Řepánky

moje hodnocení:

5,0

hodnotilo: 4
doba přípravy: neuvedeno
počet porcí: neuvedeno
počet kalorií: neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
  • Náplň
    • 1
      ks cukrová řepa
    • perník Strouhaný
    • badyán
    • hřebíček
    • skořice
    • těsto na buchty

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Včera jsem hledala řepánky zde v receptech a nebyly, tak jsem se rozhodla napsat svůj večerní postup, který jsem konzultovala se starousedlicemi po telefonu. Povedl se a dceři moc chutnaly, hlavně se nezačala po máku "dusit" jak je jejím zvykem na mák reagovat. Je to zpestření podzimního pečení, řepu najdete na poli nebo, když spadne z náklaďáku při převozu na silnici.
2
Zaděláme si kynuté těsto na buchty cca z 1 kg hladké mouky, viz. recept Buchty apod. Na náplň si oškrábeme 1 cukrovku, umyjeme a jemně na robotu nastrouháme. S troškou vody dusíme doměkka a přidáme mleté koření nebo utlučené v hmoždíři. Vyvaříme všechnu vodu do hustoty jablečných povidel a přidáme strouhaný perník, dle sladkosti řepy můžeme ještě přisladit! Kdo může mák, tak si přidá do řepy mletý mák a povaří - nedělala jsem, prý také dobré! Náplň necháme vystydnout. Mezitím si rozdělíme těsto na vále na kousky a roztlačíme placičky, které naplníme řepou. Buchty spojíme a otočíme spojem dolu na olejem vylitý pekáč. Pečeme při 160 °C v horkovzdušné troubě dozlatova (víc jak 30 minut).
3
Jedna sousedka dělá náplň obráceně: řepu vaří vcelku ve vodě, potom nastrouhá a teprve do ní sype mák a opět s mákem vaří. Já jsem pro moji první variantu, zdá se mi to kratší. Je to jídlo našich babiček a prababiček.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Bom
    Bom |

    2. 11. 2015 16:16

    http://www.apetitonline.cz/recepty/5364-repanky.html

  • A
    A |

    11. 11. 2012 18:15

    šiml je mák s tvarohem; jako řepu s mákem jsem to nikdy neslyšela

  • Dana
    Dana |

    6. 11. 2012 17:37

    Jedna vychytávka.Řepu uvařit ve vodě,když je měkká,tak ji vyndat a vodu dál vařit.Uvaříte si sirob.Musí se to ale stále hlídat,aby se to nepřipálilo. ;-)

  • Edita
    Edita |

    13. 3. 2011 18:04

    Řepánky nemají chybu. Mám jednu "vychytávku"! Dělám řepánky s mákem, takže řepu uvařím, nastouhám, orestuji na másle a přidám umletý v mléce uvařený a oslažený mák a nakonec ...... PEPŘ! Je to výborné. Pepře tak půl lžičky, zase nesmí hořet pusa, ale vynikající. Dobrou chuť :-[

  • Bětavěta Větaběta
    Bětavěta Větaběta |

    4. 10. 2008 20:11

    Když není k mání cukrovka, dá se použít i vyzrálá cuketa, strouhám ji syrovou a na máslle podusím a ostatn í postup je stejný,jen nedělám buchty, ale naplněné těsto pokládám na plech jako koláče a po tírám vejcem

  • zdenek krejčí
    zdenek krejčí |

    4. 10. 2008 11:48

    Milá Jitko.Jsem rád za tento recept taky jsem ho hledal a nenašel.5epánky jsou opravdu moc skvělé jídlo jak ke kafi tak i pro chut .Děkuji i za ostatní

  • JanaM
    JanaM |

    26. 10. 2007 22:43

    Já řepu také uvařím vcelku,postrouhám a smíchám s mletým mákem.Už nevařímMám radost,že jsem tady našla tento recept.Příště vyzkouším s tím perníkem a kořením.

  • MartinV
    MartinV |

    30. 12. 2006 17:56

    Zdravím, moc zajímavý recept => upřesněte prosím množství surovin do náplně. Předem díky ! Z kterého kraje je temnto recept ?

  • Kocca
    Kocca |

    10. 12. 2006 09:29

    Anno, cukrové řepy je vždycky na podzim plno na poli. :-))))

  • Anna
    Anna |

    11. 11. 2006 10:42

    Kde se dá sehnat cukrová řepa? To sem nikde neviděla prodávat.

  • Eva
    Eva |

    10. 11. 2006 11:10

    Dělám řepánky s mákem, jsou moc dobré. Řepu dříve vařím, dá se pak lehčeji nastrouhat.

  • Marie Horáková
    Marie Horáková |

    10. 11. 2006 07:59

    Řepánky jsem nikdy nepekla, ale každý rok na podzim si je kupujeme v jedné malé pekárně, jsou výborné !

  • Jana
    Jana |

    9. 11. 2006 11:33

    Naše babičky tomu říkaly buchty se šimlem.

  • Berča
    Berča |

    9. 11. 2006 10:57

    Řepánky jsou krajový recept, znám je a jsou opravdu vynikající. Nádivka má být maková a u nás se dělá bez koření, jen mletý mák, vařená strouhaná řepa a trocha rumu. Je to opravdu vynikající.