Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví

Hodnocení:

Moje:

-
2
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 2
      plátek vepřové maso : plec, kotleta nebo libová krkovice
    • sůl
    • pepř mletý
    • drcený kmín
    • 40
      g uzený špek nebo olej či sádlo na osmažení
    • 1
      ks cibule
    • 2
      stroužek česnek 1 -
    • bylinky tymián, rozmarýn nebo majoránka- snítka, dle chuti (není nutné)
    • 2,5
      dl vývar dle potřeby, cca 2 -
    • jíška nebo hladká mouka
    • 300
      g mrkev oloupaná, cca
    • 25
      g máslo cca
    • 0,5
      lžička hladká mouka - není nutná
    • 1
      lžička cukr krupice dle sladkosti mrkve, cca
    • ocet nebo citronová šťáva na dochucení

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, okmínujeme a po stranách nařízneme, aby se nám při dušení nekroutily. Pokud máme maso, které nejde pokrájet na plátky, můžeme ho klidně nechat na kostky či nudličky.
2
Cibuli a špek jemně pokrájíme a společně osmažíme dorůžova. Pokud nemáme špek, můžeme použít kousek sádla či trochu oleje na osmažení cibule, ale špek je chuťově lepší a dodá jídlu to, co má mít.
3
Na cibuli přidáme osmažit z obou stran i připravené plátky masa a během smažení přidáme i nasekaný česnek, aby nám krátkým smažením pustil vůni. Plátky masa podlijeme vývarem (vodou), jen tolik, aby se mohly dusit, ale ve vývaru přímo neplavaly, zakryjeme poklicí a dusíme doměkka. dle potřeby otáčíme a doléváme vývarem. Pokud máme rádi bylinky, přidáme je a dusíme společně s plátky masa.
4
Měkké plátky masa vyndáme stranou a vývar zahustíme malým množstvím domácí jíšky či trochou mouky rozmíchané v minimálním množství vody. Dochutíme, je-li třeba, solí a pepřem a vše krátce provaříme. Maso vrátíme do omáčky, aby nechladlo.
5
Oloupanou mrkev pokrájíme na kolečka a dáme na rozpuštěné máslo. Doporučuji hrnec s menším dnem, jelikož mrkev pustí vlastní šťávu a ta postačí na její podušení. Ve velkém se rychle odpaří a zbytečně se pak musí podlévat. Mrkev jemně osolíme, osladíme dle sladkosti mrkve a někdy to ani nutné, promícháme, zaklopíme a za občasného promíchání dusíme doměkka - na skus! Když máme mrkev podušenou, ochutíme ji octem nebo citronovou šťávou dle chuti. Pokud chceme mrkev krémovější, můžeme ji velmi zlehka zaprášit hladkou moukou, promíchat a dle potřeby přidat decentně vody či vývaru, krátce provařit. Místo mouky můžeme použít i trochu jíšky.
6
Podáváme s bramborovými noky, křehkými bramborovými knedlíky, pečenými knedlíky, bramborovo-houskovými knedlíky...
7
Použít můžeme samozřejmě také hovězí či drůbeží maso.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Romana
    Romana |

    21. 11. 2016 16:37

    Pouzila jsem plec, krajet na platky nesla, tak jsem narezala vetsi kostky a dusila tak. Dusenou mrkev jsem delala po dlouhe dobe a prisla nam velmi vhod. Dekuji.