Buchty jako od babičky

moje hodnocení:

4,5

hodnotilo: 19
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: ovecka17

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Kynuté těsto:
    • 1
      kg polohrubá mouka Nebo polovina hrubé a polovina hladké
    • hera Půlka
    • olej Půl skleničky
    • 115
      g cukr
    • 3
      ks vejce 2-3 ks
    • 1
      kostka droždí
    • mléko 1/2 litru
    • citronová kůra
    • 1
      lžička sůl
  • Povidlová náplň:
    • 250
      g švestková povidla
    • cukr Podle potřeby
    • 2
      lžíce hnědý rum
    • citronová kůra
  • Marmeládová náplň:
    • marmeláda Jakákoliv vaše oblíbená
  • Maková náplň:
    • 300
      g mák
    • mléko 1/2 l
    • 150
      g cukr
    • 2
      hrst perník na strouhání Nebo drcené piškoty
    • vanilka Nebo alespoň vanilkový cukr
    • citronová kůra
    • skořice 1/2 lžíce
    • 1
      lžička kakao
    • hřebíček 1/2 nastrouhaného
  • Tvarohová:
    • 150
      g cukr 100-150 g
    • 2
      ks žloutek
    • 500
      g tvaroh Je-li tvaroh suchý přidáme 2 lžíce mléka nebo smetany, je-li řídký, přidáme trochu krupice
    • sníh z bílku Nebo dáme rovnou 2 vejce
    • ovoce V létě i sezonní ovoce

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Tuk utřeme s cukrem a s vejci. Poté přdáme mléko a vzešlý kvásek a cit. kůru. Nakonec přidáme mouku se solí. Mouky dáváme tolik, až je těsto tužší víc jak na táč, ale méně než třeba na vánočku. Každá mouka také jinak pije tak je možné, že mouky bude víc nebo míň jak 1 kg. Zaděláme pevnější těsto, které necháme 1/2 půl hodiny kynout. Z již připraveného kynutého těsta vykrajujeme lžící z těsta kousky, které klademe na pomoučený vál a prsty roztlačíme a naplníme. Buchty dobře uzavřeme stisknutím okrajů. Klademe je na plech, vymazaným rozehřátým tukem spojenou částí dolů a mezi sebou je promažeme tukem.
2
Na plech je klademe volně, aby mohly nabývat. Necháme je ještě 15-20 minut kynout a dáme péci do dobře vyhřáté trouby. Po chvíli teplotu truoby zmírníme. Pečeme je půl až třičtvrtě hodiny. Upečené je vyndáme z plechu, aby se odpařily, a pocukrujeme.
3
Z mého těsta se na vás bude smát 40 až 50 kousků.
4
//**Povidlová náplň:**// švestková povidla rozředíme horkou vodou. Podle potřeby osladíme, přidáme rum a nastrouhanou citronovou kůru. Kořeníme skořicí a hřebíčkem nebo novým kořením.
5
//**Maková náplň:**// mák jemně umeleme, vsypeme do vřelého mléka a vaříme. Když houstne, musíme jím často míchat, aby se nepřipálil. Ještě teplý osladíme cukrem (nebo medem) a přidáme strouhaný perník (nebo piškoty). Okořeníme citronovou kůrou nebo mletým kořením a můžeme přidat i rozinky.
6
//**Tvarohová náplň:**// tvaroh jemně utřeme, přidáme cukr, žloutky, nastrouhanou citronovou kůru, vanilku (nebo vanilkový cukr), rozinky (v létě vkládáme sezonní ovoce), podle chuti ustrouhanou hořkou mandli, špetku muškátového květu a nakonec sníh z bílků (pro usnadnění můžeme dávat rovnou celá vejce).
Zařazení: Moučníky Buchty
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • verča
    verča |

    30. 3. 2013 12:44

    Každého názor, ale myslím si že do buchet patří prostě celá vejce ;-) Každá babička to tak dělá :) jestli je ale tohle něco moderního proč ne ....ale patří tam celé vejce

  • brezi
    brezi |

    17. 11. 2012 12:38

    neskodilo by napsat ze z vajec se davaji jen zloutky.... :-|

  • romanika
    romanika |

    17. 10. 2012 08:10

    Buchty se povedly a chutnali nám, jen jsem nedělala z tolika mouky a musela u všeho ubrat.

  • mirkavazy
    mirkavazy |

    13. 7. 2012 17:25

    Právě dopečeno....aaa.... POVEDLO SE!!! S receptem jsem spokojena a přesouvám ho na žebříčku na přední místa. Výborné a snadné :-D Rozhodně DOPORUČUJI !!!!!!!! ;-)

  • samulka
    samulka |

    21. 1. 2012 11:50

    buchticky vyborne, neni nad klasiku

  • Jeannys
    Jeannys |

    28. 11. 2011 10:14

    Chutnaly na 1. <3

  • Zelda
    Zelda |

    2. 8. 2011 15:40

    Super, můžu jen doporučit..:)

  • Zita Matejkova
    Zita Matejkova |

    18. 4. 2011 12:46

    Krásně napsaný recept, doporučuji ;-)

  • PAVEL
    PAVEL |

    2. 2. 2011 04:10

    Super recept,opravdu dělám jen podle tohoto a vždy si pochutnám,děkujeme autorce i za vzorný popis receptu,Pavel

  • Simča S.
    Simča S. |

    11. 11. 2010 06:35

    Naprostá klasika - pečeme tak jednou za 2 týdny na nedělní snídani....

  • Nikola Novakova
    Nikola Novakova |

    21. 11. 2008 19:56

    Tento recept jsem dostala od mamky,takze ho mam vyskousenej a vrele ho doporucuji.Buchty jsou krasne nadychane a vlacne proste jsou bozsky.Urcite ho vyskousej te!