Tvarohová štola s rozinkami

Hodnocení:

Moje:

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 150
      g rozinky
    • 100
      g citronová kůra kandovaná
    • 250
      g hera nebo Hera
    • 500
      g hladká mouka
    • 1
      balíček prášek do pečiva
    • 2
      ks vejce
    • 325
      g moučkový cukr
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 250
      g tvaroh
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      lžíce hnědý rum
    • 125
      g mandle - loupané nasekané

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
V míse smícháme mouku s práškem do pečiva a uprostřed uděláme důlek. Vejce utřeme s třetinou cukru a vanilkovým cukrem a tuto směs nalijeme do vytvořeného důlku. Přidáme tvaroh, špetku soli, rum a na kousky nakrájený tuk. Vypracujeme hladké těsto, do kterého nakonec přimícháme omyté rozinky, kandovanou citronovou kůru a mandle.
2
Těsto přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě půl hodiny odpočinout. Na pomoučeném vále vyválíme obdélník 3 cm silný, pak přehneme tak, aby se vytvořil žlábek typický pro štolu. Dáme na plech vyložený pečícím papírem a v předehřáté troubě pečeme asi hodinu (elektrický sporák 200 °C). Během pečení potíráme rozpuštěným máslem a jemně sypeme moučkovým cukrem, to opakujeme asi čtyřikrát. Není to složité jak se zdá, je opravdu dobrá, dělám ji každé vánoce.
Zařazení: Moučníky Buchty
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Mončis
    Mončis |

    21. 10. 2012 10:40

    Výborná a jednoduchá a taky se nemusí nechávat proležet a dá se jíst hned. <3 <3 <3

  • Žanet
    Žanet |

    30. 11. 2011 21:23

    Ahoj mohli byste mi prosím poradit jak se dělá žlábek typický pro štola, který uvadí autorka? v životě jsem ještě štolu nepekla a ráda bych vyzkoušela. děkuji moc

  • Lucka
    Lucka |

    22. 10. 2011 18:11

    Je výýborná! :) <3

  • pecka55
    pecka55 |

    19. 12. 2010 19:49

    Minulý týden jsme štolu upekli a dnes ji ke kávě ochutnali. Je výborná ;-) Z této dávky jsme upekli dvě a potřeli cukříkem jen jednou, aby nebyla tak sladká. Mňam!!!

  • Iva
    Iva |

    29. 11. 2010 18:12

    Dala jsem jen 20dkg hery a méně cukru,i přezto se mi s těstem špatně dělalo ale po přidání mouky jsem byla spokojená,chutnala. :-P

  • recepty73
    recepty73 |

    14. 11. 2010 17:31

    ...super záležitost:-)

  • recepty 73
    recepty 73 |

    18. 1. 2010 20:07

    Posílám foto a jedničku s *,štola je výborná,uležení není třeba!Jiří

  • Iva Pěnkavová
    Iva Pěnkavová |

    26. 3. 2009 08:42

    vánoce jsou sice dávno pryč,ale teplota pod nulou,sníh, tak jsem si zkusila tenhle ,,vánoční recept ,, a spokojenost , rychlé,jednoduché , výsledek vynikající !!!

  • Anonym
    Anonym |

    5. 12. 2006 15:02

    Výborný recept, doporučuji všem vyzkoušet. Jarka

  • Jitka JAMBRICHOVÁ
    Jitka JAMBRICHOVÁ |

    3. 12. 2006 19:58

    ano do těsta se dá celá dávka tuku, a cukr 1/3 to je asi tak 11-12dkg. Já ale jenom potírám máslem a sypu nakonec, můžete jíst hned je opravdu dobrá peču již několik let. jitka

  • Anonym
    Anonym |

    1. 12. 2006 15:26

    P.Jitko, chci se zeptat, mám dát do těsta celou dávku tuku(250g) nebo část odebrat i na potření běhěm pečení? Jak je to s cukrem- do těsta pouze 1/3 množství cukru, zbytek na posypání? Je nutná doba k rozležení? Děkuji Jarka