I tradiční vánoční kapr může mít trochu jinou podobu, stačí ho místo strouhanky před smažením obalit v báječně křupavých slunečnicových a dýňových semínkách.
Kapra omyjte a osušte. Semínka rozmixujte najemno a promíchejte se špetkou soli, pepře a nasypte na talíř. Na druhý talíř rozprostřete mouku a v hlubokém talíři nebo široké misce rozšlehejte lehce osolená vejce.
2
Filety osolte a opepřete, obalte nejprve v mouce, poté ve vejcích a nakonec v semínkové strouhance. Tu k masu lehce přitiskněte rukou.
Na pánvi rozehřejte tenkou vrstvu oleje, vložte obalené filety a snižte teplotu. Zvolna usmažte dozlatova, z každé strany asi 6 minut (dobu smažení přizpůsobte výšce a velikosti filetu).
4
Hotové řízky vyjměte na papírovou utěrku, osušte přebytečný olej a hned podávejte s bramborovým salátem.