Vynikající vánoční štola

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 4
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: -Hanka-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g hladká mouka
    • 1
      balíček prášek do pečiva
    • 1
      balíček vanilkový cukr
    • 200
      g cukr krupice
    • 2
      ks vejce
    • 0,5
      ks hera
    • 50
      g sádlo
    • 1
      ks tvaroh
    • 3
      lžíce hnědý rum
    • 120
      g rozinky
    • 120
      g nasekané ořechy na hrubo (můžeme použít i mandle, kandované nebo sušené ovoce, prostě co kdo rád)

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Ze všech ingrediencí vypracujeme na vále těsto, uděláme 2 válečky a dáme péci do středně vyhřáté trouby (180 °C), pečeme asi 3/4 hodiny. Po upečení ještě teplé potřít rozpuštěným máslem a obalit v cukru s vanilkou. Po vychladnutí zabalit do alobalu a uložit v chladnu.
2
Pečeme 3-4 týdny dopředu, výborná je však i čerstvě upečená. Tento recept mám od mojí kamarádky.
Zařazení: Moučníky Zákusky Buchty
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Jarka
    Jarka |

    19. 12. 2016 11:46

    Prosím, mám požít tvaroh ve vaničce nebo v kostce ve staniolu. Není tam žádné mléko. Děkuji

  • m
    m |

    18. 12. 2015 08:41

    Včera jsem upekla, je chutove dobra ale tvrda :( misto sadla jsem dala maslo...

  • lenulina1979
    lenulina1979 |

    16. 12. 2015 17:10

    je super dávám i kandované ovoce a marcipán :)

  • Týna
    Týna |

    7. 12. 2015 21:14

    Je vynikající <3

  • vlasta hájková
    vlasta hájková |

    3. 11. 2015 14:47

    Štolu peču podle tohoto receptu jen místo rumu do těsta dávám tresť hořké mandle . Zdá se mně to mnohem chutnější.

  • zuzka
    zuzka |

    16. 12. 2014 16:56

    Tak tomu bych opravdu nevěřila, výborná!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Pekla jsem jí až dneska, ale obávám se jestli vydrží do Vánoc. Ořechů se mě zdálo moc, tak jsem trošku ubrala, naopak přidala arašidy v medu a místo rozinek brusinky. Příprava opravdu nenáročná! Recept mohu jen doporučit!

  • Kelt Havel
    Kelt Havel |

    23. 12. 2013 17:43

    tak už mám v troubě....pak napíšu jak to dopadlo... ;-)

  • Stanina
    Stanina |

    24. 11. 2011 18:10

    Milé pekařinky,peču ji i mimo vánoc.Hodně kandovaného ovoce,rozinky v rumu.Je vynikající,určitě dávejte máslo,při pečení potírám 4x rozpuštěným máslem tak i po vyndání z trouby a pocukruji moučkovým cukrem.Peču i pro kamarádky,jsou spokojené.Hezké vánoce. :-)

  • recepty73
    recepty73 |

    24. 11. 2011 17:40

    ...nesmí se péct zprudka, protože těsto je hutné a pečení trvá déle... u nás mizí ještě vlažná a Vánoc by se dočkala maximálně upečená den předem nebo hodně dobře schovaná :-D , nejraději ji máme s rozinkami nebo kandovaným ovocem, někdy přidám i citronovou kůru...

  • Pleci
    Pleci |

    21. 11. 2011 19:22

    Pekl jsem-připálil jsem, Na konec-výborný :-)

  • bajca
    bajca |

    14. 11. 2011 15:30

    dá se upécz ted a nechat odležet do vánoc ? nebo už je to dlouho ??? :-\ aby se nezkazila :-S ????

  • Kvášová Božena
    Kvášová Božena |

    1. 10. 2011 12:34

    Pekla jsem jí z dvojté dávky na dnešní slavnosti a je velmi dobrá, nepotřebuje tak dlouhý čas odležení a hosti můžou přijít.

  • Jiří Havlíček
    Jiří Havlíček |

    20. 12. 2008 13:37

    Doporučuji ji pocukrovat a potřít máslem během pečení aspoň 4x udělá nádhernou sladkou krustičku a je o 100 procet chutnější

  • Jiřina Zelenková
    Jiřina Zelenková |

    9. 12. 2008 22:49

    Doporučuji určitě máslo. Dělám každý rok ten stejný recept, jen místo sádla máslo a méně cukru a potvrzuji, že je vynikající:-)

  • Bahar Karaer
    Bahar Karaer |

    5. 12. 2008 12:16

    V Turecku nemame sadlo - co misto nej? Maslo nebo olej? Dekuji za radu.

  • Hana Kolářová
    Hana Kolářová |

    5. 12. 2008 09:44

    Rum se dává do těsta, k tomu rozinky namočené v rumu neuškodí. Těsto to snese. Co se týká mouky, patří sem opravdu hladká, z polohrubé jsem ji zatím nedělala. Jestli někdo vyzkoušíte, dejte vědět.Hanka K.

  • Marie Kyrianová
    Marie Kyrianová |

    4. 12. 2008 23:40

    Myslím,že bude z hladké mouky. I když se to někdy zdá divné,je to tak. Nedávno jsem okusila vánočku z hladké mouky a světe div se,byla dobrá i když jsem si to neuměla představit. Jani zkus ji a uvidíš.

  • jana vrbova
    jana vrbova |

    4. 12. 2008 19:07

    Ráda bych ji upekla-nebyla-by lepší z polohrubé mouky.Děkuji

  • Eva Kopalová
    Eva Kopalová |

    3. 12. 2008 17:48

    Ten rum se dává do těsta nebo to je na rozinky? Tipla bych rozinky, ale je tam "Ze všech ingrediencí..."