Houskové knedlíky

moje hodnocení:

4,9

hodnotilo: 11
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Recepty

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      sklenice hrubá mouka
    • 3
      hrnek mléko
    • 20
      g droždí
    • 1
      špetka sůl
    • 1
      ks žloutek
    • 80
      g žemle

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Z droždí, 3-4 lžic vlažného mléka a 4-5 lžic mouky připravíme kvásek a necháme ho na teplém místě vykynout. Mouku prosijeme do mísy (část oddělíme na vyválení knedlíků), uprostřed uděláme důlek, vlijeme do něj kvásek, osolíme, přidáme žloutek a podle chuti přidáme vlažné mléko a umícháme tužší těsto. Přidáme do něj na kostky nakrájenou housku, posypeme moukou, přikryjeme a na teplém místě necháme vykynout. Potom těsto rozkrojíme na 2-3 díly a vyválíme z nich polodlouhé šišky. Vkládáme je do vařící osolené vody a vaříme 20-25 minut. Během vaření je obracíme, aby se uvařily stejnoměrně. Uvařené knedlíky vybereme z vody a nití (aby se nesrazily) je nakrájíme na tenké plátky.
Zařazení: Přílohy Knedlíky
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Ivana
    Ivana |

    1. 7. 2015 20:08

    Nejlepší jsou kynuté knedlíky vařené v páre,nejsou sliz <:-) ké,jsou výborné

  • Katka
    Katka |

    26. 10. 2013 16:23

    Super..nejlepšï recept na knedle co jsem zkousela..Nadychane..mekoucke a vyborne :-)

  • magan
    magan |

    29. 9. 2013 19:46

    Hrnek je 1/4 hrnek, 240 ml.

  • Petra
    Petra |

    27. 4. 2013 15:18

    tak toto těsto nikdy více.... :-$

  • Anenka
    Anenka |

    20. 2. 2013 13:47

    Trochu jsem pozměnila množství, ještě musím vyšpekulovat vaření knedlíku, ale na můj první pokus to bylo jedlé! ;)

  • Zuzka
    Zuzka |

    20. 4. 2012 20:12

    Nevíte někdo, jaký objem má mít sklenice na mouku a hrnek na mléko? Děkuji Zuzka

  • candiska@email.cz
    candiska@email.cz |

    25. 11. 2011 18:33

    ahoj, přidala jsem hrnek mouky navíc, moc se mi těsto nezdálo, a řekla bych že tak 6- 8 porcí..

  • Misa
    Misa |

    11. 10. 2011 08:56

    Ahoj, pro kolik porci je recept. diky Misa

  • janička
    janička |

    24. 9. 2011 09:34

    :-X

  • PetraCal
    PetraCal |

    22. 9. 2011 19:48

    chutove dobre, ale prisly mi takove tezke, nejak se mi nedari najit recept na ty "klasicke" kupovane :-D Ziji v anglii a na knedliky mam casto chut :-)

  • pavlinka.r@seznam.cz
    pavlinka.r@seznam.cz |

    8. 9. 2011 10:00

    Knedlíky se povedly a byly naprosto dokonalé. Jen doporučím malou vychytávku, dala jsem do těsta trošku oleje, asi tak kávovou lžičku aby knedlíky nepopraskaly.

  • Naďa
    Naďa |

    8. 1. 2011 09:56

    Aby se knedlíky nesrazily, stačí je ihned po vyjmutí propíchnout asi na třech nebo čtyřech místěch dlouhou vidličkou na maso a potřít olejem. ;-)

  • MRS.Smis
    MRS.Smis |

    16. 12. 2010 23:06

    Hrubá mouka na Zelandu se dá nahradit jemně drcennou maniokovou hmotou :'(

  • Apina Hrbek
    Apina Hrbek |

    10. 4. 2009 13:36

    Nemate-li hrbou ci polohrubou mouku, pridejte to testa spetku prasku do peciva. Vim, ze jsou tam kvasnice, ale zkuste to. Ziji taky mimo CR a mam to vyzkousene.

  • Tosca Rotigel
    Tosca Rotigel |

    8. 4. 2009 19:58

    Tak jo,ja bydlim v Nemecku a taky jsem nenasla vhodnou mouku,maji tady jenom hladkou:-( ten recept se mi libil tak jsem to zkusila s tou hladkou a pridala do ni krupici....hmmm,vyplatilo se to!!!Dik za recept :-))

  • Andrea Kajnarova
    Andrea Kajnarova |

    9. 2. 2009 02:19

    Tak to byly moje prvni houskove knedliky v zivote, moc jsem neverila, ze to dobre dopadne a vysledek prekvapil celou rodinu, proste skvele!!Jelikoz zijeme v Kanade, tak jsem smichala hladkou mouku pul na pul s krupici zakoupenou v polskem obchode.

  • Jitka Horcickova
    Jitka Horcickova |

    7. 2. 2009 20:12

    Dekujeme za super recept! Prave jsme mely skvelou party s gulasem :-) Nebyla by to mozna takova udalost, kdybychom nebyly v Anglii a nebyly to nase prvni knedliky! Semolinu jsme smichaly s hladkou moukou napul, housky tam mohlo byt o neco vic a knedliky jsme varily jen 15 minut. Vysly skvele! Jeste jednou diky! Jitka, Veronika, Monika, Katka, Blanka, Julka ;-)P.S. Nas vekovy prumer je 29.5 ;-)

  • Marie L.
    Marie L. |

    6. 10. 2008 14:42

    Odzkoušeno. Knedlíky z hladké mouky, ono to skutečně jde! A jsou výborné. Těsto musí být tužší, aby z něj šly knedlíky dobře formovat. Jinak se hladká mouka lepí. Vařím jen 15 min. vyndám a propíchám špejlí a až trochu zchladnou, krájím na plátky slabým nožem.

  • Marie L.
    Marie L. |

    2. 10. 2008 15:01

    Tak knedlíky z hladké mouky? Budu muset vyzkoušet, když je tady na ně chvála. Ona i v Čechách někdy dojde hrubá a když není nic jiného po ruce, proč ne, že?

  • Petr :)
    Petr :) |

    1. 10. 2008 21:58

    Ja ziju taky mimo CR, u leta ty knedle varim ze suseneho drozdi (1 sacek 6g asi misto tech 20g cerstvych) a z hladke mouky a vsem chutnaji... prej jsou jemnejsi :)

  • Ondrej Stepanek
    Ondrej Stepanek |

    12. 3. 2008 05:54

    Ja nyni ziji take v Australii a knedliky jsem delal vubec poprve v zivote. Misto hrube mouky "Semolina", je to to same. Dale je problem sehnat cerstve drozdi, prodava se pouze susene, tzn. misto 20g cerstveho drozdi cca 1 lzicka suseneho.Knedliky byly vynikajici, dekuji za recept.

  • Eva Harper
    Eva Harper |

    13. 2. 2008 00:05

    Ja pro zmenu ziji v Australii a da se tu ve specializovanych obchodech (Deli, Fruit Market) sehnat Continental Flour, coz je jako nase hruba mouka. Kdyz je nejhur, smicham normalni mouku se semolinou, ktera se da koupit v kazdem supermarketu. Knedlikum zdar!!!

  • Marie Vlckova
    Marie Vlckova |

    10. 2. 2008 07:52

    Zkuste najit "Semolina" v supermarketu.

  • Anonym
    Anonym |

    8. 2. 2008 11:06

    Jedině koipit pšenici a mlýnek .Umelte si mouku sám .:-))

  • Smif Trocky
    Smif Trocky |

    8. 2. 2008 05:34

    Nevite nekdo cim by se dala nahradit hruba mouka na Zelandu? zaboha sem tady nic podobnyho nenasel. Dikes Smif

  • Denča
    Denča |

    31. 1. 2008 08:30

    Teda já jsem z česka je mi 21 let a dneska ty knedlíky budu dělat poprvé v životě tak jsem zvědavá

  • Veronika
    Veronika |

    28. 12. 2007 09:51

    Žiji v Chorvatsku a recept se mi vážně osvědčil,všichni jsou ted nadšení z mých ,čeških knedličku,:-)dekuji za recept,jeste že vás máme...

  • Vasek
    Vasek |

    16. 12. 2007 15:40

    V Anglii se da cerstve drozdi koupit v Morrisonu nebo zajdete do Tesca a zeptejte se u oddeleni s cerstvym pecivem. Minule jsem ho dokonce dostal zadarmo:-)

  • pavla
    pavla |

    20. 11. 2007 14:35

    Ja jsem zvedava, jestli dneska sezenu hrubou mouku v Buenos Aires. :) Sireni knedliku zdar! :)

  • Martin Sklenar
    Martin Sklenar |

    5. 10. 2007 15:49

    HRUBA MOUKA NA MALLORCE????

  • Martin Sklenar
    Martin Sklenar |

    5. 10. 2007 15:48

    Ziji na Mallorce (Espa&#241;a) a nemuzu sehnat HRUBOU mouku... poradite mi nekdo. DEKUJI!

  • Michaela Belickova
    Michaela Belickova |

    19. 7. 2007 17:20

    Ja zase ziji v Italii tak se aspon italci budou divit jake to mame dobroty. Dik za recept..

  • Felix
    Felix |

    12. 6. 2007 20:01

    Polhruba mouka se v Anglii jmenuje Moka Krupczatka (samozrejme v polskych obchodech ;) - dalo mi dost prace to vykomunikovat. Zive kvasnice se daji obvykle zakoupit tamtez, ale se susenymi by to mohlo fungovat taky (jeste jsem to nezkusel v knedlicich, ale na domaci housticky to funguje perfektne.Pokud jde o nahradu rohliku v Anglii, doporucuji zkusit turecky chleb - je to takova houska formatu A3, stoji kolem 50p a da se koupit skoro v kazdem tureckem obchode (t.j. vsude).

  • Vláďa
    Vláďa |

    9. 5. 2007 18:44

    helé dělám knedlíky v irsku a super.... v super valu koupím dvoukilové balení SELF RAISING. postupuji podobně, jen místo rohlíku dávám polský chléba. a zatím všem chutnají. tak přeji spoustu úspěchů a dobrou chuť

  • depreska
    depreska |

    7. 5. 2007 19:27

    Take jsem byla v Irsku, staci si zajit do nejakeho polskeho obchodu (v Dublinu jich je spousta, nevim, jak jinde), tam maji mouku podobnou te nasi. Ceske kuchyni zdar....

  • PAVEL
    PAVEL |

    5. 5. 2007 12:59

    JSEM TAKE V IRSKU TADY TA MOUKA JE SICE JINA ALE STACI KDYZ DO TESTA PRIDAS TROCHU OLEJE ASI LZICKU , NEKDY STACI TY ROHLIKY OSMAZIT ...

  • Anonym
    Anonym |

    20. 3. 2007 20:34

    tady v Irsku uz to par cechu zkusilo s knedlikama, ale je tady nejaka divna mouka .Nema nekdo zkusenost od znamych jakou pouzit? chyba urcite neni v receptu.diky Tony

  • Di
    Di |

    5. 3. 2007 08:54

    Samozřejmě ano. Nemusíte je znovu vařit (to by asi nedopadlo dobře), ale ohřát nad párou. V našich hospodách se knedlíky kupují do zásoby a dávají do mrazáku.

  • zargal max
    zargal max |

    5. 3. 2007 04:24

    pisu vam z Mongolska. mam jeden dotaz. Da se zmrazit hotove knedliky. a po nejake dobe je odmrazit a opetovne uvarit?

  • Anonym
    Anonym |

    20. 5. 2006 20:30

    jsem taky v USA. drozdi se da koupit normalni v Giant nebo jinem grocery store (vetsinou ho najdete mezi maslem apod.), a hrubou mouku, stejne jako vsechny ceske veci nawww.slovczechvar.com

  • Anonym
    Anonym |

    22. 3. 2006 19:29

    Lze je i smažit ?

  • Sandra T.
    Sandra T. |

    14. 11. 2005 22:12

    Ja ziju na ostrove Man mezi Anglii a Irskem,cerstve drozdi tady neexistuje,diky Aleno D.za bezdrozdovy resept

  • Michaela Ferfecká
    Michaela Ferfecká |

    30. 9. 2005 02:21

    jsem taky v USA a tak velice oceňuji tu spoustu rad o vaření knedlíku ..... jen doufám, že budou fungovat v 8000 stopách.....dám vědět

  • Jana Han
    Jana Han |

    12. 8. 2005 22:49

    omlouvam se za preklep misto @ ma byt 2 cups.Jana

  • Jana Han
    Jana Han |

    11. 8. 2005 23:31

    v USA se nam nejlepe osvetcil tento predpis: @ cups mouka Wondra, 2 cups Self Rising mouka, 1 vejce, trochu soli a vlazne vody tolik, aby testo bylo dost huste. Toto rozdelit na 3 dily a do kazdeho vmisit 3/4 cup "Rice Krispies ", je to toasted rice cereal, napr. od firmy Kellogg's. Hlavne nesmi byt se zadnou prichuti. Pak utvorit 3 knedliky a varit obvyklym zpusobem . Jsou 100% porovnatelne s ceskymi knedliky v prasku s burizony. Za zkousku nic nedate a mozna budete prekvapeni vysledkem, dosli jsme k tomu po dlouhych utrapach . Kdo je zkusil, nedela uz knedliky jinak.

  • Otakar Richter
    Otakar Richter |

    10. 8. 2005 12:39

    V USA jsem používal kombinace mouky WONDRA (dá se objednat přímo od firmy - adresa na obalu) v 5 lb. balení, je to značně levnější. Na 3/4 obsahu mouky přidávám 1/4 krupice. Pracuje to pak jako česká hrubá mouka.

  • blanka parilova
    blanka parilova |

    16. 7. 2005 19:29

    take ziji v anglii a zaujal me recept pani Aleny.D.Jen jsem se chtela zeptat jestli je postup stejny jako v uvodnim receptu.Dekuji za pomoc

  • zdenek
    zdenek |

    26. 6. 2005 09:32

    Ja ziji v Australii a pouzivam semolinu - je to neco mezi hrubou moukou a krupici.

  • Petr Kazik
    Petr Kazik |

    13. 6. 2005 16:05

    ja se zapomel zalogovat, ty microvawe knedle z Toronta, jestli se vam nebudou darit tak mi napiste email

  • Anonym
    Anonym |

    13. 6. 2005 16:01

    Tady bych take rad prispel svoji troskou do mlyna (z Toronta) : 3/4 hrnicku Selfrising mouky, sul, jedno vajicko, 1/2 az 3/4 hrnicku mleka, trochu Cream of wheat (krupice) , testo by melo byt spise ridsi a do toho natrhat kousky bagelu nebo bileho chleba bagety atd. Do studeneho mokreho hrnicku kydnu testo, asi 3/4 hrnicku a dam to do microvawe na Popcorn program, nebo 2:30 minutyvyklepnu , vyplachnout studenou vodou , kydnout testo....musite chvilku zkouset nez prijdete na spravne pomery, ale funguje to

  • Marcela Danielova
    Marcela Danielova |

    13. 6. 2005 13:56

    Ja ziji v Anglii a hrubou mouku nahrazuji krupici, ta se tady jmenuje semolina.

  • Alena D.
    Alena D. |

    7. 6. 2005 23:33

    Ja jsem v Anglii, knedliky delam z hladke mouky, nejlepe self-raising flour (500 g), 2 vejce, sul, 3 platky toustoveho chleba a mleko. Drozdi netreba.Manzelovi chutnaji i samotne. :)

  • jana
    jana |

    7. 6. 2005 15:40

    ja jsem v Nemecku a s moukou jeto tu take trochu tezke,ale poradila sem si stejne sama.Tady maji prakticky jenom vyberovou mouku ,ktera je velmi jemna .Takze moje knedliky varim takto-pro 4.osoby . do misy si naleju vlaznou vodu a osolim dam do toho drozdi +2.vejce a vse promicham. potom pridam aspon 2-3.hosky nebo zemle a spracuji vse.pomalu pridavam mouku a promichavam zaroven z rukou -proto s rukou pak vim jestli testo je dobre.na vrch posipu mouku a prikriju misu -nekde kde je teplo.po vykynuti testa si testo spracuji na sisky a varim v horke vode osolene 20-25.minut,a hned rozpulim z niti ve prostred.preji Vam dobrou chut .sem uz dlouho z Cech takze Cestina je umne spatna.ahoj jana

  • Sarka
    Sarka |

    15. 5. 2005 19:45

    Pro ty, kdo ziji na americke strane Velkeho Rybnika: POlohruba mouka je k sehnani velmi snadno - kazda Safeway nebo Albertsons nebo podobny velky chain ji ma - jmenuje se Wondra flour a najdete ji v kulatem modrem kontaineru, nikoli v obvyklych pytlicich. Knedliky z ni jsou velmi prijatelne.

  • Karel Kyncl
    Karel Kyncl |

    12. 5. 2005 23:31

    Veroniko,to vite ze jdou z hladke mouky varit halusky,zrovna tak dobre jako z polohrube.Moje manzelka je dela dobre i tady v Kanade a vzdyckyz mouky,kterou ma bliz po ruce.Proto ani Vy nemejte strach ze by snad byly nejedle a zkuste jetaky!Panecku se zelickem a uzenym,anebo trebas bryndzou! Tak good luck!

  • Jana z VM
    Jana z VM |

    11. 5. 2005 16:50

    Když to jde, je lepší nechat si posílat mouku z Česka, protože v surovinách na vaření a pečení jsme bez konkurence !! Ať se jde celá EU - ovšem bez nás - v tomto směru ZAHRABAT !!Mé kamarádce vozila do Německa mouku maminka, jinak nemohly dělat knedlíky!!

  • veronika
    veronika |

    11. 5. 2005 16:20

    ja jsem v Portugalsku a s moukou je to tu stejne - da se tu sehnat jeden jediny druh hladke mouky - dokonce i chleba je tu jenom bily :o/ -- chtela jsem se zeptat - kdyz zkousite delat knedliky z hladke mouky - nevyzkousel nahodou nekdo i halusky?? Mam je moc rada a chtela bych je uvarit svym kamaradum, ale mam strach ze to nebude k jidlu.

  • Karel Kyncl
    Karel Kyncl |

    10. 5. 2005 18:49

    Zijeme taky v Kanade,knedliky valime taky s mouky,ktera je polohruba.Recept na nas knedlik vypada docela podobne,jako recepty,popsane v teto rubrice.Rozdil mezi nasim a vasim je hlavne ve zpusobu vareni.Knedliky varime 20 minut na pare.V hrnci (ovalnem na turkey) mame10 cm vysokou mrizku,na ni platno,vevnitr vodu a knedliky mame jako periny!Zkuste to taky a napiste o tom !

  • Jana
    Jana |

    18. 4. 2005 07:29

    Ja ziji v Kanade,tez tady neni hruba mouka,pouze instant flour,podobna polohrube.Vetsinou pouzivam hladkou,a pridam trochu semoliny,je vyborna i do bramborovych knedliku.Hodne se pouziva na testoviny.

  • Pavel
    Pavel |

    16. 4. 2005 18:56

    Houskové knedlíky dle učitelky vaření z Vlachova Březí:1/4 vlažného mléka, vejce, sůl, hrubá mouka, 3 housky (rohlíky)Do vejce dame spetku soli, vlijeme polovinu mleka a prisypavame mouku. Az se mouka rozmicha prilijeme zbytek mleka a za staleho michani sypeme mouku, az je testo "knedlikove" (musi "placat" a delat bubliny). Pote pridame na male kosticky nakrajenou housku a utvorime dve sisky. Varime 30minut.Kdo ochutnal, jine nechce.

  • marcela slamdeckova
    marcela slamdeckova |

    15. 4. 2005 15:01

    Konecne jsem knedliky vyzkousela a musim rict,ze se povedly,koupila jsem dle rady mouku Wonra a dala dva pytliky yeast ,jelikoz cerstve kvasnice tady v USA vidavam zridka.Delala jsem je z mleka,ale priste vyzkousim z vody dle Jany V.Testo bylo ridsi,nevim jestli to tak melo byt,ale trochu mouky pri valeni sisek pomohlo..dik za recept,ted s rodinou jime jen omacky..samo s knedlikem

  • Vendulka L.
    Vendulka L. |

    8. 4. 2005 18:56

    Ja mam stejny problem, ziju v Londyne a za dvanact let se mi nepovedlo najit nic, cim bych mohla nahradit hrubou mouku nebo kde ji koupit, a velice mi knedliky chybi, ale nikdy jsem se nepokusila je delat z hladke mouky.

  • Lenka M.
    Lenka M. |

    14. 3. 2005 18:10

    Pokud mohu poradit tem, co jsou v USA,tak ja jsem objevila Polsky kramek a tam maji jejich hrubou mouku Krupcatku a nebo v normalnich Am.obchodech maji mouku podobnou hrube,ale je balena v krabicce tvaru valce a jmenuje se Wondra.Na obrazku je naberacka s omackou. Take cerstve drozdi se da sehnat "Fresh yeast" v chladicich boxech u syru nebo masla.Nejlepe je se zeptat prodavacu.Hodne stesti.

  • Jana V.
    Jana V. |

    13. 3. 2005 07:48

    Ja jsem taky v USA a jelikoz tu na floride nemuzu sehnat polohrubou mouku, musim delat z hladke...davam dve vajicka a misto mleka vodu,...a drozdi sypane, protoze sehnat normalni je vzacnost...kdyz pouzivam mleko do knedliku,...jsou potom takovy splacly. jo a dva pytliky drozdi. Necham kynout asi tak hodinu, udelam sisky a ty necham jeste nakynout tak deset patnact minut...pak varim.

  • marcela slamdeckova
    marcela slamdeckova |

    5. 3. 2005 23:49

    Jsem prave v USA a budu knedliky delat z mouky polohrube,takze dam vedet jak to dopadlo

  • Natasa Knechtova
    Natasa Knechtova |

    5. 9. 2004 15:47

    Nejradeji jako prilohu mam houskove knedliky.Ve spanelsku kde ziji, se mouka polohruba, nebo hruba neprodava. Muzete mi prosim nekdo poradit a zaslat recept na houskove knedliky z hladke mouky? Predem dekuji. naticheca@hotmail.com