Majolkovo-ořechový dort (korpus)

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 8
      ks vejce
    • 300
      g cukr krupice
    • 1,5
      dl horká voda
    • 300
      g majonéza
    • 150
      g mleté vlašské ořechy
    • 460
      g polohrubá mouka
    • 1,5
      ks prášek do pečiva
    • 2
      lžíce vanilkové aroma
    • sůl na špičku nože
    • tuk
    • hrubá mouka na vysypání forem

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Těsto vystačí na třípatrový dort s korpusy o průměru 11, 15 a 23 cm. Žloutky vyšleháme s cukrem do pěny. Pak vmícháme pomleté ořechy a za stálého míchání i horkou vodu. Do této směsi přidáme majolku, mouku s kypřidlem, vanilkové aroma a vše důkladně promícháme. Nakonec vmícháme i tuhý sníh vyšlehaný z bílků a soli.
2
Těsto rozdělíme do vymazaných a vysypaných forem (použít můžeme například i kastroly, které nejsou kónické).
3
Naplněné formy s těstem dáme péct do předehřáté trouby na střední teplotu dorůžova, vyzkoušíme špejlí, těsto se na ní nesmí lepit. Hotové korpusy vyndáme z trouby, necháme trochu zchladnout, vyklopíme a necháme vychladnout úplně.
4
Takto připravené korpusy můžeme plnit i zdobit prakticky jakýmkoliv krémem, marmeládou a chutě se nebudou ,,tlouct,,. Pokud máme rádi kávovou příchuť, můžeme do těsta před pečením přidat dvě lžičky mleté nebo instantní kávy.
5
Na zdobení můžeme použít například:
6
* Vanilkový krém: svaříme 0,4 dl mléka s van. pudinkem, necháme vychladit pod mikrotenem, aby se neudělal škraloup. Vyšleháme 200g másla se 150g moučkového cukru do pěny a po částech vmícháme vychladlý pudink.
7
* Kávový krém: uděláme stejně jako vanilkový, jen ke konci šlehání přidáme do krému logr z uvařené kávy - bez vody, aby se krém nesrazil!
8
* Kakaový krém: uděláme stejně jako vanilkový, jen kakao(1-2 lžíce) dobře vmícháme do máslovo-cukrové pěny.
9
Korpusy rozkrojíme, mažeme střídavě marmeládou(uvnitř) nebo krémy uvnitř i po obvodu. Namazané korpusy můžeme dozdobit buď posypáním mletými ořechy, kokosem nebo mandlemi. Také si můžeme částí krému naplnit cukrářské sáčky a dozdobit korpusy krémovými pusinkami... . Fantazii se meze nekladou :-).

Komentáře k receptu

  • Cukrářka Hanka
    Cukrářka Hanka |

    26. 10. 2012 12:04

    Vážně moc krááásné. ;-) Chválííím!!! :-)

  • armend
    armend |

    28. 9. 2012 17:39

    moc dobrý :-)