Listové šátečky (závin) se špenátem

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 3
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g listové těsto
    • rozšlehané vejce s troškou mléka na potření
    • koření , bylinky nebo semínka na posypání
    • párátka na zpevnění
  • Špenátová náplň
    • 1
      ks cibule velká, nebo dvě menší
    • olej
    • 100
      g moravská slanina nebo anglická... cca
    • 3
      stroužek česnek dle chuti, cca
    • 400
      g listový špenát mražený (ne protlak)
    • sůl (nemusí být, sýr i slanina jsou slané!)
    • pepř mletý
    • sýr niva nebo Hermelín, Gouda...

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou slaninu (nebo pokrájené uzené maso, kuřecí prso - dle chuti) , kterou také smažíme. Přidáme nastrouhaný česnek, promícháme, přisypeme špenát a za občasného promíchání ho pod poklicí podusíme. Podlévat není většinou třeba, špenát pustí dostatek vody. Pak špenát odstavíme, přisypeme nastrouhaný sýr dle chuti (80-120 gramů) a v horké směsi ho necháme mícháním rozpustit. Dle chuti opepříme a osolíme, necháme vychladnout.
2
Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole. Rádýlkem pokrájíme na čtverečky (velikost dle vlastního uvážení), které do jejich středu plníme lžičkou vychladlou směsí. Pak protilehlé rohy přitáhneme k sobě (i trochu přes sebe) a ve středu šátečky zajistíme párátkem, aby se při pečení nerozvíraly. Takto připravené šátečky (ranečky) potřeme vejcem, posypeme dle chuti kořením, semínky... a dáme péct do předehřáté trouby na 190 stupňů dozlatova.
3
Šátečky podáváme jak teplé, tak i vychladlé.
4
Pokud jsme milovníci masa, pod směs můžeme položit ještě plátek uzeného nebo debrecínky, šunky... a pokud naopak maso nemusíme, vynecháme ze směsi i slaninu a podáváme jako bezmasý pokrm, chuťovku...
5
Lze upéct i jako závin, plníme klasicky, tak jak jsme zvyklí dělat jablkový, pouze náplň dáváme špenátovou.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Marcela
    Marcela |

    9. 5. 2016 15:08

    Vynikající záležitost! Určitě jsem je nedělala naposledy <3