Autor:

Dort třípatrový

90 minut PT0H90M
Obtížné
Ingredience
Hladká mouka 200 g
Prášek do pečiva 1,5 lžička
Máslo
(studené)
115 g
Cukr krupice
(vychlazený v ledničce)
1 hrnek
Rostlinný olej 75 ml
Vejce 2 ks
Žloutek
(pokojová teplota)
3 ks
Podmáslí 120 ml
Vanilková esence 1 lžička
Na krém
Moučkový cukr 350 g
Máslo 250 g
Vanilková esence 1 lžička
Smetana ke šlehání 2 lžíce
Dort třípatrový

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Dorty

Mouku s práškem prosejte do mísy. Jinou mísu a elektrické šlehací metly si dejte vychladit a pak v nich 3 až 4 minuty šlehejte studené máslo. Vsypte vychlazený cukr a šlehejte další 4 minuty, až bude směs velmi nadýchaná. (Je-li vše studené, nezahřeje se máslo tolik třením a vešlehaný vzduch se v něm mnohem lépe udrží = těsto bude nadýchanější.) K máslu s cukrem zatřete olej (zvýší vláčnost těsta) a pak při nízké rychlosti a velmi zlehka vešlehejte vejce a žloutky. (Nepřešlehejte, na těstě by pak byla tuhá kůrčička.) Vetřete podmáslí a vanilku, pak pomocí stěrky zapracujte mouku s práškem. Troubu předehřejte na 180 °C.

Dortovou formu vyložte pečicím papírem a ten potřete olejem. Vysypte hrubou moukou a její přebytek oklepejte. Do formy vlijte těsto a pečte 30 až 35 minut. Vpichem špejle, na které by měly ulpět jen vlhké drobky, zjistěte, zda je korpus propečený. Nechte vychladnout, pak případně korpus prořízněte a naplňte krémem. Tím také korpus potřete, než ho potáhnete fondánem a sestavíte. Na krém si nejlépe elektrickými metlami pomalu zpěňte cukr s máslem. Zvyšte na střední rychlost a šlehejte ještě 3 minuty. Přidejte vanilku a smetanu a šlehejte ještě 1 minutu. Je-li krém tuhý, smetany můžete dát víc. Stejným způsobem připravte další díly dortu. Z jedné dávky těsta, kterou rozdělte na 2 a 1 třetinu, připravíte 2 menší korpusy.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
2+
4.5 2 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2+ (hodnoceno 2x)
Reklama
Castagnaccio do skla Energie na talíři Články z

Komentáře k receptu: Dort třípatrový

Komentáře

  1. Monika   20.06.2015 | 14:12 | reagovat | závadný

    Ahoj kuchaři, chtěla jsem se zeptat, jak je tento dort v konečné formě zhruba vysoký? Nemám s tím ještě moc zkušeností, tak to nedokážu odhadnout. Já bych potřebovala něco většího, aby to vypadalo majestátně. A ještě jedna otázečka, asi je nutné kupovat si 3 formy různých velikostí? Neexistuje na to nějaký jiný fígl? :-[ O:-) Děkuji ;-)

  2. Věra   11.04.2013 | 14:58 | reagovat | závadný

    Milý pane, nejspíše jste nepochopil ,že množství je uvedeno na jednu dávku tudíž na spodní díl dortu poté toto zopakujete znovu a doděláte zbylé dvě patra to , že si stejnou dávku rodělíte na2 a 1 třetinu , přeji pěkný den teď se již určitě povede , já ho měla odtud jako svatební například :-)

  3. Tomáš Fuk   24.05.2012 | 15:55 | reagovat | závadný

    Třípatrový dort z 200 g mouky a 2 vajec??? =-O ;-) To díky tomu vychlazenému cukru a metlám asi hóódně nabyde... :-D :-D :-D

    1. Petra   04.06.2012 | 20:02 | reagovat | závadný

      V receptu se píše: "Z jedné dávky těsta, kterou rozdělte na 2 a 1 třetinu, připravíte 2 menší korpusy."

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto! 5 triků pro cukroví bez chyb. Žádné hrudky v polevě a lepivé těsto!
Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek! Efektní drdol za dvě minuty: Naučte se jednoduchý účes na večírek!
Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které  naopak zimu? Přezimování kaktusů: Které potřebují teplo a které naopak zimu?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web