Autor:

Dort třípatrový

90 minut PT0H90M
Obtížné
Ingredience
Hladká mouka 200 g
Prášek do pečiva 1,5 lžička
Máslo
(studené)
115 g
Cukr krupice
(vychlazený v ledničce)
1 hrnek
Rostlinný olej 75 ml
Vejce 2 ks
Žloutek
(pokojová teplota)
3 ks
Podmáslí 120 ml
Vanilková esence 1 lžička
Na krém
Moučkový cukr 350 g
Máslo 250 g
Vanilková esence 1 lžička
Smetana ke šlehání 2 lžíce
Dort třípatrový

Postup přípravy:

Zařazení: Moučníky, Dorty

Mouku s práškem prosejte do mísy. Jinou mísu a elektrické šlehací metly si dejte vychladit a pak v nich 3 až 4 minuty šlehejte studené máslo. Vsypte vychlazený cukr a šlehejte další 4 minuty, až bude směs velmi nadýchaná. (Je-li vše studené, nezahřeje se máslo tolik třením a vešlehaný vzduch se v něm mnohem lépe udrží = těsto bude nadýchanější.) K máslu s cukrem zatřete olej (zvýší vláčnost těsta) a pak při nízké rychlosti a velmi zlehka vešlehejte vejce a žloutky. (Nepřešlehejte, na těstě by pak byla tuhá kůrčička.) Vetřete podmáslí a vanilku, pak pomocí stěrky zapracujte mouku s práškem. Troubu předehřejte na 180 °C.

Dortovou formu vyložte pečicím papírem a ten potřete olejem. Vysypte hrubou moukou a její přebytek oklepejte. Do formy vlijte těsto a pečte 30 až 35 minut. Vpichem špejle, na které by měly ulpět jen vlhké drobky, zjistěte, zda je korpus propečený. Nechte vychladnout, pak případně korpus prořízněte a naplňte krémem. Tím také korpus potřete, než ho potáhnete fondánem a sestavíte. Na krém si nejlépe elektrickými metlami pomalu zpěňte cukr s máslem. Zvyšte na střední rychlost a šlehejte ještě 3 minuty. Přidejte vanilku a smetanu a šlehejte ještě 1 minutu. Je-li krém tuhý, smetany můžete dát víc. Stejným způsobem připravte další díly dortu. Z jedné dávky těsta, kterou rozdělte na 2 a 1 třetinu, připravíte 2 menší korpusy.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 1 x
1
5 1 5 1
Reklama
Bylinkový koláč Koláče z křehkého těsta - sladké i slané recepty Články z

Komentáře k receptu: Dort třípatrový

Komentáře

  1. Monika   20.06.2015 | 14:12 | reagovat |

    Ahoj kuchaři, chtěla jsem se zeptat, jak je tento dort v konečné formě zhruba vysoký? Nemám s tím ještě moc zkušeností, tak to nedokážu odhadnout. Já bych potřebovala něco většího, aby to vypadalo majestátně. A ještě jedna otázečka, asi je nutné kupovat si 3 formy různých velikostí? Neexistuje na to nějaký jiný fígl? :-[ O:-) Děkuji ;-)

  2. Věra   11.04.2013 | 14:58 | reagovat |

    Milý pane, nejspíše jste nepochopil ,že množství je uvedeno na jednu dávku tudíž na spodní díl dortu poté toto zopakujete znovu a doděláte zbylé dvě patra to , že si stejnou dávku rodělíte na2 a 1 třetinu , přeji pěkný den teď se již určitě povede , já ho měla odtud jako svatební například :-)

  3. Tomáš Fuk   24.05.2012 | 15:55 | reagovat |

    Třípatrový dort z 200 g mouky a 2 vajec??? =-O ;-) To díky tomu vychlazenému cukru a metlám asi hóódně nabyde... :-D :-D :-D

    1. Petra   04.06.2012 | 20:02 | reagovat |

      V receptu se píše: "Z jedné dávky těsta, kterou rozdělte na 2 a 1 třetinu, připravíte 2 menší korpusy."

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky? 5 jednoduchých maličkostí, kterými vyznáte lásku i beze slov! Umíte to taky?
Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat! Také máte menstruaci stejně jako vaše kolegyně? Víme, jak si ji vychutnat!
Horoskop na další týden: Krysy čeká pokušení, Tygry nečekané peníze Horoskop na další týden: Krysy čeká pokušení, Tygry nečekané peníze
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web