Autor:

"Wiener Schnitzel" á la šéfkuchař

Střední
Ingredience
Telecí řízek
20 - 300 g (nejlépe z kýty)
2 ks
Hladká mouka  
Vejce 2 ks
Houska
Čerstvá
1 ks
Šlehačka
Do polotuha
2 lžíce
Máslo 125 g
Sůl  
Pepř mletý  
Paprika - sladká  
Petržel
Čerstvě nasekaná
 
Brusinky  
Citron
Několik plátků
 
Olej arašídový
4-5 nebo kukuřičného
5 lžíce
"Wiener Schnitzel" á la šéfkuchař

Postup přípravy:

Zařazení: Maso, Telecí

Některým lidem se může zdát příprava řízků tak jednoduchá a jasná, že jeho recept je zbytečné zveřejňovat či rozvádět, věřte ovšem, že řízek není jako řízek a ochutnání výsledku tohoto receptu Vám to dokáže.

Nejprve omyjeme a osušíme maso a odstraníme blány. Řízky dáme mezi dvě vrstvy potravinářské folie (které mají zabránit poškození vláken) a řádně je naklepeme na tloušťku 4-5 mm, okraje několikrát nařízneme, aby se řízek při pozdějším smažení nevlnil. Naklepaný řízek z obou stran mírně osolíme a opepříme. Nyní si nezapomeneme našlehat šlehačku do polotuhého stavu a čerstvou housku ve výkonném mixéru rozsekáme na něco jako měkkou strouhanku (nemusí být stoprocentně jemná, pokud to váš mixér nezvládne). Mouku smícháme se sladkou paprikou (dle množství mouky asi 0,5 až 1 zarovnaná lžička). Vajíčka rozkvedláme a řádně osolíme (klidně jednou lžičkou, máme totiž na paměti, že vejce musí být mnohem více osolené než řízek samotný) a přidáme ještě špetku či dvě pepře.

Do ochucených vajíček přidáme 2 lžíce polotuhé šlehačky, jen mírně promícháme (nemá se to úplně spojit). Nyní již v hluboké masivní pánvi rozehříváme máslo a arašídový nebo kukuřičný olej. (Pánev by měla obsahovat tolik tuku, aby řízky v něm mohly plavat). V mezičase maso obalíme v ochucené mouce, protáhneme obě strany vaječnou směsí, a přitlačíme k nim „strouhanku“ z čerstvé housky. Dáme ihned smažit. Za občasného naklánění pánve (které má způsobit mírné uvolnění obalu od masa) smažíme z obou stran dozlatova. Hotové řízky vyjmeme z pánve, papírovými útěrkami je zbavíme přebytečného tuku a podáváme mírně posypané čerstvou petrželí s plátky citronu a brusinkami.

Typickou přílohou mimochodem nejsou hranolky ani bramborový salát nýbrž např. petrželové brambory (menší oloupané, rozpůlené brambory zpěněné na větším množství másla, v zápětí osolené a ochucené čerstvě nasekanou petrželí).

Nakonec ještě pár poznámek: dříve se řízky smažily převážně na sádle, i to je možné (nebo i kombinace sádla s jedním z uvedených olejů), pak to chutná „jak od babičky“, já osobně upřednostňuji v tomto případě jemnější chuť másla. Je tu skutečně velmi výrazná a dobrá. Někteří čtenáři moužná kroutí hlavou nad tou čerstvou houskou. Tradice je taková, že se strouhanka vždy vyráběla ze starých housek, jelikož naše babičky a prababičky skutečně rohlíky strouhaly na struhadle, a to s čerstvým rohlíkem dost dobře nejde. Dnešní technika nám ale umožňuje i tento způsob úpravy a myslím, že nikdo tento pokus neolituje. A na závěr: Nikdy nenechávejte své obalené řízky někde stát (ani ne v ledničce), vždy je ihned dejte smažit, nebo se o hodně připravíte.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 12 x
2+
4.5 12 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 12x)
Velikonoční nádivka Velikonoční nádivka krok za krokem Články z

Komentáře k receptu: "Wiener Schnitzel" á la šéfkuchař

Komentáře

  1. krehulka   05.09.2014 | 3:40 | reagovat | závadný

    mám ráda tuto kuchtící stránku - řízek jsem dle návodu vyrobila a byl mňamózní - děkuji šéfkuchaři
    nevím, co mě to napadlo a začala jsem pročítat komentáře - probůh, lidičky - líbí se mi recepis, vyrobím a pochválím nebo už to prostě příště nedělám - pokud nemáš co hezkého říct, neříkej nic
    nemá cenu se dohadovat o pravopise - no a že se to tu hemží - myslím mezi recepty všemi
    je to ale o jídle, takže sem tam nějaká ta hrubka - sice to rve oči, ale budiž
    takže - buďme na sebe milí a mějme se rádi - ať vám chutná!
    :-)

  2. Iveta   16.08.2014 | 15:58 | reagovat | závadný

    Je opravdu lepsi rizek s cersvou strouhankou. Ja si ji pripravim tak, ze cerstve housky, rohliky, nejdrive pres noc namrazim, a pak je namrazene nastrouham na struhadle a mam peknou strouhanku z cerstvych rohliku. Strouhanka se hned sama rozmrazi a muze se pouzivat.

  3. Patricir   07.11.2012 | 12:08 | reagovat | závadný

    mam rada tohle jídlo :-D

  4. Terka   29.08.2011 | 17:09 | reagovat | závadný

    Dobrý den, koukám tu na Vaše komentáře a hrůza..opravdu jsou lidi naštvaný na celý svět a ničeho si nevážej !!!! někdo si tu dal tu práci vše sepsat, chtěl někoho inspirovat, poradit...a žádný vděk... zamyslete se lidi...on to sem nedával přeci pro sebe :-( , je to pro Vás tak se tak koukejte chovat!!!

  5. tereza   23.01.2011 | 11:09 | reagovat | závadný

    ahoj jak e máte máte hezký recept a je moc dobrý
    udělaly jste ho moc dobrý
    ahoj
    papapaapap

1 2 3 4 ... 7 ... 9 ... 12 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web