Kávěnky

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 34
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Vlastina

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 250
      g hladká mouka
    • 130
      g máslo
    • 2
      ks žloutek
    • 1
      lžička prášek do pečiva
    • 1
      lžíce mletá káva
    • 100
      g mleté ořechy
    • 80
      g cukr
    • mléko
  • Nádivka
    • 130
      g máslo
    • 150
      g cukr
    • 0,1
      l káva
    • 1
      lžíce hrubá mouka
  • Poleva
    • 1
      lžička rostlinný olej
    • 200
      g cukr prosátý
    • 3
      lžíce káva horká

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Zpracujeme na vále v těsto, necháme odpočinout. Potom vyválíme plát, vykrajujeme kolečka a upečeme. Vychladlá kolečka spojíme krémem, polijeme kávovou polevou a zdobíme čokoládovým kávovým zrnem (speciální na zdobení pečiva) nebo lehce sypeme strouhanými oříšky.
2
Na náplň svaříme kávu s moukou na kaši. Necháme vychladit a mezitím utřeme máslo s cukrem. Když je moučná kaše vychladlá spojíme s utřeným máslem a dobře promícháme. Na polevu utřeme všechny přísady do husté lesklé polevy.
Zařazení: Moučníky Cukroví
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Hanka
    Hanka |

    19. 12. 2012 19:55

    Vaše rada je opravdu nad zlato! Krémy tohoto typu srážím velmi často (vím, že kaši je nutno přidávat po velmi malých částech, s čímž obvykle ztratím brzy trpělivost), tentokrát jsem zkusila Váš fígl a opravdu to pomohlo. Jsem nadšená!

  • Venda
    Venda |

    3. 12. 2012 11:21

    Prosím jakou tlouštku vykrajujete.Naskočí to moc když je tam ten prášek do pečiva.Venda

  • nnln
    nnln |

    15. 12. 2011 19:56

    Dělala jsem už loni a letos jsem se k receptu vrátila. Všem moc chutnalo. Krém mi nijak netekl, je výborný. Na mě dost sladký, ale s chutí hodně kávových "sušenek" se skvěle doplňuje.

  • Fronicka
    Fronicka |

    5. 1. 2011 16:19

    Ano, vše bylo studené, máslo změklé..... :-\

  • caddi
    caddi |

    27. 12. 2010 12:23

    asi ten blby den, ..... vse co jsi do toho davala jsi mela studene ? (maslo jen zmekle!)..... nic nesmi byt teple , jinak to udela prave to co nechceme , Ale i na to je jeden figl , poradila mi to jedna cukrarka , ..... kdyz se srazi krem a nejde vyslehat tak rozpustit trochu 100% tuku a jeste horky jej pomalicku pridavat a vyslehavat , ...... opravdu to pomaha , krem je pekne nadychany a drzi tvar nesrazi se

  • Fronicka
    Fronicka |

    22. 12. 2010 16:30

    Co se týká těsta, tak jsem ho taky nechala přes noc uležet, ale nepomohlo to. Co se týká krému, tak taky používám jedině klasické máslo....buď jsem totální nemehlo nebo jsem měla jen "blbý" den.

  • caddi
    caddi |

    21. 12. 2010 19:18

    Pratele , nevim jak se vam poradilo , ze vam krem tekl , ale me vznikl naprosto skvely krem v predpisove konzistenci ..... a je mnamozni

  • caddi
    caddi |

    20. 12. 2010 14:38

    jak to tak ctu asi udelam krem jak jsem zvykla , zaklad s pudinku a jen dochutim kavou :-\

  • JajaSi
    JajaSi |

    20. 12. 2010 09:55

    Já jsem pekla před pár dny, s těstem se mi pracovalo dobře, ale včera jsem plnila krémem a bohužel ani mně se moc nepovedl. Nejdřív se totálně srazil, v horké lázni se to sice zlepšilo, ale pak ne a ne ztuhnout, i když jsem ho měla dobu v lednici a už byl úplně studený, pořád byl dost řidký, takže nakonec jsem do něho přidala drcené piškoty, aby byl jakžtakž tuhý. Nejspíš to tedy chce víc té mouky a udělat hustší kašičku. Kromě toho mi přijde hodně hodně sladký. Do polevy jsem se už raději nepouštěla a jen postříkala na střídačku světlou a tmavou polevou od Dr.Oetkera.

  • caddi
    caddi |

    20. 12. 2010 09:23

    Krasny den , co se tyka testa , prislo mi , ze bylo ve skvele konzistenci , mleko jsme pridali tak akorat aby testo slo pekne uhnist , ja jej nechala ulezet pres noc a delala az druhy den , valela jsem testo mezi dvema foliemi (valim tak kazde testo na cukrovi), delala jsem napred jednu davku na zkousku s te jsme vykrajovali ty trjuhelnicky co jsou na obrazku a pak jeste jednu davku dvojitou s te mame vykrajovane netopyry (pozdeji dodam fotku) Co se tyka kremu , jeste jej nemam , az dneska budeme delat , Myslim si ze lzice mouky kdyz se svari s kavou tak musi byt dostatecne husta , maslo pouzivam klasicke , nemam k jinym maslum duveru , vzdy jsem mela pak kremy divne a moc netuhly , no a poleva , skvela , spis me prisla hutna , mi ji jeste obarvili , akorat mame netopyry hodne tmave zelene :-D Tu prvni davku trojuhelnicku mame macenou v cokolade , trochu jsem zazmatkovala a obmenila polevy :-[

  • Fronicka
    Fronicka |

    19. 12. 2010 22:14

    Dobrý den, jak se tak dívám, tak jsem asi jediná, které se kávěnky totálně nepovedly :'( Začalo to už těstem, těsto se mi trhalo, nešlo pořádně ani rozválet, s nervama na krajíčku jsem prostě ta kolečka nějak povykrajovala....pak to pokračovalo nádivkou, ta se mi nejdříve srazila, naštěstí jsem ji nad teplem trochu roztavila a spojila se jenže pak mi zase neztuhla, celou noc jsem ji nechala v lednici, ale byla stejně řídká, takže když jsem potírala kolečka, tak mi to teklo ven. No a poleva mě dorazila! Nechápu jak jste ji mohli udělat podle návodu. Já jsem ji měla tak tuhou, že to ani nebyla poleva....nechybělo moc a kávěnky skončily v koši! Může mi někdo říct, co jsem dělala špatně? Postupovala jsem podle návodu, vím, že jsem asi jediná, které se to nepovedlo, ale zas nejsem na vaření a pečení zas takové nemehlo, aby se mi prostě nepodařila ani jedna část :-S A ještě nechápu, proč není v receptu udané množství mléka?! :-\ Abych si pořád jen nestěžovala, tak chuťově jsou výborné...akorát já je na vánoční stůl určitě nedám, stydím se za ně a ne málo :-[ Děkuji za případné názory a rady!

  • Marie Procházková
    Marie Procházková |

    19. 12. 2009 12:09

    Minulý týden jsem kávěnky upekla a dnes jsem dělala krém a polevu. Krém super, poleva je na můj vkus strašně sladká.Proto jsem na polevu ještě kápla tmavou polevu Dr. Oetker ( poleva de Luxe-35% kakaa - je fantastická, hodně tmavá a velmi málo sladká). Kávěnky vypadají úžasně, příště asi udělám změnu, vynechám kávovou polevu a dám třeba bílou s kakaovou. Jinak cukroví výborné, velmi chutné, výborně se dělá i bez pečícího papíru, nezlomil se mi ani jeden kousek. Dávám za 1 !!!

  • Jana Kyralová
    Jana Kyralová |

    7. 8. 2009 22:39

    Pekla jsem toto cukroví na svatbu a mělo velký úspěch. Výborné!!!

  • jaja 13
    jaja 13 |

    24. 12. 2008 06:01

    Lahodné cukroví. Krém jsem udělala jiný, podle svého osvědčeného základu, do kterého potom jen přidávám různé příchutě. Určitě budu péct i příští rok.

  • Ivana Kalová
    Ivana Kalová |

    15. 12. 2008 17:08

    tak nádivka se mi příliš nespojila, vypadalo to jako tisíce muších vajíček v něčem hnědém...fuj:-) ale chutná to skvěle i tak!

  • Lenka Cvejnová
    Lenka Cvejnová |

    18. 12. 2007 15:07

    Kávěnky jsou moc dobré, voňavé, jen krém se mi nepovedl tak, jak jsem si představovala. Kromě toho ho bylo na určené množství cukroví hrozně moc.

  • Silvia
    Silvia |

    16. 12. 2007 13:04

    Teď jsem dozdobila a musím hodne rychle uklidit, protože by nic nezbylo, moc dobré, křehké, voňavé

  • Andrea
    Andrea |

    13. 12. 2007 14:37

    Myslím,že s arašídy to bude taky mňamka.

  • Monana Š.
    Monana Š. |

    13. 12. 2007 10:30

    Myslíte, že můžu oříšky v receptu vynechat? Jsem totiž na ně alergická a ráda bych toto cukroví udělala a samozdřejmě i ochutnala. Z oříšků mohu jen: arašídy a pistácie.

  • Andrea
    Andrea |

    6. 12. 2007 13:13

    Dnes jsem pekla.Výborné:o))

  • ester romankova
    ester romankova |

    4. 12. 2007 17:45

    dobry den selala jsem toto cukrovi poprve a musim rici moc dobre davam ze 1

  • Hanča
    Hanča |

    3. 12. 2007 19:36

    moc dobré, krásně se dělá

  • Huhulová
    Huhulová |

    24. 11. 2007 18:47

    Výborná náplň, prostě lahoda

  • Daniela
    Daniela |

    29. 10. 2007 19:32

    Kávová zrna prodává firma Fiala, mají zastoupení Praha a Brno, je to výrobek Braun MOKKA ZRNA - čokoládová (cca 730ks

  • Hela -
    Hela - |

    15. 10. 2007 10:23

    Tak kávová zrna obalená čokoládou jsem ještě neviděla. Vím, že se teď prodávají kávová zrna buď hořká nebo mléčká, ale je to jen vytvarovaná čistá čokoláda - navíc dost drahá. Ale toto je starý recept a kdysi se prodávala cukrovinka vytvarovaná jako kávová zrna, plněná kávovým likérem (bez alkoholu) v cukrovém obalu potažená čokoládou - prostě takové minipralinky.

  • Anonym
    Anonym |

    14. 10. 2007 19:49

    ještě k tomu zdobení - několik kousků potřu tmavou polevou, hned nato na ni dám kapku bílé čokolády a a párátkem vedu čárky od středu ven.není potřeba dělat další puntík tmavou polevou, párátkem se naruší i spodní poleva a "vytáhne" se na povrch. já tak zdobím kolečka .

  • Herma
    Herma |

    14. 10. 2007 12:31

    Děvčata Vy jste mi daly. Dcerka si prohlížela tyto stránky a tento recept ji zaujal. No tak co bych neudělala pro holčičku, to znáte. Upekla jsem kolečka, slepila, nazdobila a než jsem se otočila, tak manžel se synem a dcerkou dávku zkonzumovali a pro mě nezbylo skoro nic. Už vím určitě, že upeču na Vánoce a to nejméně z dvojité dávky. Recept byl vynikající moc za něj děkuji

  • S. K.
    S. K. |

    14. 10. 2007 02:30

    čokoládová kávová zrna - no pokud by zde bylo myšleno opravdové kávové zrno obalené čokoládou, tak to, alespoň v Brně, mají v obchoďácích u pokladen mezi bonbóny a žvýkačkami. Mají jak v hořké, tak v mléčné čokoládě. Mně osobně, byť kávu miluju, tato cukrovinka ale nechutná, snědla jsem čokoládový obal a kávu plivala ven :-D Jinak se mi tento recept líbí a asi na Vánoce vyzkoušíme :-)

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    9. 10. 2007 07:30

    Dík Jitce za inspiraci, už si recept taky píšu do seznamu vánočních receptů, moc se mi líbí.

  • Jitka Petrásková
    Jitka Petrásková |

    8. 10. 2007 19:02

    Tak u nás proběhla generálka na vánoční pečení! Recept mne zaujal a rozhodla jsem se ho vyzkoušet, rovnou z dvojité dávky. Výsledek předčil veškerá očekávání, místo ořechů jsem použila mleté mandle. Krém nemá chybu, budu ho používat i do jiných moučníků, je lehoučký a sladký tak akorát, trochu cukru jsem ubrala. Dávám velkou 1*.

  • Nicole Vaníčková
    Nicole Vaníčková |

    25. 5. 2007 18:24

    Děkuju mockrát:-)

  • Jarka O.
    Jarka O. |

    21. 5. 2007 10:40

    Nicole, pokud mohu odpovědět za autorku, trojúhelníčky se potřou kávovou polevou, hned do mokré kápnete jakoukoliv bílou ( třeba citronovou nebo rumovou ) polevu, doprostřed tohoto puntíku ještě kápnete čokoládu nebo znovu kávovou polevu a párátkem od středu uděláte paprsky směrem ven. Důležité je, aby polevy byly ještě tekuté. Je to jednoduché a efektní zdobení.

  • Nicole
    Nicole |

    20. 5. 2007 23:22

    Paní Vlasto, jak jste postupovala při tak krásném ozdobení jako na fotce? Prosím o podrobný popis:-) děkuji moc jsou krasné, hned jak napíšete popis vyzkouším a rovnou takto ozdobím:-)

  • Jana Kutačová
    Jana Kutačová |

    6. 2. 2007 13:44

    My jsme kávvová zrna vytvářeli s dětmi z marcipánové hmoty,kterou jsme namáčeli do polevy.Stačilo udělat malou šištičku(tvar zrna),do které nožem vtlačíte rýhu a namočíte do polevy.Taky jsem takové ozdůbky již několik let nenašla,tak jsem se rozhodl,že si je vyrobíme:o)

  • Alena Tarabová
    Alena Tarabová |

    6. 2. 2007 13:18

    Bohužel, čokoládová kávová zrna-zdobení jsem marně sháněla skoro rok, jako by vymizela. Škoda, cukroví, dorty i rolády s tímto zdobením vypadají krásně.

  • Daniela
    Daniela |

    6. 2. 2007 12:54

    Děkuji paní Zuzano za radu, bohužel jsem je už v Globusu nenašla (u pudingů ...), počkám si na Vánoce.

  • XY
    XY |

    26. 1. 2007 18:56

    Bylo vláčné, křehké, zase jedno cukroví, které zařadím do svého repertoáru

  • Zuzana Šindlerová
    Zuzana Šindlerová |

    26. 1. 2007 12:25

    Danielo, před Vánoci jsem je kupovala v Brně v Globusu, teď nevím, už jsem se po nich nedívala, ale před svátky je pokaždé seženu v obchoďácích. Mají je vždy u pudinků, mandlí, prostě u dobrůtek na pečení.

  • Hospodyňka
    Hospodyňka |

    25. 1. 2007 15:07

    Tyhle kávěnky jsem letos na vánoce zkoušela. Jsou fantastické. Místo čokol. kávového zrna jsem je zdobila mandlí, při vykrajování jsem též zvolila mandlový, podlouhlý tvar takže to pěkně spolu pasovalo...

  • Daniela Hřebíčková
    Daniela Hřebíčková |

    25. 1. 2007 14:56

    Kde je možno koupit ta čok. kávová zrna (prosím v Brně a okolík) pokud někdo ví?

  • Aja
    Aja |

    9. 12. 2006 19:34

    Peču na pečícím papíru na plechu a nikdy se mi nepřilepily, nevím Adélo, vyzkoušejte na papíře

  • Adéla Najmanová
    Adéla Najmanová |

    9. 12. 2006 14:15

    Při pečení se nám přilepily k plechu, i když jsme ho pořádně vymazali. Od plechu se nám podařilo v celku odloupnout asi polovina všech kávěnek. Chuťově jsou jinak docela dobré.

  • Anonym
    Anonym |

    9. 12. 2006 12:11

    Výborné, křehoučké

  • Anonym
    Anonym |

    16. 11. 2006 18:37

    Tohle cukroví už dělám několik let, moc dobré

  • Alina
    Alina |

    12. 12. 2005 20:37

    Moc dobré doporučuji a dík za další dobrý recept

  • Anonym
    Anonym |

    11. 12. 2005 13:56

    MŇAM

  • Aja
    Aja |

    9. 10. 2005 18:11

    Tohle cukroví je opravdu moc dobré, loni jsem vyzkoušela

  • Aja
    Aja |

    9. 10. 2005 18:10

    Takovéhle druhy cukroví pečte při 180 - 200 °C asi 8 - 10 minut, tu délku si hlídejte také podle toho jak pečete již dlouho, jak často se trouba otevírá atd.

  • Dana Konrádová
    Dana Konrádová |

    9. 10. 2005 17:07

    Jsem kuchařka - začátečnice. Vaše recepty vypadají opravdu lákavě, ale pro lidi jako já chybí jediné: stupně na pečení a délka v troubě, alespoň orientační. Mohu poprosit o tyto údaje?