Králík s hříbkovou omáčkou a jalovcem

Hodnocení:

Moje:

-
4
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      ks králík rozporcovaný, nebo 4 stehna
    • pepř mletý
    • sůl
    • 1
      hrst sušené houby - hříbky
    • olej
    • 10
      ks jalovcové bobule - rozdrcené
    • 50
      g máslo
    • 250
      ml smetana ke šlehání
    • 2
      lžíce hladká mouka
    • posekané bylinky - čerstvé, na ozdobu

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Houby namočíme do hrnku studené vody a necháme je nabobtnat.
2
Porce očištěného králíka osolíme a opepříme, necháme asi hodinu ležet, pak je na oleji zprudka opečeme a přendáme do pekáčku. Porce králíka v pekáčku posypeme jalovcem, poklademe plátky másla, podlijeme vodou, přiklopíme a dáme do předehřáté trouby péct při 190°C na cca 50 minut.
3
V polovině pečení přidáme hříbky i s nálevem. Pak odklopíme zkontrolujeme, zda je maso měkké. Buď ještě dopečeme nebo maso vyjmeme, výpek slijeme do kastrůlku, přidáme smetanu rozmíchanou s moukou a za stálého míchání přivedeme k varu, případně zredukujeme hustotu přilitím nebo odvařením vody... Krátce povaříme.
4
Porce králíka přelijeme omáčkou a podáváme s rýží, knedlíkem, noky...

Komentáře k receptu

  • Kratochvílová
    Kratochvílová |

    30. 9. 2015 14:10

    Trochu lístků čerstvého rozmarýnu jsem přidala i s jalovcem ke králíkovi. Bylo to vynikající.

  • Marta Aulická
    Marta Aulická |

    19. 9. 2014 13:46

    Mockrát děkuji za recept, byl to téměř gurmánský zážitek <:-) téměř protože jsem ho musela sama vařit. Jenom jsem sušené hříbky vyměnila za čerstvé, sušené došly a včera jsme jich našli za hodinku v lese půl košíku <:-) .