Autor:

Dušená zelenina s lanýži

40 minut PT0H40M
Střední
Porce: 4
Ingredience
Anglická slanina
nebo uzený bůček
100 g
Mrkev
velká
3 ks
Brambory
lojovité
6 ks
Černý kořen 5 ks
Máslo 6 lžíce
Šalotka
malá
16 ks
Lanýž
černý (o váze 60-120 g)
1 ks
Citronová šťáva 1 ks
Topinambur
(4 hlízky)
4 ks
Celer 200 g
Česnek
lehce podrcený
3 stroužek
Bobkový list 3 ks
Rozinky 3 lžíce
Lanýžová šťáva 50 ml
Drůbeží vývar 200 ml
Dušená zelenina s lanýži

Postup přípravy:

Nejprve v silnostěnném kastrolu bez tuku opražte na malé hranolky nakrájenou slaninu. Vyjměte. Omyté brambory rozpulte, očištěnou mrkev nakrájejte na větší kousky, oloupaný černý kořen rozpulte a vložte do citronem okyselené vody.
Dno kastrolu teď potřete 2 lžícemi másla, rozložte na něj brambory řeznou plochou dolů, na ně dejte oloupané šalotky. Asi do dvou třetin výšky zalijte vodou a zeleninu přikryjte pečicím papírem, ve kterém vystřihněte otvor pro páru. Pomalu duste, až se všechna tekutina odpaří. Promíchejte, nechte brambory a šalotky lehce opéci, pak vyjměte.
Do hrnce dejte zbylé máslo a ostatní pokrájenou zeleninu a připravte ji stejně jako brambory a cibulky. Vyjměte, do hrnce dejte lanýžovou šťávu, opraženou slaninu, drobně nakrájený lanýž, rozinky a vývar.
Odvařte, vraťte všechnu zeleninu a brambory, promíchejte a přikryté krátce poduste.

Know–how:
Topinambur používaný v kuchyni jsou hlízky dekorativní slunečnice hlíznaté, u nás běžné na zahrádkách nebo zplanělé na železničních náspech či okrajích polí.
Topinambury, známé také jako židovské brambory či jeruzalémské artyčoky, jsou také krmnou plodinou a v 50. letech minulého století u nás byly hojně pěstované.
Zároveň jsou hlízky pro svou lahodnou, jemnou chuť a výživové benefity (zejména obsah inulinu), populární po celém světě jako labužnická záležitost.
Také černý kořen („hadí mord“) byl u nás kdysi velice populární, dokonce se mu říkalo „chřest chudých“.
Zvenčí je sice černý, samotný kůlovitý kořen je ale bílý, rychle však oxiduje, proto se vkládá do okyselené vody. Občas je k mání u farmářů a pěstuje se na zahrádkách.

moje poznámky vytisknout recept do nákupního seznamu do mojí kuchařky přidat fotografii

Přidání fotografie:


Přihlášený uživatel může nahrávat fotografie k receptu.

Hodnocení uživatelů
Hodnoceno: 0 x
0
0.00 0 5 1
Castagnaccio do skla Energie na talíři Články z

Komentáře k receptu: Dušená zelenina s lanýži

Komentáře


V diskusi zatím nejsou žádné příspěvky.

Přihlášení

zapomněl jsem heslo
  Přihlásit přes mojeID  

Zajímavé články

Trendy v barvách a účesech pro rok 2017: Takhle to nosí celebrity! Trendy v barvách a účesech pro rok 2017: Takhle to nosí celebrity!
Disney kolekce hrníčků právě teď v BILLE Disney kolekce hrníčků právě teď v BILLE
Jaká je nejoblíbenější poloha při sexu: Máte ji rádi taky? Jaká je nejoblíbenější poloha při sexu: Máte ji rádi taky?
Právě sledované recepty
Dialog
X
Mobilní web