Domácí kandovaný zázvor

Hodnocení:

Moje:

-
-

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 1
      kg zázvor čerstvý
    • 1
      l voda
    • 1
      kg cukr krupice
    • moučkový cukr není nutný

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Zázvor očistíme, nakrájíme na plátky(cca 4mm) a dáme do vody povařit na 20 minut. Pak přidáme cukr, necháme přejít varem, odstavíme a necháme 24 hodin stát.
2
Druhý den opět 20 minut vaříme, odstavíme a necháme opět 24 hodin v nálevu.
3
Třetí den opět 20 minut povaříme, pak scedíme(nálev si necháme), necháme dobře okapat.
4
Takto připravený zázvor obalíme v moučkovém cukru, rozložíme na mřížce(síťce) a necháme úplně oschnout.
5
Pokud nechceme mít kandovaný zázvor příliš sladký, obalovat v cukru nemusíme.
6
*Scezeným nálevem můžeme sladit čaj, můžeme jím osladit chlazený nápoj z citronové šťávy... .
7
*Kandovaný zázvor je dobrý při nachlazení, pro dobré trávení, odstraňuje nevolnost(i cestovní), zlepšuje krevní oběh, zahřívá tělo, působí proti plynatosti... .
Zařazení: Zdravě i chutně

Komentáře k receptu

  • Nikita
    Nikita |

    28. 4. 2017 08:59

    Výborný! Měla jsem doma jen třtinový cukr a taky dobrý. Sirup nemá chybu, škoda, že ho docela dost skončilo na sporáku, když mi při třetím vařením obsah vypěnil ven... :-) Děkuju moc za sdílení receptu.

  • Máťa
    Máťa |

    8. 2. 2017 20:49

    Skvělý :-)) a je to síla :-D

  • Týna
    Týna |

    10. 11. 2016 14:24

    Je zajímavé, že se vařením neztratí ostrost zázvoru a i po usušení je docela hodně aromatický, takže děti ho nechtějí, ale nám chutná. Uzobáváme a doufáme, že si nás chřipka všude přítomná nevšimne :)))))

  • Marta
    Marta |

    7. 11. 2016 20:11

    Prosím můžu dát sušit do sušičky ??

  • bubak
    bubak |

    1. 2. 2016 20:13

    je to skvely, imponuje mi ta lehka stiplavost a sirup je uplne nejvic mnamozni :-* :-* :-* :-* :-* :-* :-P <:-) <:-) <3 :-)) :-D

  • dodo
    dodo |

    11. 12. 2014 10:44

    jo

  • Michal
    Michal |

    11. 12. 2014 10:41

    Tak se o svůj recept poděl :-\

  • Ost
    Ost |

    4. 11. 2014 09:40

    Přijde mě, že u tohohle receptu se dlouhým varem, v tomto případě 60 minut, všechno co je cenné vytrácí, mám recept, který sice trvá týden, než je zázvor hotový, ale vaří se celkem pouze 15 minut, kandování trvá 8 dní, ale je z něj výborný sirup a kandovaný zázvor neztrácí na vitamínech. ;-)

  • Luďka
    Luďka |

    7. 11. 2013 20:23

    Já kandovaný zázvor přikusuji ke kávě a je to skutečně povzbuzující a hlavně výborné na dýchací cesty a dutiny zvláště v zimě to musí být velice léčivé.

  • Simona
    Simona |

    16. 1. 2013 16:43

    Věřím že léčivý je, po třech dnech jsem zas jak rybička. Teď ho pravidelně podávám příteli, který si bacila schoval k sobě do krku :-D .

  • Máčková
    Máčková |

    6. 12. 2012 15:11

    Na mě je hodně pikantní,ale manžel ho cucá s chutí.Já měla už podruhé chřipku a jeho se ani netknula,tak má na něj asi dobré účinky. :-)

  • Družba Bohuslav
    Družba Bohuslav |

    16. 3. 2012 19:09

    Dělali jsme dle receptu, je dobrý avšak zázvor i po usušení je dost tvrdý......

  • Dušana
    Dušana |

    23. 2. 2012 07:50

    Už dvakrát jsem ho dělala, máme ho v mističce a ujídáme. Má grády, ale nachlazení se nám zatím vyhýbá. Zbylý nálev je ještě lepší :-* , přidávám ho do černého čaje s citronem.

  • Bartáková Monika
    Bartáková Monika |

    23. 1. 2012 11:59

    Zázvor v cukru dělala už moje babi, říkala, že je to všelék. Mě tenkrát moc nechutnal, dneska si ráda zobnu.