Autor:

Listové šátečky (závin) se špenátem

Snadné
Ingredience
Listové těsto 500 g
Rozšlehané vejce
s troškou mléka na potření
 
Koření
, bylinky nebo semínka na posypání
 
Párátka
na zpevnění
 
Špenátová náplň
Cibule
velká, nebo dvě menší
1 ks
Olej  
Moravská slanina
nebo anglická... cca
100 g
Česnek
dle chuti, cca
3 stroužek
Listový špenát
mražený (ne protlak)
400 g
Sůl
(nemusí být, sýr i slanina jsou slané!)
 
Pepř mletý  
Sýr Niva
nebo Hermelín, Gouda...
 
Listové šátečky (závin) se špenátem

Postup přípravy:

Na trošce oleje osmažíme pokrájenou cibuli dosklovata, přidáme pokrájenou slaninu (nebo pokrájené uzené maso, kuřecí prso - dle chuti) , kterou také smažíme. Přidáme nastrouhaný česnek, promícháme, přisypeme špenát a za občasného promíchání ho pod poklicí podusíme. Podlévat není většinou třeba, špenát pustí dostatek vody. Pak špenát odstavíme, přisypeme nastrouhaný sýr dle chuti (80-120 gramů) a v horké směsi ho necháme mícháním rozpustit. Dle chuti opepříme a osolíme, necháme vychladnout.

Listové těsto vyválíme na pomoučněném stole. Rádýlkem pokrájíme na čtverečky (velikost dle vlastního uvážení), které do jejich středu plníme lžičkou vychladlou směsí. Pak protilehlé rohy přitáhneme k sobě (i trochu přes sebe) a ve středu šátečky zajistíme párátkem, aby se při pečení nerozvíraly. Takto připravené šátečky (ranečky) potřeme vejcem, posypeme dle chuti kořením, semínky... a dáme péct do předehřáté trouby na 190 stupňů dozlatova.

Šátečky podáváme jak teplé, tak i vychladlé.

Pokud jsme milovníci masa, pod směs můžeme položit ještě plátek uzeného nebo debrecínky, šunky... a pokud naopak maso nemusíme, vynecháme ze směsi i slaninu a podáváme jako bezmasý pokrm, chuťovku...

Lze upéct i jako závin, plníme klasicky, tak jak jsme zvyklí dělat jablkový, pouze náplň dáváme špenátovou.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Bylinky Zelené bylinky na jarním stole Články z

Komentáře k receptu: Listové šátečky (závin) se špenátem

Komentáře

  1. Marcela   09.05.2016 | 15:08 | reagovat |

    Vynikající záležitost! Určitě jsem je nedělala naposledy <3

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut? Migréna, PMS nebo bolest zad. Jak se problémů zbavit do šedesáti minut?
Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce! Uvidíte v Ulici: Anička se chce zabít a Evžen znovu sáhne po flašce!
Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout? Jak se starat o své intimní partie - čemu se vyhnout?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web