Pivní preclíky, housky, rohlíky

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 100
      g máslo nebo Hera - rozpuštěné
    • 1
      kostka droždí
    • 1
      ks vejce
    • 1
      lžíce cukr krupice
    • 1
      lžička sůl
    • 300
      ml pivo - světlé
  • dohotovení:
    • rozšlehané vejce
    • 2
      lžíce pivo
    • mák
    • kmín
    • semínka - sezam, lněná...
    • sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku dáme do mísy, uděláme v ní důlek, rozdrobíme do něj droždí,, přidáme cukr a trochu vlažného piva, vejce, mísu přikryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.
2
Pak přidáme sůl, zbytek piva a vlažný tuk, vymícháme hladké těsto, které necháme v teple pod utěrkou vykynout.
3
Pak na pomoučněném vále prohněteme, rozdělíme na kousky, vyválíme tenkéválečky, ze kterých vytvoříme praclíky, housky... . Hotové kousky dáváme na plech s pečícím papírem, necháme ještě chvilku kynout, potřeme rozšlehaným vejcem rozmíchaným s pivem, posypeme dle chuti semínky, mákem, solí...
4
Pečeme v předehřáté troubě na střední teplotu dozlatova.
5
Podáváme jako chuťovku nebo k pomazánkám, uzenině...
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • E.M.
    E.M. |

    18. 2. 2016 12:09

    Dělala jsem mini preclíčky a bylo jich celkem dost, takže se skoro na všechny maškary dostalo a chutnaly jim. S těstem se pracovalo moc dobře, děkuji za recept.

  • Janka
    Janka |

    9. 4. 2014 11:46

    Určitě vyzkouším,uz se na to těším. :-* :-* :-* 8-) 8-)

  • fikus
    fikus |

    9. 12. 2013 19:50

    dik za recept, planuju to vyzkouset. pobavil me komentar nize, ze rohlicky nebyly pivem ani citit :-) tak to ho tam musim dat vic, ja chci rohlicky s pivni prichuti.

  • Petra
    Petra |

    13. 10. 2013 18:51

    Vyzkoušela jsem preclíky včera k večerní partičce karet. Bylo to milé a dobré pohoštění, děkuji, určitě nebyly naposledy.

  • Bucalka
    Bucalka |

    5. 5. 2013 18:55

    :-) Vynikající :-)

  • Fronková
    Fronková |

    27. 4. 2013 12:21

    Sypala jsem je hrubozrnou solí a mákem. Moc dobré a po pivu nejsou vůbec cítit, s těstem se dělá dobře a houstičky kynuly před očima, doporučuji.

  • Bobík
    Bobík |

    23. 2. 2013 20:32

    Dělali jsme je s macíkem, byly dobrý a byla to prča :-D

  • Andrea
    Andrea |

    17. 2. 2012 08:51

    Moje babička dělávala pivní uzle. Zkoušela jsem včera z těsta dělat preclíky, měla jsem jich asi padesát a největší práci mi dalo je umotat, někdy se mi zamotaly i ruce, ale nevzdala jsem se. Příště zkusím i housky, když preclíky byly tak dobrý.