podle receptu a vynikající! Děkuji :-)

  • Antik
    Antik |

    13. 9. 2011 12:02

    dal jsem tam chilli omacku od HEINZ davam ji skoro do vseho co ma byt pikantni ale chce to s citem jinak :'(

  • Lukas
    Lukas |

    20. 7. 2011 15:17

    Jen tak pro informaci,.... Prave madarske leco se dela BEZ vajec ...

  • Michael
    Michael |

    8. 7. 2011 11:45

    zkus Sambal Oelek

  • Tom
    Tom |

    16. 1. 2011 00:13

    Pišta se u nás prodává, viděl jsem v Hypernově.

  • Petr Kucín
    Petr Kucín |

    22. 8. 2009 18:50

    Použil jsem feferonovou pastu ADY. Jedlé :-))

  • Olga Zehnalová
    Olga Zehnalová |

    21. 8. 2009 18:34

    "Pištu" mi nosieval z Maďarska náš známy, ale teraz ho dostať napr. v Bile. Je to taká pasta z feferoniek, veľmi štípe, tak treba s tým veľmi opatrne. Ja ju používam do gulášov a všade tam, kde sa žiada ostrosť a štipľavosť. Balené je to v malých pohárčekoch s červeným obalom s nápisom Pišta. Annu nepoznám.

  • Petr Kucín
    Petr Kucín |

    21. 8. 2009 15:16

    Pištu ani Annu nemám, teď do Maďarska nepojedu -:)) co je tomu podobné u nás ???