Dušená mrkev

moje hodnocení:

4,8

hodnotilo: 25
neuvedeno
neuvedeno
neuvedeno
autor: Ladia

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 4
      lžíce máslo
    • 500
      g mrkev
    • 1
      lžíce hladká mouka
    • citronová šťáva
    • 1
      lžíce cukr

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Mrkve omyjeme, očistíme, nakrájíme na kolečka nebo na nudličky. Podlijeme trochou vody, přisolíme, přidáme kousek másla a mírném ohni dusíme doměkka. Měkkou mrkev zaprášíme moukou, zasmahneme, přisladíme, podlijeme a prohřejeme. Do hotového pokrmu ještě přidáme máslo a citronovu šťávu.
Zařazení: Pokrmy Ze zeleniny
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • Soňulle
    Soňulle |

    14. 1. 2016 18:15

    Výborný recept, přidávám ještě cca deci 12% smetany, nebo mléko na zjemnění a moje pětiletá neteř ji miluje : <3

  • Peking
    Peking |

    12. 4. 2013 11:13

    Ale prd, chce to jen míchat :))

  • fezoska
    fezoska |

    2. 9. 2012 11:13

    Je vynikající přidat arašídový krém místo mouky,cukr už ne.Dávám ho hned na začátku ale pak je potřeba často dolívat vodu,krém ji "vypije".Moje maminka zas do klasického receptu přidává hřebíček.

  • 1982Petula
    1982Petula |

    23. 5. 2012 12:31

    Už jsem jednou dělala a dnes jdu na to zas. Nemám ráda dušenou zeleninu, ale můj 1,5-letý syn takovou stravu potřebuje, tak se přizpůsobuji. Nicméně u tohoto receptu jsem byla velmi překvapena, že to chutná i mně. Je to jednoduché, rychlé a hlavně chuté!

  • Marja Morevna
    Marja Morevna |

    14. 3. 2012 11:56

    Já jsem mrkev podusila na másle a místo mouky dala kousek rozdrobené nivy. Krásně se to zahustilo a vytvořil omáčku a s bramborem to úplně stačí jako hlavní jídlo i bez masa a má to trochu jinou , docela zajimavou chut ;)

  • silente
    silente |

    16. 9. 2011 11:10

    Vynikající, jednoduché, rychlé!

  • filipka.1
    filipka.1 |

    8. 7. 2011 13:22

    mnamka :)

  • hejta
    hejta |

    13. 4. 2011 21:30

    Takhle děláme mrkev také, jen jí zahušťuji klasickou jíškou, pak se pucky nedělají :-)

  • honza
    honza |

    25. 12. 2010 15:14

    no ja nato duu tak je treba drzet palce jinak pes :-D

  • Martiness
    Martiness |

    11. 11. 2010 12:48

    Není to špatný,zvládl jsem to i já:))

  • recepty73
    recepty73 |

    10. 11. 2010 18:03

    Výborná!Dělám do poloměkka,máme raději ,,na skus,, :-).

  • Pája S
    Pája S |

    7. 1. 2010 20:20

    Já dělám dušenou mrkev přesně podle tohoto receptu.No mouka dělá ráda žmolky.Jednoduchá rada-mouku řádně rozmíchejte ve troše studené vody a pak vlijte.A instantní světlá jíška je také řešení.Ale vůbec nechápu tu hodinu vaření.:-)

  • Zora Manasová
    Zora Manasová |

    6. 1. 2010 22:56

    Marcel, ak máte také ruky, ako slovník, ani sa nedivím, že sa Vám to nepodarilo.

  • Ladia -
    Ladia - |

    6. 1. 2010 12:39

    Marceli, máte-li problémy se zahušťováním pokrmů, kupte si hotovou jíšku, tam nelze nic zkazit ;-)

  • marcel honisch
    marcel honisch |

    6. 1. 2010 12:24

    do te doby nez jsem zaprasil moukou tak dobry. pak to slo hned do kose. sama hrudka. hodina vareni v hajzlu a zadnej vysledek. diky za tip.

  • Barbora Vávrová
    Barbora Vávrová |

    12. 11. 2008 11:31

    Naprostá mňamka, dělala jsem dvojitou dávku a asi na zítra nezbyde. Dokonce i dcerka, která nemá ráda mrkev, si s chutí dala!

  • Jana Tichá
    Jana Tichá |

    30. 7. 2008 11:43

    Pokud do mrkve přidáte bobkový list,a nové koření bude mrkev mít ještě lepši chut.My to jinak neděláme z zrovna si na tom pochutnávám

  • Markéta Odehnalová
    Markéta Odehnalová |

    10. 5. 2007 11:40

    Někdy přidávám na konci vaření lžíci zakysané smetany. Zase to má trošku jinou, ale výbornou chuť.

  • Věra Jirkůvová
    Věra Jirkůvová |

    16. 1. 2007 09:58

    mrkvička je také dobrá, když se dá dusit na zapěněnou cibulku. Dále obvyklým způsobem

  • Marsí
    Marsí |

    20. 6. 2006 09:55

    My také rádi mrkvičku....když moc spěchám a nemám po ruce masíčko, tak mrkvičku nahrubo nastrouhanou nebo nakrájenou na malé kousíčky napřed orestuji na másle, pak přidám na kolečka nakrájený párek-uzeninu( nejlepší je trampské cigárko) a zaleju trochou vody.Nechám podusit do měkka a podle chuti přidám sůl,pepř, trošku vegety a nakonec zahustím hl.moukou rozšlehanou v troše mléka. Móóc dobré.

  • Ája
    Ája |

    19. 6. 2006 22:07

    Mrkvičku my taky rádi. Já ji, když je skoro měkká, zapráším hl. moukou , přidám mléko a povařím.. Jo, a přidávám malinko muškátu( oříšek ). K tomu dušené maso ( nejlépe hovězí,ale není to podminka ) a vařené brambory.

  • Zuzka
    Zuzka |

    14. 6. 2006 04:35

    Diky za vsechny rady...vzdy se mrknu na recepty ale jeste se mrknu na nazory...Takze ja jdu varit! Mrkvicka dusena to je moje poteseni. Tak zatim.

  • Jitka Bublová
    Jitka Bublová |

    8. 6. 2006 11:07

    Takhle připravuji mrkev podle receptu mé tchyně, jen ještě trošku solím a pepřím. Je skvělá k dušenému hovězímu nebo vepřovému masu a ač to zní divně, jako příloha špagety nebo jiné těstoviny.

  • Michaela Atherton
    Michaela Atherton |

    7. 6. 2006 15:51

    Mrkvicku mam rada. A takhle uvarena vypada opravdu lakave. Rozhodne vyzkousim. Myslite, ze by se misto cukru dal pouzit med?

  • Martina Horklová
    Martina Horklová |

    7. 6. 2006 15:34

    Kdybych věděla, že je to tak dobré, levné a jednoduché, tak to vařím už dávno. Přidala jsem trišku hrášku a měla jsem kousek dušeného vepřového, tak to byla mňamka :-)

  • Lidka Kábrtová
    Lidka Kábrtová |

    8. 4. 2006 19:57

    Jestli holky rády mrkev, tak zkuste mrkvovou polévku: nastrouhat nahrubo tak 4 - 6 veliké mrkve, zalít vodou, přidat 3 lžíce dětské krupičky, 2 rozkloktaná vajíčka, polévkové koření a povařit. Je to rychlé, zdravé a velmi dobré.

  • Janinka
    Janinka |

    8. 4. 2006 16:07

    TŘI HOLKY ?!? a manželka v porodnici ?!? :-)) tak to se Vám možná tohle bude hodit: ... když hodně spěchám a mrkvička není čerstvá - jarní, tak "urychluji" v mikrovlnce. Prostě nakrájím mrkev, osolím, lehce podliji a uvařím v mikro. Než je hotová (což je za chvíli), připravím si na sporáku klasickou jíšku (tu chemickou zatím nějak nemusím), do ní uvařenou mrkvičku, případně trošku rozředit a provařit. Ochutit a dobrou chuť! :-))

  • Petr Kučera
    Petr Kučera |

    7. 4. 2006 11:42

    Tak na to koukam a doufám že se mi to povede. Manželku odvezli do porodnice a moje tři holky chcou dušenou mrkev s hráškem, no já to taky mám rád. Jsem zvědav jak mi to půjde v praxi.

  • ivanka
    ivanka |

    27. 3. 2006 19:07

    miluju dusenou mrkev,ale muj tchan k ni pridava najemno suchy salam postrouhany.tim mi to vzdy uplne zkazi.ostatni vsak mlaskaji,,,tak nevim

  • hanka
    hanka |

    20. 3. 2006 12:59

    klasicky vynikajici levny recept...prave si pochutnavam:)

  • Jitka Malinová
    Jitka Malinová |

    1. 2. 2006 13:53

    Výborný recept, začala jsem takto dělat mrkvičku dětem už když byly malé a teď jsem jí musela udělat zas, to když si dcera domů přinesla piersing v jazyku :-)

  • Naďa
    Naďa |

    19. 10. 2005 22:44

    Takhle udělaná mrkvička je skutečně výtečná,já si do ní,když je už hotová,přimíchám sterilovaný hrášek,nechám ho jen prohřát.S bramborem a kouskem masa výtečný oběd......Vařila jsem dnes.

  • marcelka
    marcelka |

    17. 8. 2004 13:44

    když tam přidáš kukuřici a hrášek a trošku červenýho vína tak je to fakt báječný