Autor:

Brambory zapečené (nejen) s mletým masem

Snadné
Porce: 4
Ingredience
Brambory
syrové, oloupané,
1200 g
Mleté maso
netučné, například z plece nebo v kombinaci s mletým hovězím
500 g
Čerstvé žampiony
nebo lesní houby, hlíva...
250 g
Pórek
(může být i cibule)
160 g
Olej  
Česnek
cca 4 -
5 stroužek
Posekané bylinky
nebo sušené, dle chuti: tymián, rozmarýn, libeček, majoránka...
 
Sůl  
Pepř mletý  
Smetana ke šlehání 200 ml
Brambory zapečené (nejen) s mletým masem

Postup přípravy:

Na malém množství oleje necháme zesklovatět pokrájený pórek (cibuli). Přidáme mleté maso, které smažíme za stálého míchání do té doby, než se nám rozpadne na „drobenku“. Maso dostatečně osolíme, opepříme, přisypeme pokrájené žampiony, nasekaný česnek a bylinky dle chuti. Dále za občasného promíchání smažíme do změknutí žampionů, pak odstavíme.

Na dno pekáčku si vyskládáme zhruba 700 gramů brambor pokrájených na plátky. Na brambory rozprostřeme směs z mletého masa, kterou zakryjeme zbylými plátky brambor. Brambory nejprve přelijeme smetanou, pak osolíme a ochutíme dle chuti pepřem nebo bylinkami. Pekáč zakryjeme a vložíme do předehřáté trouby na 180 stupňů a pečeme cca 40 - 50 minut, dle druhu a tloušťky plátků brambor. Po vyndání z trouby necháme brambory zakryté cca 10 minut odpočinout, poté podáváme například s okurkovým salátem nebo kompotem.

Varianta se sýrem: do mleté směsi nemusíme přidávat bylinky a po odstavení jen vmícháme cca 200 gramů Gorgonzoly či Nivy, ale použít můžeme také pokrájený Hermelín, Čedar, Ementál... a dále podle receptu.

Kořeněná varianta: místo bylinek použijeme více česneku, sladkou nebo pálivou papriku, drcený kmín a podle chuti můžeme přidat například i chilli papričku, čerstvou nebo nakládanou papriku, plnější lžíci protlaku... a dále dle receptu.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 6 x
1
5 6 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 6x)
Kuřecí paličky v medu se sezamem Recept na víkend: Kuřecí paličky v medu se sezamem Články z

Komentáře k receptu: Brambory zapečené (nejen) s mletým masem

Komentáře

  1. Cigankova   03.12.2016 | 19:57 | reagovat | závadný

    Vynikajici !

  2. Tereza   01.05.2016 | 20:44 | reagovat | závadný

    Rychlá a výborná večeře :-* Dala jsem jak bylinky tak i sýr a mňamka byla na světě.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web