Rohlíkový ovocný koláč aneb, když žemlovka už nebaví

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 1
doba přípravy: 60 minut
počet porcí: 6 porce
počet kalorií: neuvedeno
autor: recepty73

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 6
      ks rohlík starší, nebo zbylá vánočka...
    • 1
      ks vanilkový cukr
    • 120
      g moučkový cukr , dle sladkosti ovoce
    • 350
      ml mléko dle potřeby, cca
    • 3
      ks vejce
    • citronová kůra dle chuti
    • skořice - mletá dle chuti
    • 1
      hrnek drobenka cca
    • čerstvé ovoce nebo okapané kompotované
    • ořechy , kokos nebo rozinky dle chuti

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Starší rohlíky buď nahrubo rozmixujeme v mixéru, nebo je pokrájíme na kostičky. Dáme je do mísy, pocákáme je směsí žloutků, rozmíchaných v mléce a necháme nasát. Kdo chce může trošku mléka nahradit rumem. Rohlíky osladíme cukry, ochutíme citronovou kůrou nebo skořicí dle chuti, do směsi můžeme přidat i hrst kokosu nebo mletých ořechů. Nakonec do rohlíkové směsi zlehka vmícháme tuhý sníh z bílků a "těsto" nandáme do koláčové formy o průměru cca 32 cm, vymazané máslem a vysypané hrubou moukou nebo strouhankou. Já pekl v remosce, kterou jsem vyložil pečícím papírem.

RADA: VIDEO, jak vyšlehat sníh bez bílků

2
Na těsto nandáme ovoce dle chuti a sezóny (hrušky, jablka, švestky, třešně...), posypeme drobenkou, kterou též můžeme zpestřit kokosem nebo ořechy a dáme péct do předehřáté trouby na 180 stupňů na cca 30 minut, dozlatova.
3
Podáváme teplé i vychladlé, ke svačině či večeři nebo i jako zákusek ke kávě, s kopečkem zakysané smetany.

RADA: Podívejte se na VIDEO, jak připravit domácí vanilkový extrakt

Komentáře k receptu

  • Nejsou zde zatím žádné komentáře.

Další doporučené recepty: