Cuketová polévka s hráškem a mátou

moje hodnocení:

4,6

hodnotilo: 5
neuvedeno
2
porce
neuvedeno
autor: pippiva

Suroviny

Vložit do nákupu
    • 600
      g cuketa jsou to 3-4 mlade cukety
    • 400
      g hrášek cerstvy nebo mrazeny
    • 2
      lžíce strouhaný parmazán
    • máta cerstva
    • panenský olivový olej

Postup přípravy receptu

Vložit do kuchařky
1
Cuketu omyjeme, odkrojíme konce, nakrájíme na kolečka a dáme do hrnce s cca 200 ml vody. Uvaříme do měkka, rozmixujeme, osolíme.
2
Hrášek uvaříme v osolené vodě (nebo použijeme Vegetu-podle chuti), slijeme a přidáme k cuketě (trochu si ponechame na ozdobeni). Pokud je směs cukety a hrášku příliš hustá, přilijeme trochu vody z hrášku (při slévání hrášku si vodu ponecháme). Necháme projít varem, přisypeme sýr a najemno pokrájenou mátu, promícháme a podáváme s čerstvým pečivem. Na jednotlivé porce dáme zbylý hrášek, pokapeme olivovým olejem, můžeme opepřit.
3
Nejedná se o klasickou zasmaženou a zahuštěnou polévku, spíš jde o cuketovou "kaši", kterou jsem začala vařit podle dietního režimu manžela, kde je povoleno neomezené množství zeleniny.
Zařazení: Polévky Ostatní Dietní
Vyzkoušeli recept

Komentáře k receptu

  • HelenaPa
    HelenaPa |

    21. 8. 2014 19:27

    Polévku jsem naředila a přimíchala lžíci jogurtu. Byla výborná, dávám 1.

  • Mášenka M
    Mášenka M |

    25. 8. 2011 13:08

    Polévka je výborná a dá se jíst i v chladnějším stavu. Možná příště zkusím z úsporných důvodů vyměnit parmazán za nivu.

  • sarka rudlova
    sarka rudlova |

    28. 7. 2011 20:49

    Skvělá i bez máty. Vody jsem dala podle oka, cukety taky.

  • pippiva
    pippiva |

    27. 6. 2011 10:44

    Cukety, ktere kupuji a pouzivam, maji 15-20 cm. Vetsi se nam tady snad ani neprodavaji... :-\ A samozrejme souhlasim, cim mensi cuketa tim chutnejsi ;-)

  • Jenny
    Jenny |

    25. 6. 2011 15:15

    Jenze, ony se prodávají malé cuketky, jsou mnohem chutnější :)))

  • pippiva
    pippiva |

    21. 6. 2011 19:53

    ...to abych ty cukety zacala vazit. 8-)

  • recepty73
    recepty73 |

    21. 6. 2011 18:05

    ...polévka je určitě krémová ;-) :-P !... z dob, kdy se u nás v hojném množství začala pěstovat cuketa, díky okurkové plísni, lidé z ,,úsporných,, důvodů (hamty,hamty :-D ) pěstovali co největší kusy :-$ , takže ze 3 - 4 kusů by si nakrmila školní jídelnu :-D :-D :-D , proto asi ten dotaz :-\ ;-) .

  • pippiva
    pippiva |

    20. 6. 2011 19:05

    ...a na mirnem ohni.

  • pippiva
    pippiva |

    20. 6. 2011 19:04

    Uplne normalne. Cuketa nemusi byt kompletne ponorena, klidne staci vodou pokryt jen dno , za 10 minut je cuketa uvarena (take proto, ze sama o sobe obsahuje spoustu vody). Samozrejme s poklickou. ;-)

  • houba
    houba |

    20. 6. 2011 14:12

    To bych chtěl vidět, jak se ve 200 ml vaří 3 cukety. :-D