Cibuli pokrájíme na plátky nebo klínky, slaninu pokrájíme na nudličky nebo kostičky a použít můžeme dle chuti kromě slaniny i uzené maso, zbylé pečené vepřové maso, klobásu a dokonce i škvarky.
Dle tučnosti slaniny přidáme do kastrólu trošku sádla (nebo oleje) a cibuli se slaninou opečeme lehce dozlatova.
3
Ke konci smažení přidáme dle chuti nasekaný česnek, kterým nemusíme šetřit, sušenou majoránku nebo tymián, pepř a vše necháme společně krátce osmažit a rozvonět.
Jak jsem se nechal poučit, je prý mnoho verzí na "kočičí tance nebo tanečky" a většinou se ke kroupám s čočkou přidávalo zrovna to masité, co měla hospodyňka po ruce. Někdy se prý udělala čistě jen kroupovo-čočková směs, která se osmaženým masem, slaninou nebo škvarky nakonec posypala.