Autor:

Měkké preclíky

Obtížné
Ingredience
Voda 375 ml
Rostlinný olej 2 lžička
Hladká mouka 1 l
Sůl 1 lžička
Jedlá soda  
Cukr
5 ml
1 lžička
Sušené droždí
2 a 1/4 lžičky
 
Posypka
Vejce 1 ks
Sůl
hrubá
2 lžička

Postup přípravy:

Zařazení: Chuťovky, Slané

Ve větší míse rozpustíme cukr ve 50 ml vlažné vody, přidáme droždí, necháme na teplém místě vykynout (kvásek). Přimícháme zbylou vodu a olej. Zamícháme 3 hrnky mouky (375 ml) a sůl. Vypracujeme těsto, které se lepí. Na moukou posypaný vál, přendáme těsto a propracujeme (asi tak 10 minut) s přidáváním mouky, až se těsto přestane lepit a je pěkně vláčné. Přendáme do tukem lehce vymazané mísy, těsto v míse několikrát obrátíme, aby bylo po všech stranách pomaštěné. Necháme na teple kynout, asi tak hodinu. (Těsto zdvojnásobí na objemu).

Vykynuté těsto dáme na pomoučený vál a rozdělíme na 8 stejných dílů. Každý díl vyválíme na 50 cm dlouhý pruh. Z každého uděláme kolečko s konci asi tak 8 cm dlouhý. Přeložíme levý přes pravý. Z konců upleteme copánek, podhrneme dovnitř kolečka a utvoříme tvar preclíku. Přendáme na 2 plechy, které jsme vyložili papírem na pečení. Přikryjeme a necháme ještě 15 minut kynout.

Do většího kastrólu s vařící vodou přidáme 2 lžíce jedlé sody. Dáme vařit vždy po 3 preclíkách, jednou obrátíme a vaříme, až jsou nadýchnuté, asi tak 1 minutu. Vyjmeme z vody a necháme vychladnout.

Posypka: na připravené plechy rozdělíme preclíky po 4. Pomažeme rozšlehaným vajíčkem a posypeme hrubou solí. Pečeme při teplotě 200 °C (horkovzdušná 190 °C), z přendáním a otočením plechu v polovině pečení; pečeme 25-30 minut, až jsou preclíky dozlatova upečené. Po vychladnutí můžeme i zmrazit.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 0 (hodnoceno 0x)

Komentáře k receptu: Měkké preclíky

Komentáře

  1. alexandra   22.10.2013 | 17:23 | reagovat | závadný

    Dobry den,ta hladka mouka je 1 litr?V recepte je 3 hrnky(375ml) a ten zbytek 625ml se prisypava behem zpravovani testa?nebo jak,se mi zda nejak moc.diky za odpoved

  2. Jana z Kanady   14.09.2007 | 4:46 | reagovat | závadný

    Ano,nejdrive varime ve vode a potom peci.Delala jsem je dnes vlastne take poprve,je to rychle,dala jsem je na jeden vetsi plech.Jsou vlacne jeste druhy den.Muzou se dat rozpeci do trouby na 10 minut a jsou jak cerstve.

  3. Vladkka   13.09.2007 | 17:54 | reagovat | závadný

    Ten recept je silně podobný starému židovskému pečivu tzv. bagelům, které mám moc ráda, ale nikdy jsem se nepokoušela je dělat doma. Tento recept mě inspiroval, asi neodolám a zkusím to.

  4. Gábina H   13.09.2007 | 9:23 | reagovat | závadný

    Takže nejdřív se vaří ve vodě a pak se ještě pečou? To je zajímavý recept.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web