Autor:

Koláč s hruškovým / jablečným rozvarem - kynutý

Snadné
Těsto
Hladká mouka 300 g
Citronová kůra
čerstvě nastrouhaná, dle chuti
 
Vanilkový cukr 1 ks
Moučkový cukr
plnější
1 lžíce
Sůl
špetka
 
Žloutek 1 ks
Droždí 1/2 kostka
Mléko
- vlažné, cca
150 ml
Rozpuštěné máslo
nebo máslová Hera (vlažné)
100 g
Rozvar
Hrušky
oloupané, hrubě nastrouhané cca
800 g
Jablka
oloupaná, hrubě nastrouhaná cca
800 g
Citronová šťáva
dle sladkosti ovoce, 1 -
2 lžíce
Citronová kůra
čerstvě nastrouhaná nebo skořice mletá - dle chuti
 
Vanilkový cukr 1 ks
Cukr krupice
dle chuti
 
Voda
nebo rum (alkohol se vypaří)
 
Dále
Bílek
na potření okrajů těsta
 
Drobenka
cca
1,5 hrnek
Koláč s hruškovým / jablečným rozvarem - kynutý

Postup přípravy:

Těsto: mouku nasypeme do mísy a smícháme se solí, vanilkovým cukrem a citronovou kůrou. Uprostřed uděláme důlek, do něj dáme moučkový cukr, rozdrobené droždí, žloutek a trochu vlažného mléka. To zlehka zamícháme na kašičku, kterou necháme v teple pod utěrkou odpočinout - necháme vzejít kvásek. Až nám kvásek nabude, přimícháme vlažné máslo a zbylé mléko a vymícháme vláčné těsto, které opět necháme v teple cca 40 minut kynout. Po vykynutí těsto jemně ještě jednou promneme, rozprostřeme na olejem (sádlem, máslem) vymaštěný plech, okraje potřeme našlehaným bílkem. Na těsto naneseme zchladlý hruškový nebo jablkový rozvar (můžeme i švestkový nebo míchaný). Takto připravený koláč necháme ještě cca 10 minut odpočinout, poté posypeme drobenkou v prstech užmoulanou z másla, polohrubé mouky a cukru. Koláč dáme péct do předehřáté trouby 180°C, po 5 minutách ztlumíme na 170°C a dopečeme dozlatova.

Rozvar:
Oloupaná jablka (hrušky) nastrouháme do kastrolu, přidáme vanilkový cukr, cukr krupici dle chuti ovoce, citronovou šťávu, skořici nebo citronovou kůru, přidáme cca 4 lžíce vody nebo rumu a za občasného promíchání vše rozvaříme na hustou kaši. Pokud je ovoce šťavnaté, někdy ani není třeba vody a bez poklice, aby se odpařila přebytečná tekutina zvolna vaříme. Pokud je ovoce sušší, dusíme pod poklicí. Jestliže si chceme práci urychlit, přidáme do ovoce trochu vanilkového pudinku (s troškou vody), který nám rozvar částečně zahustí. Možné je i přidání vloček.

Do rozvaru můžeme přidat i rozinky, nasekané ořechy, kokos.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
1
5 4 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 4x)
Palačinky se sýrem a špenátem Rychlé a originální večeře od pondělí do pátku Články z

Komentáře k receptu: Koláč s hruškovým / jablečným rozvarem - kynutý

Komentáře

  1. Marie Řezníčková   15.11.2016 | 15:05 | reagovat | závadný

    Rozvar jsem dělala částečně z jablek a částečně z hrušek a bývala bych ho dala raději na vdolky než na těsto, protože byl tak výborný, až mi ho na koláč byla škoda dávat, ale to mám aspoň pro příště dobrý typ. Jinak je tedy koláč také výborný, těsto pěkně vyběhlo a s rozvarem se jen nabízí k zakousnutí.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci Horoskop na další týden: Tygry čeká nabitý týden, Psy úspěch v práci
Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru! Nejkrásnější vánoční stromečky z celého světa: Nalaďte se na sváteční atmosféru!
Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta Svatby roku 2016: Gregorovi, Marie Rottrová i Aleš Brichta
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web