Klasická vánoční štóla

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 0,5
      kostka droždí
    • 80
      g cukr
    • 125
      ml mléko
    • 500
      g polohrubá mouka
    • 240
      g máslo rozpištěné
    • 0,5
      lžička sůl
    • 50
      g mandle sekané
    • 50
      g oranžát pokrájený
    • 50
      g citronát pokrájený
    • 125
      g sultánky
    • 125
      g rozinky
    • 0,5
      lžička citronová kůra

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na kvásek rozpustíme ve vlažném mléce rozdrobené droždí a 1 lžičku cukru. Přikryté necháme asi 10 minut kynout. Do mísy dáme mouku, 180 g másla, sůl, citronovou kůru a zbylý cukr. Přidáme kvásek a uhněteme hladké těsto. Přikryjeme a necháme kynout asi 1 hodinu. Vmícháme mandle, citronát, oranžát, sultánky a korintky. Necháme znovu kynout jednu hodinu. Předehřejeme troubu na 200 °C.
2
Z těsta vytvoříme oválný bochníček. Válečkem na nudle vytlačíme prohlubeň a překlopíme do ní polovinu těsta. Pečeme asi 60 minut. Horkou štólu pokapeme rozpuštěným máslem a poprášíme moučkovým cukrem.
Zařazení: Moučníky Zákusky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • lenka
    lenka |

    27. 3. 2013 06:00

    Prosím na kolik stupnů se peče?a na jaký program?

  • janina
    janina |

    14. 12. 2011 09:05

    Dobré, zkusím, ale žloutky se nedávají ?

  • jmuell1
    jmuell1 |

    13. 11. 2010 12:39

    Mohu jedině doporučit. Je skutečně výborná!

  • Gabriela B
    Gabriela B |

    30. 11. 2005 15:26

    Já ji většinou peču dva týdny před Vánocema. Zabalenou v alobalu ji uchovávám v chladu. (zamčenou). Hezky se rozleží, zvláční a získá svou plnou vůni. Určitě vydrží 2-3 týdny.

  • Melánia Fialová
    Melánia Fialová |

    30. 11. 2005 10:38

    Ako sa má táto štóla uskladňovať a koľko vydrží ? Viem, že štóly s prísadou tvarohu vydržia v chlade 2-3 týždne, zatiaľ sa tam všetky voňavé ingrediencie dobre rozložia a štóla je tak voňavá a vytvára tú správnu vianočnú atmosféru.