Autor:

Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví

Snadné
Porce: 2
Ingredience
Vepřové maso
: plec, kotleta nebo libová krkovice
2 plátek
Sůl  
Pepř mletý  
Drcený kmín  
Uzený špek
nebo olej či sádlo na osmažení
40 g
Cibule 1 ks
Česnek
1 -
2 stroužek
Bylinky
tymián, rozmarýn nebo majoránka- snítka, dle chuti (není nutné)
 
Vývar
dle potřeby, cca 2 -
2,5 dl
Jíška
nebo hladká mouka
 
Mrkev
oloupaná, cca
300 g
Máslo
cca
25 g
Hladká mouka
- není nutná
1/2 lžička
Cukr krupice
dle sladkosti mrkve, cca
1 lžička
Ocet
nebo citronová šťáva na dochucení
 
Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví

Postup přípravy:

Plátky masa naklepeme, osolíme, opepříme, okmínujeme a po stranách nařízneme, aby se nám při dušení nekroutily. Pokud máme maso, které nejde pokrájet na plátky, můžeme ho klidně nechat na kostky či nudličky.

Cibuli a špek jemně pokrájíme a společně osmažíme dorůžova. Pokud nemáme špek, můžeme použít kousek sádla či trochu oleje na osmažení cibule, ale špek je chuťově lepší a dodá jídlu to, co má mít.

Na cibuli přidáme osmažit z obou stran i připravené plátky masa a během smažení přidáme i nasekaný česnek, aby nám krátkým smažením pustil vůni. Plátky masa podlijeme vývarem (vodou), jen tolik, aby se mohly dusit, ale ve vývaru přímo neplavaly, zakryjeme poklicí a dusíme doměkka. dle potřeby otáčíme a doléváme vývarem. Pokud máme rádi bylinky, přidáme je a dusíme společně s plátky masa.

Měkké plátky masa vyndáme stranou a vývar zahustíme malým množstvím domácí jíšky či trochou mouky rozmíchané v minimálním množství vody. Dochutíme, je-li třeba, solí a pepřem a vše krátce provaříme. Maso vrátíme do omáčky, aby nechladlo.

Oloupanou mrkev pokrájíme na kolečka a dáme na rozpuštěné máslo. Doporučuji hrnec s menším dnem, jelikož mrkev pustí vlastní šťávu a ta postačí na její podušení. Ve velkém se rychle odpaří a zbytečně se pak musí podlévat. Mrkev jemně osolíme, osladíme dle sladkosti mrkve a někdy to ani nutné, promícháme, zaklopíme a za občasného promíchání dusíme doměkka - na skus! Když máme mrkev podušenou, ochutíme ji octem nebo citronovou šťávou dle chuti. Pokud chceme mrkev krémovější, můžeme ji velmi zlehka zaprášit hladkou moukou, promíchat a dle potřeby přidat decentně vody či vývaru, krátce provařit. Místo mouky můžeme použít i trochu jíšky.

Podáváme s bramborovými noky, křehkými bramborovými knedlíky, pečenými knedlíky, bramborovo-houskovými knedlíky...

Použít můžeme samozřejmě také hovězí či drůbeží maso.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 7 x
1-
4.57 7 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1- (hodnoceno 7x)
Sendvič se slaninou a volským okem Rychlé a originální večeře od pondělí do pátku Články z

Komentáře k receptu: Dušené maso (nejen) na špeku s dušenou mrkví

Komentáře

  1. Romana   21.11.2016 | 16:37 | reagovat | závadný

    Pouzila jsem plec, krajet na platky nesla, tak jsem narezala vetsi kostky a dusila tak. Dusenou mrkev jsem delala po dlouhe dobe a prisla nam velmi vhod. Dekuji.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web