Autor:

Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví

Snadné
Porce: 2
Ingredience
Vepřové maso
: plec, kotleta nebo libová krkovice
2 plátek
Sůl  
Pepř mletý  
Drcený kmín  
Uzený špek
nebo olej či sádlo na osmažení
40 g
Cibule 1 ks
Česnek
1 -
2 stroužek
Bylinky
tymián, rozmarýn nebo majoránka- snítka, dle chuti (není nutné)
 
Vývar
dle potřeby, cca 2 -
2,5 dl
Jíška
nebo hladká mouka
 
Mrkev
oloupaná, cca
300 g
Máslo
cca
25 g
Hladká mouka
- není nutná
1/2 lžička
Cukr krupice
dle sladkosti mrkve, cca
1 lžička
Ocet
nebo citronová šťáva na dochucení
 
Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví

Postup přípravy:

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, okmínujeme a po stranách nařízneme, aby se nám při dušení nekroutily. Pokud máme maso, které nejde pokrájet na plátky, můžeme ho klidně nechat na kostky či nudličky.

Cibuli a špek jemně pokrájíme a společně osmažíme dorůžova. Pokud nemáme špek, můžeme použít kousek sádla či trochu oleje na osmažení cibule, ale špek je chuťově lepší a dodá jídlu to, co má mít.

Na cibuli přidáme osmažit z obou stran i připravené plátky masa a během smažení přidáme i nasekaný česnek, aby nám krátkým smažením pustil vůni. Plátky masa podlijeme vývarem (vodou), jen tolik, aby se mohly dusit, ale ve vývaru přímo neplavaly, zakryjeme poklicí a dusíme doměkka. dle potřeby otáčíme a doléváme vývarem. Pokud máme rádi bylinky, přidáme je a dusíme společně s plátky masa.

Měkké plátky masa vyndáme stranou a vývar zahustíme malým množstvím domácí jíšky či trochou mouky rozmíchané v minimálním množství vody. Dochutíme, je-li třeba, solí a pepřem a vše krátce provaříme. Maso vrátíme do omáčky, aby nechladlo.

Oloupanou mrkev pokrájíme na kolečka a dáme na rozpuštěné máslo. Doporučuji hrnec s menším dnem, jelikož mrkev pustí vlastní šťávu a ta postačí na její podušení. Ve velkém se rychle odpaří a zbytečně se pak musí podlévat. Mrkev jemně osolíme, osladíme dle sladkosti mrkve a někdy to ani nutné, promícháme, zaklopíme a za občasného promíchání dusíme doměkka - na skus! Když máme mrkev podušenou, ochutíme ji octem nebo citronovou šťávou dle chuti. Pokud chceme mrkev krémovější, můžeme ji velmi zlehka zaprášit hladkou moukou, promíchat a dle potřeby přidat decentně vody či vývaru, krátce provařit. Místo mouky můžeme použít i trochu jíšky.

Podáváme s bramborovými noky, křehkými bramborovými knedlíky, pečenými knedlíky, bramborovo-houskovými knedlíky...

Použít můžeme samozřejmě také hovězí či drůbeží maso.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
Cukr - pochoutka, nebo bílý jed? A čím tedy vlastně sladit? Články z

Komentáře k receptu: Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví

Komentáře

  1. Romana   21.11.2016 | 16:37 | reagovat |

    Pouzila jsem plec, krajet na platky nesla, tak jsem narezala vetsi kostky a dusila tak. Dusenou mrkev jsem delala po dlouhe dobe a prisla nam velmi vhod. Dekuji.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak? Brečela, že se nevejde do kalhot. Slovenka proto zhubla o 30 kilogramů! Jak?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web