Autor:

Nekynutý závin

Obtížné
Těsto
Hladká mouka 900 g
Rostlinný olej 3 lžíce
Cukr krupice 100 g
Sůl 1 špetka
Vejce 1 ks
Žloutek 1 ks
Sušené droždí 1 balení
Citronová kůra  
Mléko
vlahé
 
Maková nádivka
Mák mletý 200 g
Mléko  
Cukr 150 g
Rozinky 1 hrst
Hnědý rum 2 lžíce
Perník na strouhání
na zahuštění (nebo strouhanka či rozmačkané piškoty)
 
Ořechová nádivka
Mleté vlašské ořechy 250 g
Cukr 2 lžíce
Hnědý rum 2 lžíce
Med 2 lžíce
Mléko 250 ml
Citronová kůra 1 lžička
Rozinky 1 hrst
Nekynutý závin

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Záviny

Nejdříve si uděláme nádivky, které necháme vychladnout.

Zpracujeme těsto, necháme 5 minut odpočinout. Potom rozdělíme na 4 díly a rozválíme na placky. Na 2 placky naneseme makovou nádivku a na další 2 ořechovou nádivku.

Zavineme a dáme na plech na pečící papír. Kdo chce může potřít vajíčkem, aby záviny měly pěknou barvu.

Pečeme asi při 170 °C do růžova.

Maková nádivka: 200 g mletého máku, mléko, 150 g cukru, hrst rozinek, 2 lžíce rumu, na zahuštění strouhaný perník nebo rozmačkané piškoty a nebo strouhanka - mák se dá vařit spolu s mlékem za stálého míchání. Pak přidáme rozinky, rum a cukr. Na závěr přidáme perník na zahuštění a necháme vychladnout.

Ořechová nádivka: 250 g rozemletých vlašských ořechů, 2 lžíce cukru, 2 lžíce rumu, 2 lžíce medu, asi 250 ml mléka a lžička citrónové kůry a hrst rozinek - všechno se dá vařit a za stálého míchání necháme chvilku povařit

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
1-
4.67 3 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1- (hodnoceno 3x)
Muffiny s malinami Muffiny sladké & slané Články z

Komentáře k receptu: Nekynutý závin

Komentáře

  1. lenka   16.08.2012 | 10:12 | reagovat | závadný

    Ať čtu postup jak čtu, nějak nechápu, proč je recept označen jako "OBTÍŽNÝ". Jsou tu daleko složitější moučníky. . . :-\

  2. Tereza Jarčušková   10.02.2006 | 15:38 | reagovat | závadný

    Cesto praskne aj vtedy, ak nie je dobre vykysnuté pred vložením do rúry. V nej potom rýchlo kysne a praskne. Cesto po vykysnutí ľahko premieste a urobený závin nechajte pri izbovej teplote nakysnúť asi 10-15 min , až potom s ním do rúry.

  3. Margita   10.02.2006 | 14:32 | reagovat | závadný

    Z vlastných skúseností viem, že závin praskne vtedy, ak je dosť presladená plnka, alebo keď sa pečie pri vysokej teplote. Pri tých 170°C by nemal prasknúť. Veľa zdaru.

  4. Di   08.02.2006 | 23:54 | reagovat | závadný

    Těsto nezavinovat příliš pevně, aby náplň měla místo, až začně pečením nabývat na objemu.

  5. Zdenka   08.02.2006 | 20:28 | reagovat | závadný

    Prosím, môže mi niekto poradiť:keď robím záviny, väčšinou mi na povrchu pri pečené prasknú. Neporadíte nejaký fígeľ, aby boli pekné-neprasknuté?Ďakujem

1 2 3 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web