Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

1320 kJ 315 kalorií kJ
90 minut PT0H90M
Střední
Porce: 6
maso
Olej 3 lžíce
Pepř mletý 3 lžička
Uzený špek 80 g
Sůl 2 lžíce
Hovězí svíčková 1 kg
na ozdobu
Brusinkový kompot 6 lžička
Citron 6 plátek
omáčka
Máslo 150 g
Smetana na vaření 500 ml
Citron 1 ks
Petržel 3 ks
Bobkový list 3 ks
Cukr 2 lžíce
Citronová kůra 1 lžička
Sůl 1 lžíce
Tymián 2 lžička
Mrkev 6 ks
Hovězí vývar 2 l
Cibule 2 ks
Malý celer 1 ks
Nové koření 8 ks
Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Postup přípravy:

Základem skvělé svíčkové omáčky je čerstvá zelenina, kterou použijeme ve značném množství, protože nám svíčkovou omáčku zároveň zahustí, chuť zůstane výrazná po zelenině a nemusíme zahušťovat moukou.

Očištěnou zeleninu nakrájíme na kostky. Na másle orestujeme nakrájenou cibuli a přidáme zeleninu, posypeme cukrem, tymiánem a osolíme. Restujeme, jakmile nám začne zelenina hnědnout, podlijeme vývarem, přidáme bobkový list a nové koření. Zamícháme a tuto směs dusíme doměkka.

Poté vypneme, vyndáme veškeré koření, rozmixujeme ponorným mixérem nebo propasírujeme přes síto a podle potřeby rozředíme vývarem. Do svíčkové přidáme smetanu, citronovou šťávu, strouhanou citronovou kůru a znovu povaříme. Pokud je potřeba, svíčkovou dosolíme a dokořeníme.

Hovězí svíčkovou prošpikujeme špekem, řádně osolíme a opepříme. Maso ze všech stran zprudka orestujeme, aby se zatáhlo a zůstalo uvnitř šťavnaté. Pak maso zabalíme do dvojitého alobalu a řádně uzavřeme, aby nemohla unikat šťáva. Vynikající je i pečící sáček. Hovězí svíčkovou vložíme do předehřáté trouby na 180 °C a pečeme cca 60 minut. Po upečení maso nakrájíme na plátky a vložíme do svíčkové omáčky.

Ke svíčkové na smetaně patří neodmyslitelně knedlík. Někdo rád karlovarský, jiný houskový, proto recept zde uvádět nebudu, každý z nás má svůj oblíbený knedlík, takže tuto volbu nechám na vás. A nezapomeňte, že se jí i očima! Pěkně vše ozdobte plátkem citronu, šlehačkou a lžičkou brusinek.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 4 x
1-
4.75 4 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1- (hodnoceno 4x)
Redaktorka Jana Illéšová Domácí jogurt krok za krokem Články z

Komentáře k receptu: Svíčková na smetaně podle Richarda Nováka

Komentáře

  1. 22gugu22   28.06.2016 | 22:25 | reagovat | závadný

    Dala jsem méně mrkve než je v receptu, ale jinak NEJLEPŠÍ SVÍČKOVÁ! <3 <3 <3 <3

  2. ludmila   08.05.2016 | 15:42 | reagovat | závadný

    zkousela sem a vyborne chutnalo cele rodine dekuji ;-)

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web