Autor:

Linecké těsto klasické

Snadné
Ingredience
Cukr krupice 70 g
Máslo 140 g
Hladká mouka
dvounulka
210 g
Žloutek
Prášek do pečiva 1/2 balení
Mléko  
Linecké těsto klasické

Postup přípravy:

Zařazení: Pokrmy, Z mouky/obilovin

Na vále smícháme cukr, rozměklé máslo, mouku s práškem do pečiva, (poměr 7/14/21), dle potřeby přidáme několik lžic mléka, aby vzniklo vláčné těsto.

Necháme uležet, nejlépe přes noc. Dále zpracováváme dle zvyklostí.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 6 x
2-
3.67 6 5 1

Oznámkujte recept jako ve škole

1 2 3 4 5
Hodnocení uživatelů: 2- (hodnoceno 6x)
Palačinky se špenátem Recept na víkend: Palačinky se špenátem Články z

Komentáře k receptu: Linecké těsto klasické

Komentáře

  1. casino   18.11.2012 | 0:07 | reagovat | závadný

    Vánoce se blíží...
    Tento recept mi přijde nepovedený od A do Z
    Krom toho, co je připomínkováno v komentářích (písek, prášek, mléko), bych se zmínil ještě o další atypičnosti receptu v postupu: "rozměklé máslo" TO SNAD NE!

  2. Tereza J.   05.04.2009 | 11:07 | reagovat | závadný

    Simčo, do lineckého klasicky dávala už moja babička presne takéto ingrediencie, ako sú tu uvedené. Citrónovú kôru sme dávali len vtedy ak to vyžadoval konečný výrobok, a vždy sme pridávali 1-2 lyžice mlieka, ak to bolo potrebné, závisí to od veľkosti vajíčka, dávame celé vajce, nie iba žĺtky. A prášok do pečiva sme dávali vždy takisto. Keď sme tam nedávali prášok, tak sme sa bavili nie o lineckom, ale o krehkom ceste. Linecké cesto používame na mačacie oči, ako píšeš, a na rôzne koláče, či už s jablkami, tvarohom...niekedy s kakaom, ( pozri môj recept pod názvom Linzert). Ale povedala by som, že je to vec zvyku, ako kto je naučený robiť. U nás je ale klasické linecké presne podľa tohto receptu.

  3. Simča Sládková   04.04.2009 | 22:59 | reagovat | závadný

    Ano, poměr tuku, cukru a mouky je klasický, ale oproti klasice tu chybí citronóvá kůra a přebývá mléko a prášek do pečiva. Jinak je to recept, podle kterého pečeme už léta. A děláme z něho hned tři druhy cukroví: 1) Kočičí oči - klasické slepování tvarů pikantní marmeládou. 2) Linecké s mandemi: těsto vyválím trochu silněji, vykrajuji tvary, potřu žloudkem a pokladu tenkými štěpinkami z oloupaných mandlí. 3) Černobílé: Polovinu těsta obarvím kakaem na tmavo a spojuji tvary z obou barev - zasyrova k sobě lepím lehce rozšlehaným bílkem. Je to hrozná piplačka, ale na míse to vypadá hezky....

  4. Zdena z JM   12.09.2006 | 11:58 | reagovat | závadný

    Myslím,že ani mléko do lineckého nepatří.Aspoň já ho tam tedy nedávám.

  5. Di   12.09.2006 | 11:57 | reagovat | závadný

    To určitě ne, to jsem přehlédla, i to mléko by tam nemělo být. Tím ovšem nechci říct, že těsto není dobré. Rozhodně to však není linecká klasika. A té bych se, co se týká názvu, stejně jako paní Airan a další držela.

1 2 Další

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty? Velký test balzámů na rty: Který opravdu pomůže na popraskané rty?
BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat? BMI, váha nebo obvod pasu: Která čísla při hubnutí by vás měla zajímat?
Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky Sejroška vám poradí, jak zabalit vánoční dárky
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web