Císařská kýta

Hodnocení:

Moje:

90 minut
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 700
      g telecí kýta
    • 1
      ks citron (kůra i šťáva)
    • 80
      g máslo
    • 1
      ks cibule
    • 300
      ml bílé víno (kvalitní)
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • 200
      ml zakysaná smetana
    • 60
      g vepřová šunka (plátky)
    • sůl

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Celý sval masa opláchněte, osušte a lehce naklepejte. Potřete solí, posypte lžičkou jemně pokrájené citronové kůry a nechte asi 20 minut odležet. Troubu předehřejte na 180 °C. Odleželou kýtu potřete rozpuštěným máslem, dejte do pekáčku vymazaného máslem, přidejte pokrájenou cibuli a dejte péct. Když se maso a cibule začnou zabarvovat, snižte teplotu na 165 °C a podlijte trochou vína. Když je maso zpola pečené, přilijte zbytek vína. Z mouky a zbylého másla připravte světlounkou jíšku. Odstavte ji, rozmíchejte se 100 ml studené vody, přimíchejte zakysanou smetanu, lžíci citronové šťávy a vlijte k pečeni. Přiklopte nebo zakryjte alobalem a společně dopečte doměkka. Maso vyndejte a nechte zakryté alespoň 15 minut dojít. Rozkrájejte ho na plátky, rozdělte na talíře, podlijte omáčkou a posypte šunkou pokrájenou na jemné nudličky. Podávejte s dušenou rýží, kterou můžete obohatit nasucho orestovanými ořechy a bylinkami.
Zařazení: Maso Telecí

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.