Autor:

2x cuketovo-smetanová omáčka

Snadné
Porce: 3
Ingredience
Cuketa
mladá, neloupaná
400 g
Olej  
Cibule
velká
1 ks
Česnek 2 stroužek
Bylinky
dle chuti
 
Rajčata
větší
2 ks
Sůl  
Pepř mletý  
Cukr krupice
- není nutný
 
Zakysaná smetana
160 -
200 ml
Smetana ke šlehání 160 ml
Smetanový sýr
tavený nebo strouhaná Niva, Ementál... dle chuti
 
Muškátový květ
- není nutný
 
2x cuketovo-smetanová omáčka

Postup přípravy:

Na oleji osmažíme pokrájenou cibuli a cuketu, pak přidáme bylinky dle chuti (čerstvé nebo sušené) a česnek a ještě krátce osmažíme. Přidáme dvě oloupaná, pokrájená rajčata, osolíme, opepříme a teď už záleží na tom, jakou chceme dělat omáčku. Zda pikantnější nakyslou a odlehčenou nebo jemnější krémovou.

Se zakysanou smetanou: pokud máme rajčata hodně kyselá a smetanu také, můžeme zeleninovou směs trochu osladit špetkou cukru ve fázi, kdy jsme přidali rajčata. Pak vše chvilku provaříme (nerozvařit cuketu!), odstavíme a vmícháme zakysanou smetanu. Již nevaříme a podáváme například s těstovinami nebo bramborem, dozdobené rajčetem, bylinkami...

Se smetanou a sýrem: do zeleninové směsi nalijeme smetanu ke šlehání a přidáme i tavený sýr (2-3 obdélníčky) nebo nastrouhaný sýr (dle chuti), krátce provaříme, jen aby se nám sýr rozpustil a podáváme. Podáváme nejlépe s těstovinami, gnocchi, bramborem, ale i rýží.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 2 x
1
5 2 5 1
V jednom ohni: Pekelně ostré vaření na zahřátí Články z

Komentáře k receptu: 2x cuketovo-smetanová omáčka

Komentáře

  1. lkomarkova   20.07.2015 | 18:50 | reagovat |

    použila jsem kombinaci zakysané smetany a lučiny :-) a jídlo je naprosto vynikající. Děkuji za super rychlý a výborný recept.

  2. Klára   02.06.2015 | 15:36 | reagovat |

    Myslím že to není zrovna dietní jídlo :)

  3. Irena   23.04.2015 | 22:14 | reagovat |

    Smetanová se sýrem byla velmi dobrá. Z kysané smetany určitě někdy vyzkouším taky.

  4. Eva   19.03.2015 | 19:38 | reagovat |

    Já myslím že cuketa s rajským a kysanou smetanou není nic proti dietě a taky asi záleží na druhu diety.

  5. Alena 1A   19.03.2015 | 14:48 | reagovat |

    otevřu si dietní jídla a první nabídka je smetanová omáčka :-D

    1. recepty73   20.03.2015 | 11:05 | reagovat |

      ...dietní strava má být pestrá a nikdo netvrdí, že si omáčku musí uvařit třeba hned po žlučníkovém záchvatu ;-) ...zakysaná smetana se vyrábí i extra light a doporučuje se běžně při redukční dietě, kde s ní můžete dost dobře nahradit šlehačku nebo majonézu například v segedínu nebo bramborovém salátu...

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

5 ranních návyků, po kterých se bohužel přibírá 5 ranních návyků, po kterých se bohužel přibírá
Jitka Schneiderová v další řadě První republiky: Koho bude hrát a jak její postava zamíchá kartami? Jitka Schneiderová v další řadě První republiky: Koho bude hrát a jak její postava zamíchá kartami?
Petrklíče, hyacinty, narcisy: Jak na to, aby vydržely i v interiéru Petrklíče, hyacinty, narcisy: Jak na to, aby vydržely i v interiéru
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web