Řízky v zeleninové omáčce

Hodnocení:

Moje:

-
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 600
      g vepřové maso nebo kuřecí, krůtí, králičí
    • 50
      g uzená slanina
    • olej
    • 2
      ks cibule velká
    • sůl a pepř
    • 1
      lžíce koření dle chuti: grilovací, Gyros, gulášové...
    • 1
      ks rajský protlak malý
    • 500
      g nakládaná loupaná rajčata
    • 250
      g paprika - očištěné
    • 3
      stroužek česnek
    • chilli papričky nebo pasta dle chuti (jen pokud máme rádi ostrá jídla)
    • vepřový vývar nebo bujonu
    • hladká mouka na zahustění

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Cibuli pokrájíme a dáme společně se slaninou osmažit dosklovata na trošku rozpáleného oleje. Maso nakrájíme na plátky, naklepeme, strany nařízneme, aby se nám při restování nekroutily, osolíme, opepříme a dáme k cibuli orestovat z obou stran.
2
Po orestování masa přidáme protlak, nasekaný česnek a koření, krátce zasmažíme, přilijeme asi 400 ml vývaru a dusíme maso téměř doměkka. Poté přidáme pokrájená rajčata i se šťávou, pokrájenou papriku a dodusíme doměkka. Pokud je potřeba, přidáme trošku cukru (záleží na kyselosti rajčat a protlaku), můžeme ještě přidat i česnek.
3
V trošce studeného vývaru (vody) rozmícháme malé množství mouky, vlijeme do omáčky dle potřeby a krátce povaříme. Pokud nechceme zahustit moukou, omáčku vařením zredukujeme na potřebnou hustotu. Nakonec ještě ochutnáme, případně dochutíme a můžeme podávat.
4
Podáváme s čerstvým chlebem, knedlíkem, těstovinami, rýží.
5
Pokud máme rádi ostrá jídla, přidáme do omáčky během vaření chilli papričku nebo chilli pastu dle chuti.

Komentáře k receptu

  • Zuzka
    Zuzka |

    24. 11. 2016 06:51

    Ráda zopakuji, chutnaly nám :-)

  • AnetkaTom
    AnetkaTom |

    21. 4. 2016 12:37

    Velmi dobrý recept, vaříme ho pravidelně. Moc děkujeme.