Jahodová roláda II. - rychle a chutně

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Těsto
    • 5
      ks vejce
    • 80
      g cukr krupice
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 2
      lžíce olej
    • 3
      lžíce teplá voda
    • 120
      g polohrubá mouka
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • pečící papír nebo fólie
  • Náplň
    • 700
      ml jahody odstopkované, rozmixované
    • 5
      lžíce cukr krupice dle sladkosti jahod, cca 4 -
    • 2
      ks vanilkový pudink v prášku
  • Dále dle chuti
    • smetana ke šlehání
    • zakysaná smetana
    • jahody

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Žloutky vyšleháme s cukry do pěny, přidáme vodu, olej a promícháme. Přisypeme mouku s kypřidlem, opět dobře promícháme a nakonec zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků. Těsto nalijeme na plech vyložený pečícím papírem, rovnoměrně rozetřeme a dáme péct do předehřáté trouby na cca 12 minut, dorůžova. Ještě teplou roládu srolujeme a necháme téměř zchladnout. Pak opatrně rozvineme, pomalu sundáme pečící papír a roládu potřeme větší částí ještě teplé vařené jahodové náplně (pár lžic si necháme na potření rolády). Pak opět zavineme a dáme do chladna ztuhnout.
2
Náplň: jahody rozmixujeme dohladka, nalijeme do kastrolu, osladíme a přivedeme k varu. Pudinky si rozmícháme v minimálním množství vody (40-50 ml), nebo použijeme část jahodové šťávy, vlijeme za stálého míchání do jahod. Dobře promícháme a krátce povaříme. Necháme jen maličko zchladnout tak, aby šla náplň dobře roztírat na plát rolády. Pak ihned plát natřeme.
3
Po ztuhnutí roládu potřeme zbylou náplní, kterou vidličkou rozmícháme s pár kapkami převařené vody nebo rumu, citronové šťávy...
4
Roládu jsem po natření obvodu rovnou krájel a na ztuhnutí a proležení mi stačilo cca 2,5 hodiny.
5
Před podáváním, po nakrájení na plátky, můžeme dozdobit kopečkem zakysané smetany, šlehačky, jogurtu a čerstvou jahodou.

Komentáře k receptu

  • Lenka
    Lenka |

    27. 5. 2016 13:35

    Je děsně dobrá a taky mi dostala ta rychlá příprava <:-) <3 Dík za recept <3

  • Martina
    Martina |

    1. 7. 2015 12:15

    V neděli jsme byli na samosběru jahod za 40 kč a měli jsme velké oči, takže mě i nějaké zbyly na tuhle dobrotu, která fakt nemá chybu.