Drobenkový vločkový koláč - snadno, rychle, chutně

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Drobenka (těsto)
    • 1
      hrnek hladká mouka : hrnek cca 250 ml
    • 1
      hrnek ovesné vločky
    • sůl špetka
    • jedlá soda necelá polovina lžičky
    • 0.5
      hrnek hnědý cukr , hnědý, nerafinovaný, dle chuti, cca
    • vanilkový cukr nebo skořicový
    • 1
      lžička citronová kůra čerstvě nastrouhaná
    • 130
      g máslo změklé
  • Dále
    • 1
      sklenice marmeláda dle chuti: višňová, meruňková, malinová, rybízová... cca
    • 500
      g měkký tvaroh oslazený a smíchaný s vejcem
    • jablečná povidla , hrušková nebo švestková
    • jablka nebo hrušky - hrubě nastrouhaná + rozinky, ořechy, kokos...

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mouku, sodu, vločky, sůl, cukry, citronovou kůru smícháme v míse. Přidáme změklé máslo a užmouláme v prstech drobenku. Pokud se málo žmolí, přidáme 1-2 lžíce mléka. Cukru dáváme podle toho, jakou budeme dávat do koláče náplň. Pokud zvolíme marmeládu (džem), cukru určitě doporučuji ubrat. Množství je na kulatou dortovou formu cca 21 cm, takže pokud chceme klasický vyšší plech, množství určitě alespoň zdvojnásobíme.
2
Dortovou formu vyložíme pečícím papírem nebo vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Větší polovinu (cca dva plné hrnky) drobenky nasypeme na dno připravené formy. Drobenku rovnoměrně rozprostřeme a můžeme jí i mírně "uplácnout" ke dnu. Na drobenku nandáme náplň dle vlastní chuti a výběru: marmeláda, tvaroh, ovoce, rozvary..., dobrá je i kombinace tvaroh + ovoce, mák + švestky nebo tvaroh smíchaný s marmeládou. Zbylou drobenkou náplň posypeme a dáme péct do předehřáté trouby na 170 stupňů dozlatova (cca 35-40 minut).
3
Po upečení je koláč velmi křehký, takže ho krájíme až po vychladnutí nebo až druhý den, kdy je již zvlhlý, hodně záleží i náplni, kterou jsme zvolili. Výborný je ale už první den, chutí připomíná křehký linecký koláč.
4
Před podáváním můžeme pocukrovat.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Růža
    Růža |

    11. 6. 2016 18:36

    Koláč je výborný a kupodivu nepotřebuje ani proležet, a to bylo asi tím tvarohem a jahodami, kterým jsem do plnila. Doporučuji!

  • Veronika
    Veronika |

    24. 2. 2016 20:56

    Dík za fajnový recept. Chutná všem a je určitě i zdravější než jen z mouky. :-)

  • mony
    mony |

    18. 2. 2016 16:16

    Koláč je vynikající.Měl velký úspěch.Dělala jsem náplň tvaroh + ovoce (borůvky).A moc dobrý. :-)