Dušená zelenina - rychle a chutně

Hodnocení:

Moje:

-
2
porce

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 300
      g květák nebo brokolice
    • 100
      g červená paprika nebo žlutá - očištěná
    • 100
      g zelené fazolky nebo česnekové výhonky
    • 100
      g kedlubna mladá, oloupaná
    • 25
      g máslo
    • 2
      lžička olej
  • Na dochucení:
    • sůl
    • posekané bylinky - petrželka, libeček, pažitka...
    • koření dle chuti: pepř, paprika, česnek...
    • koření - adžika nebo Gyros, grilovací, na zeleninu...

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Do hrnce na rozpuštěné máslo s olejem dáme na větší kusy pokrájený květák (brokolici), na kostky pokrájenou papriku, na hranolky pokrájenou kedlubnu (patizon, dýně), na kratší kusy pokrájené fazolky ( česnekové výhonky). Zprudka smažíme za občasného promíchání cca 3 - 5 minut. Pak hrnec zaklopíme a ztlumíme plamen na minimum. Zeleninu takto necháme dusit ve vlastní šťávě, ničím nepodléváme, jen občas nakoukneme a promícháme. Až se nám bude zdát zelenina tak akorát (nerozdusit na kaši!), odklopíme poklici, zeleninu ochutíme solí nebo sojovou omáčkou, kořenící směsí, bylinkami... zkrátka chuti a fantazii se meze nekladou a každému vyhovuje něco jiného.
2
Takto připravenou zeleninu můžeme podávat s vařeným bramborem nebo jíst samotnou tzv. "na vidličku". Lze podávat jako zeleninovou přílohu ke grilovanému nebo přírodnímu masu.
3
Pokud chceme zeleninu dále upravit, přidáme ještě navíc do hotové zeleniny chipsy z hlívy nebo restované brambory: k zelenině pak přimícháme, kořeněné chipsy z hlívy zhruba z 200 gramů syrové houby (recept je zde uvedený) nebo restované brambory česnekové nebo paprikové... případně jen osolené z cca 250-ti gramů předem vařených brambor.
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Martin
    Martin |

    30. 4. 2017 20:55

    měl jsem brokolici, mrkvu, žlutou papriku a květák a je to dobrý s adžikou. Na másle a olivovej olej a je to dobrý. Jím to samotné.. Díky za postup

  • Došková
    Došková |

    6. 2. 2017 11:08

    Dusila jsem bez kedlubny ještě s cuketou a porkem.Bylo to výborné a určitě né naposledy.

  • softik
    softik |

    23. 8. 2016 19:55

    je to óbr mňamózní zeleninová bomba. dík :-*

  • taknic
    taknic |

    3. 8. 2016 12:07

    Uvařeno, snědeno. Vynikající zeleninový pokrm i jako samostatné jídlo. Brambor už jsme měli tento týden dost, tak jsem zkusila uvařit trochu kuskusu. Posypali jsme strouhaným ovčím sýrem a výsledek výborný. Určitě budu zkoušet varianty s další zeleninou. Dochucovala jsem pouze sojovou omáčkou.