Domácí chléb VI.

Snadné
Ingredience
Mléko 4 lžíce
Cukr krupice 1 lžička
Droždí 1 kostka
Hladká mouka 800 g
Sůl 2 lžička
Kmín 2 lžička
Cibule
větší
3 ks
Vlažná voda 2 hrnek
Olej
na osmažení cibule
2 lžíce
Na potření
Voda 1 hrnek
Ocet 2 lžíce
Domácí chléb VI.

Postup přípravy:

Zařazení: Ostatní, Pečiva

Nejprve si cibuli nakrájíme na kostičky a osmažíme na oleji tak, aby se nám lehce zbarvila dozlatova. Po té si připravíme kvásek z vlažného mléka, cukru, droždí, trochu mouky a necháme jej vzejít. Připravíme si prosátou mouku a smícháme ji se solí a kmínem.

Potom přidáme kvásek, vlažnou vodu a osmaženou cibuli. Vypracujeme v tužší těsto, které na válu ještě zpracujeme s trochou mouky, aby se nelepilo. Necháme 1 - 1,5 hodiny na teplém místě pod utěrkou vykynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na dvě přiměřeně stejné části a každou ještě jednou propracujeme. Vytvarujeme dvě šišky nebo bochánky, které položíme na plech s pečícím papírem a necháme ještě 20 minut pod utěrkou kynout. Mezitím si zapneme troubu a vyhřejeme ji na maximum. Asi tak na 220°C (může být i víc).

Těsně před vložením chleba do trouby obě šišky (bochánky) zlehka potřeme mašlovačkou namočenou v octové vodě. Chléb pečeme zprudka asi 5 minut, pak snížíme teplotu zhruba na 180°C a dopékáme dalších 40 minut. Během pečení chléb pravidelně každých 10 minut potíráme octovou vodou, bude mít pak krásnou zlatavou kůrčičku.

Chléb se po vytažení z trouby ještě uvnitř „dopéká“. Proto je dobré jej před krájením nechat dobře vychladit. Tak cca 2hodiny. Ale i tak mám zkušenosti, že chléb i přes dobré vychlazení se v papírovém sáčku „zpotí“.

Chléb je měkký a vláčný poměrně dlouho. Protože je tak dobrý, vydrží nám obvykle jen dva dny. Pečeme jej často a ze svých zkušeností vím, že jím nepohrdne ani ten, co nemá zuby.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 6 x
1
4.83 6 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 6x)

Komentáře k receptu: Domácí chléb VI.

Komentáře

  1. pintravka   09.02.2014 | 20:59 | reagovat | závadný

    Chleba jsem dělala poprvé a rovnou jsem ho udělala z žitné mouky. Krásně nakynul a výsledek je výborný. :-)

  2. katkamook   09.11.2013 | 19:50 | reagovat | závadný

    naprosto luxusní, nej jsem chlebík dělala z celozrný mouky a s červenou cubulkou ... mno a hned zmizel

  3. Gabča100   10.06.2013 | 10:03 | reagovat | závadný

    Dneská zkouším poprvé :-) ták doufám,že budu supééér :-) snád lepší nežli z krámu :-) :-[

  4. Lenulka170   07.02.2012 | 17:57 | reagovat | závadný

    výborný chléb, mohu vřele doporučit

  5. lusyl_k   29.01.2011 | 21:02 | reagovat | závadný

    Dva pecny upečeny, dělala jsem z žitné a špaldové mouky. Nakynul dobře, ale chleba je hutnější. :-!

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač Vyzkoušeno před kamerou: Pudrové oční linky a skvělý pleťový rozjasňovač
VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy VIDEO: Toužíte před Vánoci vypadat uvolněně a krásně? Objevte nový chrám krásy
Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění? Máte často modřiny? Banalita, nebo velmi vážné onemocnění?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web