Autor:

Dobrý chléb pro Jiřího

Snadné
Ingredience
Pšeničná chlebová mouka 350 g
Žitná hladká mouka 250 g
Voda
vlažná
Olivový olej 3 lžíce
Med 1 lžička
Sůl 1 lžička
Ocet 1 lžíce
Kmín 1 lžíce
Droždí 1 kostka
Dobrý chléb pro Jiřího

Postup přípravy:

Mouku promícháme, přidáme kmín a sůl.
Do pekárny nalijeme vlažnou vodu, ve které jsme romíchali droždí, med, olej i ocet. Vsypeme mouku a pečeme na základním program BASIC, a barva kůrky MEDIUM.
Chléb je výtečný. Křehký, lehký, vysoký.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 3 x
1
5 3 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 1 (hodnoceno 3x)
Reklama
Recepty na víkend: Dušené hrušky a karamelizovaná jablíčka Články z

Komentáře k receptu: Dobrý chléb pro Jiřího

Komentáře

  1. helča   03.06.2012 | 21:04 | reagovat | závadný

    Po dlouhé době jsem se vrátila, trvalo nějaký čas, než se mi sem podařilo opět přihlásit.Četla jsem všechny komentáře a divím se...O co tu vlastně " Amy" šlo ? Jistěže chléb zadělaný chlebovým kvasem je chutnější i zdravější, ale ne každý ho má, sežene nebo si umí vypěstovat.A tak si myslím, že většina národa- která holduje pečení sáhne po klasickém droždí - ať čerstvém, trvanlivém / kostky o váze 42 gr- ať je to každému jasné / a nebo droždím sušeném.Můj názor je - že se chlebem nikdo necpe od rána do večera ani od pondělí do neděle, aby měl nějaké zažívací potíže z toho , že chleba kynul - kvasil - krátkou dobu.A proto mi celá diskuze a příspěvky od "Amy" přijde zbytečná.Hezký večer všem ať vám kynuté kyne a kvašené kvasí a všechno dobře strávíte i jistě " dobře míněné rady " od "Amy"... ;-) ;-) ;-)

  2. Amy -   10.02.2010 | 15:37 | reagovat | závadný

    "Chléb z kvásku je i výrazně lépe stravitelný. V mouce je totiž přítomna látka s názvem kyselina fytinová, která může spolu s dalšími minerály vytvářet velmi těžce vstřebatelné sloučeniny ve střevech a zároveň odvádět z těla minerální látky. Kváskový chléb na rozdíl od chleba z droždí dlouho kyne. Díky tomu a díky přítomnosti kyseliny mléčné se zcela rozloží fytin přítomný v mouce. Dlouhá doba kynutí způsobuje přirozenou fermentaci, během které se bílkoviny rozkládají na aminokyseliny a tím je kváskový chleb lépe stravitelný a mnoho minerálních látek se stane teprve po dlouhé fermentaci pro člověka využitelnými. U chleba z droždí probíhá kynutí rychle (pro snížení nákladů), což způsobuje, že fytin není dostatečně rozložen. Zatěžuje organizmus, nadýmá a odvádí z těla důležité minerální látky jako vápník, zinek či hořčík." http://www.vegetarian.cz/ostatni/zitny%20kvasek%20.html

  3. Zora Manasová   09.02.2010 | 23:14 | reagovat | závadný

    Amy, ale stále nevidím dôvod na kritiku - tej ražnej múky tam je menej ako hladkej, takže zdravým ľuďom nemôže spôsobovať žiadne problémy. Ako som už písala, pečiem s ňou, a je to bez problémov. Zdravím.

  4. Amy -   09.02.2010 | 22:57 | reagovat | závadný

    Ano, ty souvislosti... To je možná problém v jazyku. Byl myšlen rozdíl mezi kynutým a kvašeným, tedy mezi zadělaným kvasnicemi a zadělaným kvasem. Ujišťuji Vás, že to rozdíl je. Velmi podstatný. Chléb zadělaný žitným kvasem je diametrálně odlišný od kvasnicového. Ten rozdíl poznáte, až vyzkoušíte. O výživovém hledisku už jsem se zmínila dříve, tak to nebudu opakovat. Zdravím!

  5. Zora Manasová   09.02.2010 | 21:55 | reagovat | závadný

    Amy, neviete kde beriete tú sebaistotu, že máte pravdu? Bežne robím chlieb z ražnej múky a nemáme žiadne problémy. Mimochodom, v dávnejších dobách sa nerobil kysnutý chlieb, ani z ražnej múky. Neviem teda, akú pekáreň máte Vy, ale v mojej cesto vykysne aj na programe BASIC, tak nieviem prečo ste vôbec začali debatu o kysnutých chleboch. To je snáď v našich končinách v podstate každý chlieb. Ani ja sa neprikláňam k názoru o škodlivosti vedomostí, ale treba v prvom rade vedieť čítať a spájať si súvislosti. Pekný večer.

1 2 3 4 5 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem 10 dárků, které ženy za žádnou cenu nechtějí najít pod stromečkem
VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová VIDEO: Získejte uhrančivý pohled jako Karolína Mališová
Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice Revoluce ve vyhledávání nemovitostí v České republice
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web