Linecké těsto

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 26
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Dáda

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 500
      g hladká mouka (Polohrubá)
    • 170
      g moučkový cukr
    • 1
      ks vejce
    • 330
      g hera
    • citronová kůra (Nemusí být)
    • marmeláda

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Na vál vysypu hladkou mouku, přidám cukr a rychle vmíchám vejce, aby nesteklo z mouky, máslo, popř. citronovou kůru. Poté vypracuji těsto, až se nelepí na vál, zabalím do folie a nechám třeba půl dne v lednici odpočinout.
2
Před přípravou vyndám z lednice a na pomoučněném vále rozválím, vykrajuji různé tvary a v předehřáté troubě peču do malinko zrůžovění - rádo se pak připálí. Studené pak promazávám rybízovou marmeládou. Někdo může i krémem.
3
Je to letitý a osvědčený recept už od prababičky. Ať i Vám chutná!
Zařazení: Moučníky Cukroví
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Mariana
    Mariana |

    13. 12. 2016 15:33

    :-D ty vado 480C :-D borec :-D

  • jol
    jol |

    26. 3. 2016 17:10

    ono hodně záleží i na mouce, mně se povedlo...

  • Doremilá
    Doremilá |

    18. 12. 2015 23:56

    Tak jsem dnes také pekla..a nevím, kde se stala chyba :-( Těsto se dalo krásně vypracovat, nelepilo se, nádherně se s ním zacházelo, měla jsem radost :-) Letos peču poprvé sama, a hned takové zklamání po vyndání těsta z lednice! Dodržela jsem přesně poměr surovin, nechala těsto odležet v lednici.. Při pokusech o vyválení se těsto láme, drolí, nedrží pohromadě..zkouším válet přes folii, ani to nepomáhá..je to teda vážně o nervy, to vám povím..už se tady s tím patlám tři hodiny, až mi musel přijít pomoct i můj chlap (a to tuto činnost vůbec nemá rád)..příští rok zkusím jiný recept. Škoda ztraceného času :'(

  • roman
    roman |

    15. 12. 2015 22:43

    muzu tam dat i rum?

  • Helena
    Helena |

    12. 12. 2015 18:57

    pouzila jsem nesolené máslo na pecení v USA

  • Helena
    Helena |

    12. 12. 2015 18:49

    ale to asi bylo Farenheita, ne? 180°C je 356 °F

  • xxx
    xxx |

    15. 12. 2014 10:35

    na 480 st. jo a to ste dal do vysokych peci ne :-) :-D :-D :-D

  • Martina
    Martina |

    9. 12. 2014 08:41

    Peče se to na 180C :-) :-P

  • Eva
    Eva |

    8. 12. 2014 20:41

    Zrovna jsem dopekla, vůbec se netrhalo, krásně šlo dělat a báječně upečeno :-). Dělala jsem z Hery, jak je tady psáno. Super, doporučuji :-)!

  • Adéla
    Adéla |

    30. 11. 2014 17:59

    na kolik stupňů to pečete ??? :-\

  • petr
    petr |

    29. 11. 2014 17:55

    coze ? na 480C :) :-D

  • Kristýna
    Kristýna |

    25. 9. 2014 09:45

    480 stupnu :-D to je logicky trosku moc ne? :-D

  • Bugs Bunny
    Bugs Bunny |

    30. 7. 2014 12:07

    Pekl jsem to na 480 st. C, protoze jsem se nedocetl na kolik stupnu to mam pict. Spalilo se mi to na uhel. :-\

  • Alena
    Alena |

    16. 12. 2013 00:21

    Hanko, díky za dokonalou odpověď pro vánoční začátečníky :-\ nejen Katce, ale i mně jsi pomohla.

  • Dominika
    Dominika |

    12. 12. 2013 13:26

    Omlouvám se že píšu už třetí komentář, ale některé komenty jsou spíše zbytečné. Za prvé, pokud je v receptu jedno vejce, znamená to že se nejedná o pouhý žloutek. A je snad logické že se stuhlou herou /máslem nelze formovat těsto, tudíž se musí nechat změknout- ne rozehřát!!!

  • Dominika
    Dominika |

    12. 12. 2013 13:22

    jo a hery jsem dala jen o deset deka méně a těsto nelepí neroztýká se, takže to bude spíše rukama. :-P

  • Dominika
    Dominika |

    12. 12. 2013 13:21

    Těsto je super (syrové já nejraději ;-) ) i když ještě nemam upečeno. Jen jsem si naběhla, když jsem se z lenosi rozhodla dělat dvě dávky najednou :-D Nakonec jsem se s tím poprala a zítra budu péct. Díky za recept ;-)

  • silvik T.
    silvik T. |

    9. 12. 2013 21:28

    výborný recept.Skvěle se s ním pracuje.Na tohle množství jsem dávala jen 250g másla a stačilo .

  • Katulinka
    Katulinka |

    8. 12. 2013 09:55

    Bohužel jsem zkoušela tu variantu s polohrubou a nejde z toho nic, trhá se a lepí ....

  • certikviti
    certikviti |

    11. 11. 2013 19:17

    Prosím Vás, pečete na pečicím papíře nebo vymazáváte plech??? ;-)

  • blablos
    blablos |

    26. 3. 2013 16:34

    A navic jeste je to lepkave a mokre .....te heryje ta moc

  • blablous
    blablous |

    26. 3. 2013 16:21

    Neni toho trochu moc a ta hera ma bit roztopena nebo ne stejne tak ma bit jen zloutek nebo cele vše..? :-X

  • Sonia
    Sonia |

    16. 12. 2012 14:47

    Recept je vyborny cukrovi se opravdu povedlo , puvodne jsem pouzivala jiny recept a ve vysledku je opravdu rozdil

  • Terez
    Terez |

    14. 12. 2012 01:58

    Co jste pouzil misto hery? Take to jdu zkouset tady v USA ;)

  • jajuska
    jajuska |

    12. 12. 2012 20:48

    Vyborne cukrovi - vcera dopeceno, dnes slepeno = doporucuji k tomu orechovy krem :) a zitra zdobeni :)

  • nerusa
    nerusa |

    6. 12. 2012 15:08

    S těstem se dobře pracovalo a cukroví se myslím povedlo :-) Uvidíme, až se rozleží.

  • Šantal
    Šantal |

    1. 12. 2012 19:28

    Fuj fuj fuj :-X jste MAGOŘI

  • Jirka
    Jirka |

    1. 12. 2012 07:35

    Báro místo másla je Hera :-)

  • Barunka
    Barunka |

    30. 11. 2012 14:44

    Nějak jsme nepochopila v tom receptu-máslo v surovinách psané neni,děkuju za radu Bára

  • Bu.blan
    Bu.blan |

    27. 11. 2012 15:07

    Výborné,jednoduché a dobře se válí.

  • Ledoveček
    Ledoveček |

    17. 10. 2012 18:47

    Prosím na kolik se peče? :-) 8-)

  • iris28
    iris28 |

    28. 12. 2011 12:13

    Pekla jsem poprvé a teda musim dat velkou pochvalu,vyborny recept :-)

  • stavča07
    stavča07 |

    23. 12. 2011 13:34

    fakt moc dobré!!

  • mirekt
    mirekt |

    14. 12. 2011 18:04

    Zkusil jsem dva jine recepty na linecke z teto stranky pouzit v USA a mel jsem problemy, jen tenhle fungoval bezvadne!

  • Jana
    Jana |

    14. 12. 2011 16:41

    Poradíte někdo, co ne/dělat, aby se mi na na lineckém při pečení nedělaly bubliny? :-$

  • iva
    iva |

    13. 12. 2011 13:50

    múže být i pomarančová kúra???? a v plynove trúbe jak se peče????1. krat budu píct ;-)

  • karolina
    karolina |

    23. 11. 2011 17:09

    nejlepší těsto je dát polovinu hery nebo másla a polovinu sádla,2polévkové lžíce škrobové moučky a ždné vejce, je to fak super a nemá to chybu lepší neochutnáte věřte mi <:-)

  • zroka          vítkova
    zroka vítkova |

    17. 11. 2011 10:16

    4020777974044 zko deko udsei blanka :-* :-* :-*

  • Kamyla
    Kamyla |

    23. 12. 2010 06:14

    Mňam! Nemohla jsem pořád najít ten správný recept, ale tohle je ON! Díky Vám i Vaší prababičce :-)

  • recepty73
    recepty73 |

    12. 12. 2010 17:32

    ...peču také v plynové,na nejvyšší mřížce,na nejnižší stupeň(zvolna) a dorůžova ;-) .Cukroví se peče na nižší teplotu než buchty....,tak ať se daří :-)) ...

  • momik
    momik |

    12. 12. 2010 17:17

    mám dotaz - mám plynovou troubu bez stupnice teploty, jak poznám že je teplota akorát? Peču letos poprvé... :-!

  • recepty73
    recepty73 |

    6. 12. 2010 21:25

    Jedno z nejzdařilejších lineckých těst :-)na těchto stránkách.Nedávám celé vejce,ale 2 žloutky,mouku jedině hladkou a van.cukr:-).

  • Dáša
    Dáša |

    20. 12. 2007 14:21

    Anonyme, já jsem zkusila jednou z Perly nebo Stelly a těsto nebylo takové.Může to být tedy i moukou. Já si připravým i 3-4dny dopředu a poté se s těstem lépe pracuje!

  • Máří
    Máří |

    11. 12. 2007 22:09

    Máslo nebo tuk na pečení, ale ne 100% ztužený tuk.

  • Anonym
    Anonym |

    11. 12. 2007 11:18

    mozem namiesto Hery pouzit obycajne maslo? Zijeme v Anglicku a Heru tu nedostat. Dakujem.

  • eva
    eva |

    28. 11. 2007 09:17

    Hezký den,peču poprvé a tenhle vyzkouším.Určitě bude cukroví výborné.Díky

  • petr
    petr |

    19. 12. 2006 22:08

    to je to pravé vánoční .A pokud je ta marmeláda správně nakyslá tak to u nás vydrží tak 10 dní/ pečeme to asi z 1,5kg mouky/

  • Hana Rožníčková
    Hana Rožníčková |

    19. 12. 2006 20:02

    Katko, je to jen orientační, každá trouba peče jinak - 150°C asi 10 - 15 min. Ono to ještě trochu dojde na plechu.Na linecké bych nedoporučovala polohrubou mouku.

  • Katka &#197;kesson
    Katka &#197;kesson |

    19. 12. 2006 19:57

    Muzete mi nekdo poradit jak dlouho se to pece a na kolik stupnu? Ja mam elektrickou troubu a u nas pekla maminka. Ale maminka uz neni a musim se to naucit ja. Bydlim ve Svedsku a hnedtak nekoho se nemohu optat. Dekuji dopredu zda mi nekdo poradi! Katka

  • Dáša
    Dáša |

    19. 12. 2006 17:09

    Jsem ráda,že Vám taky tak chutná!

  • petr
    petr |

    19. 12. 2006 14:35

    to je to pravé vánoční .A pokud je ta marmeláda správně nakyslá tak to u nás vydrží tak 10 dní/ pečeme to asi z 1,5kg mouky/

  • Eva Bukáčková
    Eva Bukáčková |

    4. 12. 2006 14:39

    s pečením teprve začínám, ale určitě recept vytkouším. Už se těším!!