Křížaly - sušená jablka

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • jablka -libovolné množství padaných,sbíraných jablek

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Omytá jablka oloupeme, zbavíme jádřinců a natlučených částí. Takto připravená jablka si pokrájíme na plátky (měsíčky) široké cca 6 mm - 8 mm a skládáme na mřížku nebo plech s pečícím papírem - těsně vedle sebe. Nejvhodnější doba na přípravu křížal je s nástupem topné sezony, jelikož doba schnutí se výrazně zkrátí, pokud nemáte šušičku. Mřížku nebo plech dáme na radiátor a necháme jablka takto schnout 1,5 - 2 dny. Pak přendáme do plátěných sáčků a necháme doschnout, občas promícháme. Nahnilé ovoce na přípravu křížal nepoužíváme! Chuťově jsou lepší z kyselejších jablek. Pokud vám nevadí tvrdší slupka, nemusíte jablka ani loupat.
2
Křížaly lze použít jako zdravé mlsání k televizi, na přípravu kompotu nebo nádivky. Nebo trošku zhřešit a namáčet je v čokoládě. :-)
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • ass.rs
    ass.rs |

    11. 1. 2016 11:55

    tak to pardon,nejdřív si kup televízi,až pak jablka... :-(

  • recepty73
    recepty73 |

    12. 11. 2015 14:45

    ...a co třeba do kina místo popcornu :-\ :-D

  • Lukáš
    Lukáš |

    20. 10. 2015 21:45

    Co mám dělat, když nemám televizi ? Mohu si tento recept také udělat?

  • Lenka
    Lenka |

    7. 10. 2015 13:40

    Super!

  • Irena
    Irena |

    26. 1. 2013 18:05

    Ze zcvrklých jablek dělám kompoty a peču skoro obden různé koláče a teď se jich zbavuji i takhle a zírám, jak mizí rovnou z topení :)) , jsou super. Ušila jsem si na ně pytlíky ze starého povlečení, ty se budou hodit i na houby a bylinky :)) .

  • HelenaPa
    HelenaPa |

    15. 10. 2012 13:09

    Když radiátory ještě moc nehřejí, dávám je do pootevřené trouby na hodně mírno (obvykle po dopečení moučníku).

  • Lalinka
    Lalinka |

    16. 8. 2012 17:56

    Daly by se i sušit na mírno v troubě ?

  • Jarmila
    Jarmila |

    6. 12. 2011 11:09

    Dělám jich každý rok hromadu a vždycky se všechny snědí.

  • Petra_z_Pardubic
    Petra_z_Pardubic |

    27. 6. 2011 19:46

    Stará dobrá klasika :-)

  • :-)
    :-) |

    14. 1. 2011 19:47

    PRIMA ZOBAČKA,DĚLALA JE UŽ MOJE PRABABIČKA!