Autor:

Listové šátečky (závin) se špenátem

Snadné
Ingredience
Listové těsto 500 g
Rozšlehané vejce
s troškou mléka na potření
 
Koření
, bylinky nebo semínka na posypání
 
Párátka
na zpevnění
 
Špenátová náplň
Cibule
velká, nebo dvě menší
1 ks
Olej  
Moravská slanina
nebo anglická... cca
100 g
Česnek
dle chuti, cca
3 stroužek
Listový špenát
mražený (ne protlak)
400 g
Sůl
(nemusí být, sýr i slanina jsou slané!)
 
Pepř mletý  
Sýr Niva
nebo Hermelín, Gouda...
 
Listové šátečky (závin) se špenátem

Postup přípravy:

Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou slaninu (nebo pokrájené uzené maso, kuřecí prso - dle chuti) , kterou také smažíme. Přidáme nastrouhaný česnek, promícháme, přisypeme špenát a za občasného promíchání ho pod poklicí podusíme. Podlévat není většinou třeba, špenát pustí dostatek vody. Pak špenát odstavíme, přisypeme nastrouhaný sýr dle chuti (80-120 gramů) a v horké směsi ho necháme mícháním rozpustit. Dle chuti opepříme a osolíme, necháme vychladnout.

Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole. Rádýlkem pokrájíme na čtverečky (velikost dle vlastního uvážení), které do jejich středu plníme lžičkou vychladlou směsí. Pak protilehlé rohy přitáhneme k sobě (i trochu přes sebe) a ve středu šátečky zajistíme párátkem, aby se při pečení nerozvíraly. Takto připravené šátečky (ranečky) potřeme vejcem, posypeme dle chuti kořením, semínky... a dáme péct do předehřáté trouby na 190 stupňů dozlatova.

Šátečky podáváme jak teplé, tak i vychladlé.

Pokud jsme milovníci masa, pod směs můžeme položit ještě plátek uzeného nebo debrecínky, šunky... a pokud naopak maso nemusíme, vynecháme ze směsi i slaninu a podáváme jako bezmasý pokrm, chuťovku...

Lze upéct i jako závin, plníme klasicky, tak jak jsme zvyklí dělat jablkový, pouze náplň dáváme špenátovou.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 1x)
Roláda z bramborového těsta Bramborové těsto krok za krokem Články z

Komentáře k receptu: Listové šátečky (závin) se špenátem

Komentáře

  1. Marcela   09.05.2016 | 15:08 | reagovat | závadný

    Vynikající záležitost! Určitě jsem je nedělala naposledy <3

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle! Krásná pleť bez vrásek? Jezte brokolici a mandle!
Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli Největší mýty o mase a hubnutí: Je plné antibiotik a barva hraje roli
Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu Jak zažít orgasmus, který bude trvat celou dlouhou minutu
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web